Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 407

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 407 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 407

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Ömer Naci’nin Hatipliği

(…)
Bütün Osmanlı milletini temsil eden bu Meclisler hakikati söyleyecek, ölecek ve hakikati ilan etmekten bir dakika geri durmayacaktır (alkışlar).

(…)
Eğer onlarda mertlik, namus varsa, hak varsa, hakikat varsa bizde de ölmeğe hazır bir sîne, bir sîne-i hamiyyet vardır (alkışlar). Ve sonra size hakiki ordudan, bugün kan ağlayan vatanın şarkı, garbı tehlikede iken hakikaten bu vatanı tutmak için azmeylemiş olan Osmanlı Ordusundan bahsedeceğim. O da bizimle beraberdir. Ölünceye kadar ve öldürünceye kadar. (Alkışlar) (Müzâkere kâfi sadâları).

(…)
Fethi Tevetoğlu, Ömer Naci
Kelime Dağarcığı:
hamiyet: Bir insanın kendi yurdunu, ulusunu ve ailesini koruma çabası. müzakere: Bir konuyla ilgili fikir alışverişinde bulunma.

1. Meşrutiyet Döneminin en coşkulu, en heyecanlı “açık hava hatibi” olarak anılan Ömer Naci’ye ait elimizde birkaç metin dışında söylev bulunmamaktadır. Geçmişteki bazı söylevlerin günümüze ulaşırken bazılarının ulaşamamasını nasıl açıklarsınız?

  • Cevap: Olası cevap: Geçmişteki kimi söylevler, kaydedilme noktasında titizlik gösterilmediği için, teknoloji kayıt imkânı tanımadığı için günümüze gelememiştir. Türk edebiyatında da söyleve mutlaka çok başvurulmuştur ama insanların sadece dinlemekle yetinmeleri, sözleri kalıcı kılmaya çaba sarf etmemeleri, teknolojinin bu noktada yardıma yetişememesi, bugünkü gibi hayatın her anını kaydeden iletişim imkânlarından mahrum oluş, çoğu söylevin ömrünün insan ömrüyle sınırlı kalmasına yol açmıştır. Bugüne ulaşanlar ise çok önemli şahsiyetlerin kimi söylevleridir. Ortamdaki dinleyicilerden birinin kayıt konusunda görevli olması ya da özel ilgisiyle/ tercihiyle dinlediklerini notlara, anılara dökme hassasiyeti taşıması bazı söylevleri günümüze ulaştırmıştır. Bu durum hem imkânlarla hem zihniyetle açıklanabilir.

2. (…) özellikle batı toplumu, söylevi toplumla iletişimin baş aracı saymıştır. Bu nedenle söylevin çeşitli türleri gelişmiştir. (…) îlk söylev örneklerine siyasa alanında rastlıyoruz. Daha sonra batıda bilimsel söylev, hukuksal söylev, dinsel söylev büyük gelişmeler göstermiştir. Bilim adamı, bilimini yaptığı ölçüde toplulukları buna inandırmak zorundadır da. Gerçekten de bilimin var oluş nedeni de budur. Onu topluluklara aktarmak, başka bir deyişle bilimi toplulukların yararına sunmak, yararcı düşüncenin baş amacıdır. Bir bilim adamının, derinleştiği bilim dalında inandırıcı konuşmalar yapmasını söylevle bağdaştırabiliriz ancak.
(…)

Adnan Binyazar, Türk Dili Söylev Özel Sayısı

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 407 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!