Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları Anka Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 103 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları Anka Yayınevi

çağrışım metodunu kullanarak hayal gücüne ağırlık vermişlerdir. Büyük şehirlerde kaybolmuş bireyin yalnızlığım ve bunalımını yansıtmışlardır. Garip şiirindeki hikâyeleştirme özelliğine karşı olsalar da uzun, mensur şiirleri de denemişlerdir. Kafiye ve ölçüden uzak durmuş, serbest şiirler yazmışlardır. Bilinçaltını yansıtmaya çalışmışlar, şiirde akıl dışı imgelere yer vermişler, her türlü sınırlamanın dışında bir anlayış sergilemişlerdir. Şiirle her şeyi söyleyebilmeyi, ifade edebilmeyi amaçlamışlardır. Günlük konuşma dilinden uzaklaşarak anlaşılması güç bir dile dönmek, bu şiirin okunmasını da anlaşılmasını da zorlaştırmıştır. İkinci Yeni şairleri, şiirde bir konuyu anlatmayı amaçlamazlar, anlamın kendiliğinden ortaya çıkacağını öne sürerler. Hiç duyulmamış yeni sözcükler oluşturmuşlardır (örneğin “üvercinka”, “mısırkalyoniğne” vb.). Dilin alışılmış kalıplarını yıkmaya çalışmışlar, söz dizimini zorlamışlardır. “Folklor şiire düşman” diyen Cemal Süreya ve diğer İkinci Yeni şairleri, halk kültürüne ve şiirine uzak durmuşlardır.

Dadaizm: Geçmişe dair bütün sistemleri, kuralları, gelenekleri yok saymayı, yıkmayı amaç edinen bir akımdır. Dadaistler aklın hiçbir değerinin olmadığına inanırlar. Kuralsızlığı kural edinmişlerdir. Sanatı; dil, ölçü, kafiye ve şekil gibi kaygılardan kurtarmak, kelimeleri bilinen anlamları dışında kullanarak kapalı bir anlatım yakalamak istemişlerdir. Dadaizm akımı, 1916 yılında Romen sanatçı Tristan Tzara (Tristan Zara) öncülüğünde bir grup şair tarafından kurulmuştur. Bu genç şairler, sözlükten rastgele seçtikleri “Dada” sözcüğünü akımlarının ismi olarak belirlerler. Birinci Dünya Savaşı’nın insanların inançlarını, değerlerini sarsması, bu akımın çıkışında etkili olmuştur. Her şeye karşı olan dadaizm, belli bir felsefi görüş getirmediği, hatta kendi varlığını bile yadsıdığı için çok kısa bir süre (1916-1922) varlığını sürdürebilmiştir. Dadaizm, yerini 1922’den sonra sürrealizme bırakmıştır. Sürrealizm akımının temsilcisi şairlerin çoğu sanatlarının ilk yıllarında dadaizm akımı içinde yer almışlardır.


Metni Anlama ve Çözümleme

1. Gelmiş Bulundum şiirinde belli bir ölçü var mıdır? Şiirde ahengi sağlayan unsurlardan (ölçü, kafiye, redif, nakarat; ses, kelime ve kelime grubu tekrarı, ses akışı vb.) hangileri bu şiirde kullanılmıştır? Belirleyiniz.

  • Cevap:

2. Gelmiş Bulundum şiirinde şiiri meydana getiren ses ve anlam kaynaşması sonucu oluşmuş birimleri belirleyiniz.

SERENAD

Yeşil pencerenden bir gül at bana,
Işıklarla dolsun kalbimin içi.
Geldim işte mevsim gibi kapına
Gözlerimde bulut, saçlarımda çiğ.

Açılan bir gülsün sen yaprak yaprak,
Ben aşkımla bahar getirdim sana;
Tozlu yollarından geçtiğim uzak
İklimden şarkılar getirdim sana.

Şeffaf damlalarla titreyen, ağır
Koncanın altında bükülmüş her sak.
Seninçin dallardan süzülen ıtır,
Seninçin karanfil, yasemin zambak…
(…)
Ahmet Muhip DIRANAS

  • Cevap:

3. Gelmiş Bulundum şiiriyle Serenad şiirini ses, ahenk ve dil bakımından karşılaştırınız. Türkçenin söz dizimi bakımından hangi şiir farklıdır? Niçin? Açıklayınız.

  • Cevap:

4. Şiirde eksiltili ifadelere yer verilip verilmediğini, eksiltili ifadelerin şiirin anlamına nasıl bir etki yaptığını belirtiniz.

  • Cevap:

5. Şiirde şairin “-miş” ekini tekrarlamasının şiirin içeriğiyle nasıl bir ilişkisi vardır?

  • Cevap:

6. Gelmiş Bulundum başlığıyla şiirde anlatılanlar arasındaki ilişkiyi yorumlayınız.

  • Cevap:

12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 103 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
11
angry
2
unlike
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!