Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 54

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 54 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 54

1. Birinci metinde Peyami Safa’nın romanlarında özellikle psikolojik konuların ve psikolojik tahlillerin yer aldığından bahsedilmektedir. Edebî eserlerde/romanlarda psikolojik tahlillere yer verilmesinin o esere/romana katkısı ne olabilir?

  • Cevap: Olası cevap: Yazar, edebî eserlerde/romanlarda psikolojik tahlillere yer vererek romanda güçlü karakterler yaratabilir. İnsanın ruhu ve bedeniyle bir bütün olarak algılanmasını sağlar. Yazar, eserinde karakterlerinin ruhsal dünyasını, psikolojik durumunu okuyucuya tanıtarak okuyucunun bu kişiyle kendisini özdeşleşmesini sağlayabilir. Böylece eser, daha ilgi çekici hâle gelir.

2. İkinci metinde yazar, doktora tezinde edebiyat ile fikir yazıları arasında bir bağlantı kurmaya çalıştığını söylemektedir. Edebiyat ile fikir yazıları arasında siz nasıl bir bağ kurabilirsiniz? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevap: İnsanların en önemli özelliklerinden biri düşünebilmeleridir. Hemen her edebî metnin arkasında düşünce vardır. Bir yazarın edebî metin ortaya koymasında düşünceleri ön plana çıkar. Ancak bu düşünce, felsefi metinlerde olduğu gibi edebî metnin tamamına yayılmaz. Fikir yazıları da zaman zaman araç olarak edebî metinleri kullanır. Edebiyat ile fikir yazılarının ortak paydası dildir. Fikir yazıları, edebiyattan aldığı birikimi kullanır. Bu anlamda edebiyat ile fikir yazıları arasında güçlü bir bağ vardır.

3. Her edebî eser, felsefi bir görüş barındırır, denilebilir mi? Niçin?

  • Cevap: Olası cevaplar: Her edebî eser, felsefi bir görüş barındırır, diyebiliriz çünkü hemen her yazar hayatı, varlığı sorgulamakta ve anlamaya çalışmaktadır. Bundan dolayı edebî eser ile felsefe iç içe geçmiştir. Her edebî eserde ister istemez düşünsel bir yapı, felsefi bir görüş muhakkak vardır. Her edebî eser, felsefi bir görüş barındırır, diyemeyiz çünkü edebî bir eserde bu tür bir zorunluluk yoktur. Tamamen kurmaca, felsefi görüşten uzak bir metin, belirli biçim kurallarına uyarak edebî değer ve nitelik kazanabilir.

4. İkinci metinde bahsedilen Namık Kemal ve Tevfik Fikret, gerek edebî gerek öğretici yazılarıyla dönemlerine ve Türk edebiyatına yön vermişlerdir. Şair ve yazarlar, eserleriyle toplumun düşünce yapısına yön verebilirler mi? Niçin?

  • Cevap: Olası cevaplar: Şair ve yazarlar, eserleriyle toplumun düşünce yapısına yön verebilirler. Örneğin Tevfik Fikret’in Haluk’un Defteri adlı eseriyle Atatürk’ün düşünce yapısını etkilediğinden anı kitaplarında bahsedilir. Fikret, bu eseriyle gençlere seslenmiştir ve onlara çağdaşlaşma, bilim, yurtseverlik, özgürlük, adalet ve barış gibi hedefler göstermiştir. Bu hedefleri ve birçok değerleri, eserlerinde başarıyla işleyerek gençlik için bir rehber olmuştur. Namık Kemal’in vatan, millet, hürriyet konulu şiirleri toplum üzerinde etkili olmuştur. Onun bu tür şiirleri, Kurtuluş Savaşı’n- da birliklerin düşünce yapısını geliştirmiş; onlara bağımsızlıktan vazgeçmeme, mücadele etme ruhunu aşılamıştır. Şair ve yazarlar, toplumun düşünce yapısına yön veremezler; çünkü insanlar şair ve yazarların eserlerini edebî zevk almak için okurlar. Onlar sadece toplumlarda coşku, heyecan ve zevk uyandırırlar.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 54 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!