Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları Anka Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 132 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları Anka Yayınevi

1. Cumhuriyet Devri Türk şiirinde Garipçiler ile başlayan şiir anlayışının tüm yenilik iddialarına rağmen zamanla eskimeye yüz tutması ve geçmişi toptan inkâra kalkması üzerine, 1950’lere gelindiğinde ‘Hisar’ dergisi etrafında toplanan şairler grubu olan Hisarcılar, 1952 yılına gelindiğinde ise ‘Mavi’ dergisi etrafında toplanan, özellikle Attila Ilhan’ın yönlendirici olduğu Mavi hareketi taraftarlarının şiddetli eleştirileri devam ederken, önceleri 1953 yılından itibaren Yeditepe, Yenilik, A, İstanbul ve Şiir Sanatı gibi dergilerde, 1956’dan sonra ise Pazar Postası dergisi başta olmak üzere dönemin diğer dergilerinde şiirlerini neşreden Turgut Uyar (ö.1985), Edip Cansever (ö.1986), Cemal Süreya Seber (ö.1990), Ece Ayhan (ö.2002), İlhan Berk (d.1916), Ercüment Uçarı (d.1928), Kemal Özer (d.1935), Ülkü Tamer (d.1937) ve dünya görüşü itibarıyla farklı bir şahsiyet Sezai Karakoç (d.1933) gibi şairler, İkinci Yeni hareketi olarak daha farklı bir şiir anlayışıyla ortaya çıkarlar.

Edebiyat teorisi açısından bakıldığında edebiyat araştırmacısı ve incelemecileri tarafından bu şiirin başlangıcı, bitişi, akım olup olmadığı, adı, ömrü … vb. pek çok konu üzerinde tartışmaların yapıldığını kabul etmek gerekir. İkinci Yeni’nin bir ‘akım’ olup olmadığı konusunda farklı görüşler ileri sürülmüştür. Örneğin, Asım Bezirci, Attila Ilhan, Edip Cansever, Ramazan Kaplan ve Memet Fuat dâhil bu bağlamda yazı yazanların pek çoğuna göre İkinci Yeni akım değildir, fakat İlhan Berk, Cevdet Kudret, Mehmet Kaplan, ve Muzaffer Ilhan Erdost ise bu şiir hareketinin bir akım olduğu görüşündedirler. Yine “bu hareketle ilgilenenler, İkinci Yeni’nin ömrü konusunda genellikle birbirine yaklaşan ifadeler kullanır. Gerek araştırmacılar, gerekse içinde yer alanlar, hareketin ömrünün ‘5-6 yıllık kısa bir zaman dilimini kapsadığı, öyle ki, bu sürecin ‘ilk ve kesin belirtileri’nin 1955-56 yıllarında Yeditepe dergisinde görüldüğü, ‘gelişmesi, dal budak salması, tartışmalara konu olması’ ise 1956-1958 yıllarında Pazar Postası’nda olduğu ve bu tarihlerden, özellikle de ‘1960’tan sonra’ kendi derinliğine çekildiği yolundadır.” Ramazan Kaplan da, “Sınırlı bir kadroya sahip olmayan bu hareket, pek çok taraftar bulmuş, pek çok tenkide uğramış ve nihayet 1960’a doğru gücü zayıflamaya başlayarak kendisiyle birlikte oluşan canlı şiir ortamı da sönmüştür.” cümleleriyle benzer bu görüşü paylaşmıştır.

Adem ÇALIŞKAN, Ana Çizgileriyle Cumhuriyet Devri Türk Şiirine Teorik Bir Yaklaşım

Aşağıdaki noktalı yerleri metne göre uygun kelimelerle doldurunuz.

  • Cevap:

a. Garip akımından yani 1950’den sonra üç grup ortaya çıkmıştır: Hisarcılar, Mavi hareketi ve İkinci Yeni hareketi.
b. ikinci Yeni şairlerinden Sezai Karakoç dünya görüşü itibarıyla grubun diğer şairlerinden farklıdır.
c. ikinci Yeni şairleri Pazar Postası ve Yeditepe dergilerinde şiirlerini yayımlamışlardır.
ç. Attilâ ilhan, 1952’de Mavi dergisi etrafında toplanan gençleri yönlendirmiştir.

12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 132 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
9
clap
1
happy
1
confused
1
angry
0
love
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!