Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 360

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 360 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 360

1. Mustafa Kemal Atatürk’ün metinde geçen milletim için ve gelecekteki evlâtlarımız için dikkat ve uyanıklık sağlayabilecek bazı noktalar ifadesini söylev türünün hangi özellikleriyle ilişkilendirebilirsiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu sözler, söylev metinlerinin yazılış amaçlarıyla ilişkilendirile- bilir. Söylev tam da eserde belirtildiği gibi kitleleri yönlendirme, uyarma, etkileme ihtiyacından doğar.

2. Kurtuluş Savaşı ile ilgili bir ödev hazırlarken Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’undan ne ölçüde yararlanabilirsiniz? Açıklayınız.

  • Cevap: Büyük ölçüde yararlanırdım çünkü Nutuk, yaşananları birinci ağızdan anlatmaktadır. Öğretici metin türündeki bu eser, gerçeklere dayandığından, belge niteliği taşır; olaylar, insanlar, duygular, düşünceler hakkında döneme ilişkin pek çok veriye ulaşmamı sağlar.

3. Mustafa Kemal Atatürk, söylev türündeki eserini yine bir lider kimliğiyle Bilge Kağan’ın yaşadığı dönemde verseydi metnin içeriğinde nasıl bir değişiklik olurdu? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevaplar: Yine bir bağımsızlık mücadelesi anlatırdı ancak mücadele bu kez Orta Asya’da Çinlilere karşı verilirdi. Bütün olaylar, durumlar, kişiler o dönemi yansıtırdı.

4. Sanatsal metinlerin anlatmaya bağlı türlerinde destandan romana uzanan çizgide bir değişimden bahsedebiliriz. Öğretici bir metin türü olan söylev için de tarihsel süreç içerisinde bir değişimden söz edilebilir mi? Açıklayınız.

  • Cevap: Evet ancak söylev türündeki değişim sözü edilen sanatsal metinlerdeki kadar bariz değildir. En eski söylevlerin de toplumu etkilemek, yönlendirmek, bir düşünceyi, inancı savunmak gibi sosyal hayatın bir ihtiyacını karşıladığını görürüz. İlk ve son örnekleri arasında çok belirgin farklar sıralamak mümkün gözükmemekle birlikte, dilin değişmesi; konuların çeşitlenmesi; iletişimin bir bilim dalı olarak insanlığa katkıda bulunması; felsefe, sosyoloji, psikoloji gibi bilim dallarına yaslanma, söylevlerin niteliğini ve amacına ulaşma gücünü artırmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 360 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!