Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 38

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 38 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 38

1. Okuduğunuz metnin türü makaledir. Makale; alanında uzman kişilerce herhangi bir konuda bilgi vermek, bir düşünceyi desteklemek veya savunmak amacıyla yazılır. Buna göre, metnin türü ile yazarın bakış açısı arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Yazarın metni yazarken metne kendi duygu ve düşüncelerini katması, yazarın bakış açısı olarak nitelendirilir. Metinde yazar, felsefe ile edebiyat arasındaki etkileşim hakkındaki düşüncesini yazarak bilgi vermiştir. Düşüncesini kanıtlamak için farklı örnekler vererek konuyu farklı yaklaşımlarla ele almıştır. Böylece düşüncesini güçlendirmiştir.

2. Metinde sorulan Felsefenin edebiyata, edebiyatın felsefeye dönüşmesi mümkün müdür? sorusunun cevabı sizce ne olabilir?

  • Cevap: Olası cevap: İki alan zaman zaman birbirine yakınlaşsa da ne edebiyat felsefenin ne de felsefe edebiyatın yerine geçebilir. Çünkü her iki alanın amacı ve işlevi birbirinden farklıdır. Her iki alanın kendilerine göre istekleri ve yöntemleri vardır. Edebî bir eserde felsefi bir düşünce olabilir ancak düşünce ile felsefe aynı şey değildir. Felsefi bir eserde de edebî bir yön olabilir. Felsefe bu düşüncenin oluşturulma biçimiyle ilgilenir. Felsefeyi değerli yapan, düşünceyi anlatmasıdır ancak edebî bir eseri değerli kılan, anlattığı düşünceden çok o düşünceyi nasıl anlattığıdır. Felsefenin edebiyata, edebiyatın felsefeye dönüşmesi mümkündür. Çünkü felsefenin de edebiyatın da ortak ögesi insandır. Felsefe de edebiyat da kaynak olarak insanı, insan ve evreni esas alır. Her iki alanın ortak bir diğer ögesi dildir. Düşünceler, duygular, olaylar dil aracılığıyla aktarılır.

3. Bilimsel çalışmalarda bilgi toplanırken diğer araştırmacıların bilgi ve düşüncelerinden faydalanılabilir. Bir bilimsel makalenin, başka bir bilimsel makaleyi kaynak göstermesine atıf yapmak denilmektedir. Yazar, okuduğunuz metinde atıfta bulunmuştur. Buna göre, atıf yapmanın metne katkısı ne olabilir?

  • Cevap: Olası cevap: Atıf yapmak, anlatılan konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir. Konuyu açıklamaya yardımcı olur. Konu hakkında farklı düşüncelerden yararlanmak çalışmayı güçlendirir. Diğer çalışmalara atıf yapmakla ele alınan konunun farklı kişiler tarafından nasıl değerlendirildiği açıklanarak yeni düşünceler geliştirmek mümkün olur.

4. Okuduğunuz metinde yazarın okuyucuyu yönlendirdiği söylenebilir mi? Niçin?

  • Cevap: Olası cevap: Metinde yazarın okuyucuyu yönlendirdiğini söyleyebiliriz. Çünkü yazar, metin boyunca edebiyat ve felsefe arasındaki etkileşimi anlatarak okuyucuyu da aynı düşünceye sevk etmiştir. Yazar, savunduğu düşünceleri kuvvetlendirmek için metinde başka bir yazarın görüşüne yer vermiştir.

5. Edebî bir eser yazmayan ya da edebî eserlerden alıntı yapmayan filozoflar yetersizdir demek doğru değildir. Dikkat edilmesi gereken husus iki alanın ihtiyaç ölçüsünde birbirinden istifade etmesidir. Metinden alınan bu cümleleri yazarın konuya bakış açısını göz önünde bulundurarak kendi cümlelerinizle ifade ediniz.

  • Cevap: Olası cevap: Bir filozofun edebî bir metinden alıntı yapmaması, kendi alanında iyi olmadığı anlamına gelmez. Önemli olan edebiyat ve felsefenin birbirinden yararlanması ve birbirine kaynaklık edebilmesidir

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 38 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!