Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 409

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 409 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 409

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Savunma

(…)
Bugün “Natüralizm”in, “Realizm”in fennî sınırları içinde bir hikâye yazmak büyük bir kavrayışı gerektiren derin bir bilimdir.
Önce iklimiyle, güneşiyle, havasıyla, toplumsal ve ahlâksal durumuyla, iyi kötü mizaç ve âdetleriyle, kısacası, bütün kurumlarıyla bir çevre alacaksınız. Sonra her tabakadan seçeceğiniz kahramanlarınızın ruhlarına girerek bu erdemli, fesatçı, bilgin, bilgisiz, iyiliksever, alık, akıllı, câni, suçsuz, namuslu, namussuz, terbiyeli, terbiyesiz, ezilen, ezen, zulüm eden, zulüm gören kişileri bir vaka içinde doğada gördüğünüz gibi yaşatacaksınız. Toplumsal türlü türlü iğrenç yaraları açacaksınız; frengi, delilik gibi acıklı hastalıkların soya bağlı etkileri göstereceksiniz, doktorla birlikte morga gireceksiniz, otopsi masasının başında çürümüş etleri, sinirleri karıştıracaksınız. Fen ve gerçek adına yürüyecek ve insanlardan hiçbir şey gizlemeyeceksiniz.

(…)
Gerçek hikâyecilik, bütün bilimleri, fenleri kapsayan; her kötülüğü, her hastalığı, her gizli bozukluğu, yarayı aydınlığa çıkaran yüksek bir güçtür. Memleketimize girmeğe uğraşan bu benzersiz açıklayıcı, bu aman vermez tasvirciyi tutuklatmak için savcı köşebaşında jandarmalarla karşılamamalıdır.
“Natüralist” romanın toplumsal yararlarını savcılığa anlatmak gereği karşısında utanıyorum. Bir gün toplum içinde öyle bir tipe rastlayacaksınız ki, “îşte Kalender Nuri” diyerek parmağınızı uzatıp onu göstereceksiniz. Kalender’i hikâye sayfalarından çıkarmakla doğadan da çıkaramazsınız.

(…)
Yukarıdan beri belirttiğim üzere, roman ahlâkın aynasıdır. Onun objektifi, gördüğü manzarayı alır. Savcı istiyor mu ki roman gördüğü çirkinlikleri, yaraların kokusunu değiştirsin; ikiyüzlülük, bilgisizlik ve bağnazlığa âlet olarak gerçeği diri diri gömdürmeğe razı olsun?
(…)

Hüseyin Rahmi Gürpınar, Savunma

1. Savcı istiyor mu ki roman gördüğü çirkinlikleri, yaraların kokusunu değiştirsin; ikiyüzlülük, bilgisizlik ve bağnazlığa âlet olarak gerçeği diri diri gömdürmeğe razı olsun? cümlesindeki virgüller (,) ve noktalı virgül (;) hangi amaçla kullanılmıştır?

  • Cevap: Noktalı virgül, ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak, virgüller ise birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının ayırmak için kullanılmıştır. 2

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 409 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!