Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 384

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 384 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 384

olan ellerimizi uzatalım, hepimizin alınlarında vatan kurtarmak mefkûresi ve kalblerimizde milleti yaşatmak aşkı olduğu halde Halife ve Hakanımızın tahtının etrafında birleşelim. Her birimiz hepimizin ve hepimiz her birimizin olalım ve yalnız iki kuvvete inanalım: Kendimize ve Cenabı-hakka!..
Kemal Arıburnu, Millî Mücadelede İstanbul Mitingleri
Kelime Dağarcığı:
alil: Hastalıklı, sakat. azametli: Ulu. mefkûre: Ülkü. şehamet: Kahramanlık.

1. a) Metinde millî ve evrensel değerlere yer verilmiştir. Bu değerleri tespit ederek açıklayınız.

  • Cevap: Değer; bir milletin sahip olduğu sosyal, kültürel, ekonomik
    ve bilimsel değerlerini kapsayan maddi ve manevi ögelerinin bütünüdür. Metindeki konuşmada vatan sevgisi, vatan toprağının kutsallığı, fedakârlık, dayanışma, iş birliği, kahramanlık, yiğitlik, Allah inancı, sorumluluk alma, yardımseverlik gibi millî ve manevi değerlere yer verilmiştir.

b) Mehmet Emin Yurdakul, konuşmasında bu değerlere niçin yer vermiş olabilir?

  • Cevap: Mehmet Emin Yurdakul, konuşmasında bu değerlere bilinçli olarak yer vermiştir. Bu değerler aracılığı ile dinleyicilerde millî bilinci uyandırmak, halkı işgallere karşı koymaya ve Millî Mücadeleye destek olmaya teşvik etmek istemiş olabilir. Dinleyicileri heyecanlandırmayı ve etkilemeyi de amaçlamış olabilir. Sorunun cevabı yoruma açıktır.

c) Millî ve manevi değerlerin sanat eserlerinde işlenmesi konusunda neler düşüyorsunuz? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Millî ve manevi değerlerimiz sanat eserlerinde işlenmelidir. Çünkü sanat, ahlaki değerleri ve tarihî olayları insan merkezli olarak ele alır. Ayrıca, millî ve evrensel değerlerin öğretilmesinde, aktarılmasında sanat eserleri etkili bir araçtır.

2. Anadolu’nun işgalinden sonra İstanbul’un çeşitli yerlerinde protesto mitingleri düzenlenmiştir. Bu mitinglerde Halide Edip Adıvar, Hamdullah Suphi Tanrıöver ve Mehmet Emin Yurdakul gibi dönemin edebiyatçıları yaptıkları konuşmalarla Millî Mücadele’ye destek vermişlerdir. Bu konuşmaların Millî Mücadele’ye ve Kurtuluş Savaşı’na katkıları sizce neler olmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Millî Mücadele yılları Türk milletinin varoluş mücadelesi verdiği yıllardır. Bu dönemde yapılan mitingler ve konuşmaların Kurtuluş Savaşının hazırlık aşaması olduğu söylenebilir. Bu konuşmalar, millî birliğin sağlanmasına ve direniş için kamuoyu oluşturulmasına aracı olmuştur. Halkın, devletin içinde bulunduğu durumu fark etmesini ve Millî Mücadeleyi desteklemesini sağlamıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 384 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!