Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 96

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 96 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 96

1. Metinde geçen Öğlen güneşinin omuzlara eğilişi, okşayışı… cümlesinde kişileştirme, Yağmurun çiçek dürbününden binlerce şekil geçerdi arka arkaya. cümlesinde ise mecazlı söyleyiş vardır. Siz de kişileştirme ve mecazlı söyleyişten yararlanarak bir yeri anlatınız.

  • Cevap: Her iki tarafında ahşap ve tek katlı evlerin sıralandığı bu sokak oldukça genişti. Çocukluk anılarımı geçirdiğim bu sokağın beni en çok kendine bağlayan tarafı hareketli görüntüsüydü. Bu sokakta günler âdeta akar giderdi. Akşam olunca sokak lambasının zayıf ışığı altında toplanan mahalle çocukları oyun oynarken aileler de bir araya gelip neşeli zamanlar geçirirlerdi. Gecenin ilerlemiş saatlerinde herkes evine çekilirken sokak rahat ve derin bir uykuya dalardı. Geceki o ıssız sokak, eşsiz pırıltılarıyla yeni güne uyanır, sokağın bütün ağaçlarından derinden derine kuşların gülüşmeleri duyulurdu.

2. Okuduğunuz metinde geçen Incilâ Abla annemin isteyerek, özleyerek gittiği evlerin kızıydı. ifadesini nesnel biçimde yeniden yazınız. Nesnel cümleler metinde kullanılmış olsaydı metnin üslubunda ne gibi farklılıklar olurdu?

  • Cevap: Bu cümlenin nesnel hâli, “İncilâ Abla annemin gittiği evlerin kızıydı.” şeklindedir. Metin estetik bir zevk uyandırmak değil bilgilendirme amacıyla yazılmış olsaydı metinde nesnel cümleler kullanılırdı. Cümlelerde kelimelerin gerçek anlamlarına yer verilir, mecaz anlam kullanılmazdı.

3. Yalınlık; bir düşünceyi sade, gösterişsiz, kısa, herkesin anlayabileceği şekilde anlatma hâlidir. Buna göre metinden alınan aşağıdaki ifadeleri yalınlık ilkesi açısından yorumlayınız.

• İncilâ Abla, geçmiş zamanlardan kalma bir peri kızı gibiydi.
• Öteden sokağa sapar sapmaz dantelalı mendil kenarlarını hatırlatan çatı çıkmaları görünürdü.

  • Cevap: Birinci cümlede İncilâ Abla, peri kızına, ikinci cümlede ise evlerin çatıları, dantelalı mendil kenarlarına benzetilerek benzetme sanatı yapılmıştır. Bu iki cümle yalın değildir. Çünkü düşünce sade, gösterişsiz şekilde anlatılmamıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 96 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!