Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ordinat Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 275

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 275 Ordinat Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ordinat Yayınları Sayfa 275

Yazma

a. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma Söylev yazarken dikkat edilecek hususlar

Söylev türünün de diğer yazı türleri gibi belli kuralları vardır. Bunları şöyle sıralayabiliriz:

1. Öncelikle konuşma konusunun bilinen, benimsenen bir alanda olması gerekir. Aksi takdirde inandırıcılığı yitirme ya da doğallıktan uzaklaşma gibi olumsuz durumlar yaşanabilir.
2. Metin oluşturulurken dinleyici kitlesinin kültür düzeyi ve gereksinimi göz önünde bulundurulmalıdır. Dinleyicilerin algı düzeyi, hazır bulunuşluğu, ilgileri, hayal güçleri dikkate alınmalıdır.
3. Hitap ifadesi belirlendikten sonra ele alınan konu çok iyi araştırılmalı, insanları inandırmak için düşünceler içselleştirilmelidir.
4. Metnin düşünce planı iyi yapılmalı ve kullanılacak üslup, ana düşünce ve yardımcı düşünceler belirlenmelidir.
5. Yazıya kısa bir giriş yaptıktan sonra gelişme bölümüne geçilerek konu örneklendirilip ispatlanmaya çalışılmalıdır. En önemli bölüm sonuç bölümü olduğundan işlenen konunun özeti etkili bir dille anlatılmalıdır.
6. Dinleyici kitlesini etkilemek için coşkulu ve heyecanlı bir dil kullanılmalıdır. Genellikle kısa ve anlaşılır cümleler kurulmalıdır. Sıkça hitap ve ünlem cümlelerine yer verilmelidir.
7. Yazılan metin dil, anlatım, yazım ve noktalama açısından gözden geçirilerek yanlışlar düzeltilmelidir.

Yukarıda verilen aşamalara dikkat ederek güncel bir konuda defterinize söylev metni yazınız. Yazdığınız metni arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Sevgili Arkadaşlar,

Bugün sizinle konuşmak istediğim konu oldukça önemli ve hayatımızın her alanını etkileyen bir konu: çevre kirliliği.

Günümüzde, insan faaliyetleri doğayı ve çevremizi tehdit ediyor. Sanayi atıkları, evsel atıklar, araç egzozları ve diğer pek çok faktör çevreyi ciddi şekilde kirletiyor. Bu kirleticilerin doğaya ve insan sağlığına zarar verdiği bilinmektedir.

Dünya genelinde birçok ülke çevre koruma yasaları çıkarmasına rağmen, maalesef yeterli önlemler alınmıyor. Bu nedenle, hepimizin bireysel olarak da çevre kirliliğine karşı önlem almamız gerekiyor. Evsel atıklarımızı geri dönüşüme kazandırmalı, araç kullanımını minimuma indirmeli ve doğaya zarar veren ürünler kullanmaktan kaçınmalıyız.

Ayrıca, dünya genelinde birçok çevre örgütü aktif olarak çalışmaktadır ve bizler de bu örgütlere destek vererek, çevre kirliliği ile mücadelede aktif rol alabiliriz.

Bu nedenle, hepimiz bireysel olarak çevre kirliliğine karşı mücadele etmeli ve doğayı korumalıyız. Ancak, bu mücadele için toplumsal bir bilinçlenme de şarttır. Hep birlikte, geleceğimizi ve doğamızı koruyabiliriz.

Sevgili arkadaşlar, bizlerin bugün aldığı önlemler, gelecek nesiller için daha yaşanabilir bir dünya yaratacaktır. Çevreye duyarlı olalım, doğayı koruyalım.

Teşekkür ederim.

12. Sınıf Ordinat Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 275 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!