Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 394

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 394 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 394

1. Metnin başlığında söylev ya da nutuk kelimesi yerine vaaz kelimesinin kullanılması metnin fikrî özelliklerine dair size ne düşündürüyor?

  • Cevap: Söylevin İslam dinine ait unsurlar içerdiğini, Müslümanların toplandığı bir camide verildiğini ve metnin din ağırlıklı bir söylev olduğunu düşünüyorum.

2. a) Mehmet Âkif Ersoy’la ilgili bir belgeselin “Balıkesir Vaazı” sahnesini yazan bir senarist olduğunuzu hayal edin. Senaryoya yerleştirdiğiniz bu söylev, Osmanlı Devletinin yıkılma sürecindeki kurtuluş çarelerinden İslamcılık fikrine dair seyirciye ne söyler? Yorumlayın.

  • Cevap: Seyirci, Osmanlı’nın yıkılma sürecinde İslamcılık anlayışı ile Müslümanların birlik ve beraberliğinin istendiğini, vatanın bölünmezliğinin de bu kaynaşmaya bağlandığını anlar. Ayrıca Müslümanların küslükten, geçimsizlikten, bölünmelerden uzak, hep birlikte çalışmaları gerektiği vurgusunu da fark eder.

b) Aynı belgeselin afişindeki alt başlık “Cumhuriyet Döneminde Kalkınma Hareketleri” mi, “Batılılaşmanın İçyüzü” mü, “Millî Mücadele Ruhu” mu, “Materyalizm Sancıları” mı olmalıdır? Neden? Metindeki fikrî, felsefi, siyasi unsurları değerlendirerek cevaplayınız. 

  • Cevap: Millî Mücadele Ruhu. Anlatılan dönem, vatanın tehlikede olduğu Millî Mücadele Dönemi. Birtakım fikrî bölünmelerle farklı kurtuluş çarelerinin arandığı; Müslümanların Batı karşısında bilim ve teknolojide geride kaldığı; dünya ve din işlerinde istenilen düzeyi yakalayamadığı ancak birlik içinde kurtuluş mücadelesine yönlendirildikleri bir dönem.

3. Mehmet Âkif Ersoy’un Müslümanları birliğe ve çalışmaya yönlendiren fikirleri farklı estetik tercihlerle (hem söylev hem şiir) tekrarlamadaki ısrarını nelere bağlarsınız? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevaplar: Yaşadığı dönemin şartlarına bağlarım. Millî Mücadele Döneminin en zor günleri. Vatan tehlikede. Yazar, hem milletin gücünü birleştirmesini engelleyen birtakım fikirlerin hem tembelliğin varlığından mustarip. Ona göre Müslümanların birliği ve azmi, içinde bulunulan zor şartlardan çıkmak için akla gelebilecek temel çarelerdir.
    Yazarın inanmışlığına, idealizmine ve tutarlılığına bağlarım. Âkif, İslamiyet’in değerlerine sıkı sıkı bağlı bir şair. Dolayısıyla inancından hareketle ısrarla önerilerde bulunuyor.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 394 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!