Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları Anka Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 136 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları Anka Yayınevi

8. (I) Günlük konuşma dilinden, deyimlerinden yararlanmışlardır. (II) Şiirlerinde şairane, sanatlı bir üslubun izleri görülür. (III) Süleyman Efendi gibi sıradan insanları konu edinirler. (IV) Mizah ve ironiyle karışık bir eleştiri görülür şiirlerinde. (V) Ölçüsüz, uyaksız da şiir yazılabileceğini dile getirirler. Yukarıdaki paragrafta numaralandırılmış cümlelerden hangisi Garip şiirinin anlayışına uygun değildir?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V

  • Cevap: B

9. Cumhuriyet Dönemi’nde şiirde biçim ve özü temelden değiştiren asıl yenilik…tarafından gerçekleştirilmiştir. Ölçüyü (vezni) atan, özü biçimin bağlarından kurtaran odur. ilk iki kitabıyla (835 Satır, Jakond ile Si-Ya-U, 1929) şairaneye karşı çıkmış, mısracı anlayışı yıkmıştır. Ayrıca onun şiiriyle gelen öz bir ideolojiye dayanmakta, siyasal bir tutumu içermektedir.
Paragrafta boş bırakılan yere, aşağıdaki sanatçılardan hangisi gelmelidir?
A) Rıfat Ilgaz
B) Nazım Hikmet
D) İsmet Özel
E) Ataol Behramoğlu
C) Attilâ İlhan

  • Cevap: B

10. Bir grup genç şairin çıkardıkları Üç Çiçek dergisi dönemin havasını değiştirmede ve 80’li yıllara damgasını vurmada başarılı oldu. Üç Çiçek’le yer yer farklılıkları olsa bile Poetika, Şiir Atı, Sombahar bu çizginin sürdürücüleri oldular. Neydi farklılık? Her şeyden önce açık siyasal şiire duyulan soğukluk ön planda geliyordu. Bunun dışında Türk şiirinin ustalarına düşmanlıkla değil sevgiyle bir yaklaşım söz konusuydu. Gelenek, anlam ve şiir üzerine yazılan yazılar en az şairlerin yazdıkları şiir kadar tartışma yarattı bu dönemde. 80’li yıllarda böylece birbirine zıt iki çizgi oluştu. 70 toplumculuğunun misyonunu üstlenen ama yetenek açısından onların çok gerisinde kalan şairler bu ikinci çizgiyi oluşturdu.
Tuğrul TANYOL, Son Çeyrek Yüzyıl Türk Şiiri

Yukarıdaki metinle ilgili yargıların karşısındaki parantezlere yargı doğruysa (D), yanlış ise (Y) yazınız.

  • Cevap:

a. 80 sonrası şiirin temsilcisi olan şairler gelenekten yararlanmamışlardır. (Y)
b. Bu dönem şairleri şiirde ideolojiye uzak durmuşlardır. (D)
c. 80 sonrasında şairleri şiir üzerine yazılarıyla edebiyat ortamını hareketlendirmişlerdir. (D)
ç. 70 kuşağı şairlerinin etkisi bu dönemde de devam etmiştir. (D)

11. işte size sıcağı sıcağına bir konu ( ) Folklor sanata düşman mı ( ) Soru biçiminde sorulduğuna bakılmasın. Kapsamını da genişleterek yirmi yedi yıl önce Cemal Süreya’nın yazdığı bir yazının başlığını yineliyorlar ( ) ( ) Folklor Şiire Düşmandır ( ) Yukarıdaki paragrafta boş bırakılan yerlere sırasıyla hangi noktalama işaretleri getirilmelidir?
A) (.) (?) (,) (“) (”)
B) (:) (?) (:) (“) (”)
C) (:) (.) (.) (“) (”)
D) (:) (?) (:) (-) (-)
E) (;) (?) (:) (“) (”)

  • Cevap: B

12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 136 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
unlike
2
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!