Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 58

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 58 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 58

…atfettiğini düşünürsek -içimi okuyabilir, sorunlara bir çırpıda çözüm getirebilir gibi- bu rağbetin normal olduğunu söyleyebiliriz. İnsanlar olarak kendimizi değerli hissetmeyi seviyoruz, öyle görüyoruz da. İstediklerimizi başarabileceğimize yönelik büyük bir inançla geliyoruz dünyaya. Psikologlar tarafından yazılan eserlere talebin fazla olmasının bir diğer sebebi de şu; insan ruhunun labirentlerine daldıkça bir gizemin kapılarını araladığımızı hissediyoruz ve içgörü kazanıyoruz.

Beyhan Budak, Psikolojide Edebiyatın Ayak İzleri

1. Metindeki varoluşçuluk, atfettiğini, okuyabilir, hissediyoruz, birkaç kelimeleri bitişik yazılan birleşik kelimelerdendir. Bu kelimelerin bitişik yazılma sebeplerinin neler olabileceğini belirtiniz.

  • Cevap

Olası cevap:
varoluşçuluk : Dilimizde her iki ögesi de asıl anlamını koruduğu
hâlde yaygın bir biçimde gelenekleşmiş olan kelimeler bitişik yazılır. atfettiğini : Özgün biçimleri tek heceli bazı Arapça kökenli
kelimeler etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle birleşirken ses düşmesine uğradıklarında bitişik yazılı
okuyabilir: -a, -e, -ı, -i, -u, -ü zarf-fiil ekleriyle bilmek, vermek, kalmak, durmak, gelmek ve yazmak fiilleriyle yapılan tasvirî fiiller bitişik yazılır.
hissediyoruz: Özgün biçimleri tek heceli bazı Arapça kökenli kelimeler etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle birleşirken ses türemesine uğradıklarında bitişik yazılır.
birkaç:  Bazı belirsizlik sıfat ve zamirleri gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.

2. Metinde kullanılan noktalama işaretlerinden bazılarının görevleri aşağıda verilmiştir. Bu görevlerin hangi işaretlere ait olduğunu metinden bulacağınız birer örnek cümle üzerinde gösteriniz.

a) Bazı kısaltmaların sonuna konur:
b) Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur:
c) Kendinden sonraki cümleye bağlı olarak ret, kabul vb. bildiren kelimelerden sonra konur:
ç) Cümle içinde ara sözleri veya ara cümleleri ayırmak için ara sözlerin veya ara cümlelerin başına ve sonuna konur:
d) Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözlerin başına ve sonuna konur:

  • Cevap:

a) (nokta) Amerikalı Psikiyatr Dr. Irvin Yalom
b) (noktalı virgül) Edebiyat ve psikoloji ilişkisi sadece psikolojinin edebiyattan aldığı ilhamlarla sınırlı değildir; psikoloji literatürü genişledikçe, çalışmalar arttıkça elde edilen bilgilerin yansıması edebiyat eserlerine katkı sağlamaya başlamıştır adım adım.
c) (virgül) Peki, neden insanlar bu tür kitapları okumayı çok seviyor?
ç) (kısa çizgi) Özellikle de toplumun psikologlara alanında uzman olmanın da ötesinde üstün yetenekler atfettiğini düşünürsek -içimi okuyabilir, sorunlara bir çırpıda çözüm getirebilir gibi- bu rağbetin normal olduğunu söyleyebiliriz.
d) (tırnak işareti) “Mrs. Dalloway çiçekleri kendi alacaktı” Virginia Woolf’un ünlü romanı bu cümleyle başlar ve bilinç akışı tekniği ile ilerleyip gider.

3. İmla ve noktalama kurallarına özen göstermeyen bir yazarın okuyucuya ulaşabilmesi, onu etkileyebilmesi mümkün müdür? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Olası cevaplar: İmla ve noktalama kurallarına özen göstermeyen bir yazarın okuyucuya ulaşabilmesi, onu etkileyebilmesi bence mümkün değildir. Çünkü imla ve noktalama birbirini tamamlayarak yazıyı anlaşılır kılan iki temel ögedir. İmla ve noktalama kurallarına özen göstermeyen yazar, anlaşılır bir metin oluşturamaz ve vermeyi amaçladığı duyguyu, düşünceyi, izlenimi okuyucuya ulaştıramaz. Bu nedenle de okuyucuyu etkileyemez. İmla ve noktalama kurallarına özen göstermeyen bir yazarın da okuyucuya ulaşabilmesi ve onu etkileyebilmesi bence mümkündür. Çünkü bazen yazar ve şairler kuralların dışına çıkarak da duygu, düşünce ve izlenimlerini okuyucuya aktarabilir. Hatta bu durum, onların ne kadar usta bir yazar ve şair olduklarının da kanıtı olarak değerlendirilebilir. 1

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 58 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!