Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 50

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 50 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 50

2. Halit Ziya Uşaklıgil, metindeki hangi ifadesiyle siyasi ve toplumsal değişimin yazı dilini etkilediğini belirtmek istemiş olabilir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Halit Ziya Uşaklıgil, metindeki …tabiatta her şey tekâmülden, inkılâptan ibaretse, bazan tekâmül, bazan inkılâp devirden devire geçtiği gibi her devrin zevki de birbirinin aynı olmaz. ifadesiyle siyasi ve toplumsal değişimin yazı dilini etkilediğini belirtmek istemiş olabilir. Çünkü yaşanan siyasi ve toplumsal değişimler okurun da beğeni anlayışını değiştirecektir. Okuyucusuna ulaşmak isteyen yazar da bu beğeni anlayışına uygun olarak üslubunu yani dilini güncellemek durumunda kalacaktır. Halit Ziya Uşaklıgil de Servetifünun Döneminde yazdığı eserlerinin dilini Cumhuriyet Döneminde sadeleştirmiş ve dönemin okuyucusuna ulaşmayı başarmıştır.

3. (…) Aşk-ı Memnu romanı gerek olay örgüsünün kuruluşundaki ustalık, gerekse şahısları tahlil, eşyayı, tabiatı tasvir etmekteki başarısı onu yüz yıl sonra bile okunabilen bir roman hâline getirmiştir. (…) Servet-i Fünûn edebiyatının zor anlaşılan kelimeleri, tamlamaları, imgeleri bu romanda da etkisini hissettirir, fakat değişen edebiyat ve dil anlayışını gören Halit Ziya, kendi eserlerinin dilini daha anlaşılır bir şekilde sadeleştirerek, Aşk-ı Memnu romanının uzun bir süre daha okunmasını sağlamıştır.
Prof. Dr. Muharrem Kaya
Buna göre Halit Ziya Uşaklıgil’in Türkçenin her hâli için gösterdiği tutumun eserlerine yansıması nasıl olmuş olabilir? Görüşlerinizi kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: Halit Ziya Uşaklıgil, I. Türk Dili Kurultayında dediği gibi Türkçenin her hâlini çok sevmiş ve onun her hâliyle eserler vermiştir. Özellikle ilk dönem eserlerinde yabancı sözcüklerle yüklü, süslü ve özentili bir dil kullanmıştır. Ancak Dil inkılabına gönülden inanan yazar, okumuş olduğumuz tebliğinden sonra eserlerinden bazılarını sadeleştirerek yeniden yayımlamıştır. Tüm bu süreç içerisinde de Türkçe sevgisi ve Türkçenin süslü ve yalın her hâli Halit Ziya Uşaklıgil’in eserlerine yansımıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 50 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!