Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 44

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 44 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 44

1. Birinci metinde, Nihad Sâmi Banarlı’ya göre dilimize yabancı dillerden geçmiş olsalar bile çamaşır, köşe, çoban, çarşamba, perşembe, hava, ateş, kulübe, İnegöl, Edirne kelimeleri Türkçedir ve hâliyle millîdir. Yazarın bu görüşüne katılıyor musunuz? Niçin?

  • Cevap:  Yazarın bu görüşüne katılıyorum çünkü bu sözcükler Türkçenin söz özelliklerine uyacak şekilde değişime uğramış ve Türkçeleşmiştir. Dilin millî musikisine uyacak şekilde değişen sözcükler de artık millî olmuştur. Yazarın bu görüşüne katılmıyorum çünkü her ne kadar bu sözcükler ses bakımından değişime uğramış olsa da hâlâ yabancı dillerden dilimize geçmiş sözcüklerdir. Millî olmaları için öz Türkçe olmaları gerekir.

2. Nurullah Ataç, yazılarında sıkça devrik cümle kullanmış ve bu sebeple de devrik cümlenin Türk- çenin söz dizimine uygun olup olmadığı tartışmalarının her zaman odağında olmuştur. 1940-1950 yılları arasında yaşanan bu tartışmalarda devrik cümleye karşı çıkan ve devrik cümleyi savunan yazarlar olmuştur. Siz de söz konusu dönemin yazarlarından biri olsaydınız devrik cümle ile ilgili tartışmada hangi anlayışı benimserdiniz? Niçin?

  • Cevap:

Devrik cümleye karşı çıkan anlayışı benimserdim çünkü her dilin kendine özgü söz dizimi kuralları vardır. Türkçenin söz diziminde ise yüklem sondadır. Bu kuralı değiştirmeye çalışmak dilin millî yapısını bozmaya yönelik atılmış bir adım olarak kabul edilmelidir. Ayrıca devrik cümlenin konuşma dilinde kullanılıyor olması, istisnai bir durumdur ve bu durum onu dil bilgisi kuralı hâline getirmez. Çünkü konuşma dilinde kural dışı birçok kullanım vardır.

Devrik cümleyi savunan anlayışı benimserdim çünkü devrik cümle uzun yıllar halkın söyleyişinde kendine yer bulmuş ve böylece millî bir özellik taşıdığını kanıtlamıştır. Dilin asıl amacı anlaşmayı sağlamaktır. Eğer devrik cümle Türkçe söz dizimine aykırı olsaydı bu tür cümleler anlaşılmaz olurdu. Ancak hem konuşma hem de şiir dilinde kullanılan devrik cümleler herkes tarafından anlaşılmaktadır.

3. Günümüze kadar Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet’in ilanı, Dil Devrimi gibi pek çok siyasi ve toplumsal değişim yazı ve konuşma dilini etkilemiştir. Sizce günümüzdeki hangi değişimler Türkçeyi etkilemektedir? Görüşlerinizi açıklayınız.

  • Cevap:

Olası cevap: Dil, kullanıldığı toplumun millî kimlik özelliklerinden biridir. Bu sebepledir ki toplumda meydana gelebilecek her türlü değişim dili de etkilemektedir. Günümüzde meydana gelen toplumsal ve siyasi değişimler için de bu kural geçerli- dir. Örneğin son dönemdeki COVID-19 kaynaklı toplumsal değişim sebebiyle pandemi, filyasyon, kısıtlama, sosyal hayat, maske, mesafe, uzaktan eğitim, yeni normal gibi kelimeler sık kullanılır hâle gelmiş ve dilimizdeki yerini sağlamlaştırmıştır. Ayrıca küreselleşme ve kitle iletişim araçlarının yaygın kullanımı da günümüzdeki toplumsal değişimler arasında sayılabilir. Bir kavramı, bir nesneyi veya bir terimi karşılayan yeni sözcük, tabir ve anlamlar televizyon ve genel ağ aracılığıyla kısa sürede yayılmakta; dilimiz dâhil tüm dilleri hızlıca etkilemektedir. Selfy ve drone sözcüklerinin dillerde yer edinme hızları; nbr, mrb gibi ünlü harf kullanmadan yazma anlayışının önce kısa mesajlarda yerleşmesi, sonra sosyal medya kullanıcıları arasında kabul görmesi, bu değişim ve etkileşime örnek olarak gösterilebilir. Ancak örnek olarak verdiğim bu son değişimlerin toplumumuza özgü dil kimliğinin kaybolması anlamına da geldiğini hatırdan çıkarmamak gerekir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 44 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!