Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 143 Cevapları Anka Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 143 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 143 Cevapları Anka Yayınevi

“Yarabbi şükür!” dedi.
Karşısındakilerin ikisi de, azaplarının sona ermesi için bu işareti bekliyorlarmış gibi, süratle kaşıklarını ellerinden atarak:
“Yarabbi şükür!” dediler.
(Eşinden ve Yusuftan da kurtulunca iyice yoldan çıkan Şahinde, Şakir’in de desteğiyle zenginlerin içine girmeyi başarır. Şahinde zamanla alkole ve eğlenceye batar, kızını da bu ortama çeker. Kendi evinde alkollü eğlenceler yapmaya başlar. Söylentiler Yusuf’un kulağına gider, Yusuf bir akşam böyle bir yemeği basar. Şahinde, Şakir ve yeni kaymakamı öldürür. Muazzez ise ağır yaralıdır. Yusuf yaralı Muazzez’i alarak kasabadan uzaklaşır fakat Muazzez sabaha karşı ölür. Yusuf karısını gömdükten sonra atını dağlara doğru sürer.)
Sabahattin ALİ, Kuyucaklı Yusuf (Özetlenerek kısaltılmıştır.)

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

1937’de yayımlanan Kuyucaklı Yusuf, Anadolu’yu gerçekçi bir anlayışla ele alan ve kasaba romanı olarak da adlandırılan ilk romandır. Yazar, romanı üç cilt olarak tasarlamış ancak yalnız birinci cildi yazabilmiştir.
Cumhuriyet Dönemi romanında daha önceki dönemlerde olduğu gibi kimi eserlerde toplumsal sorunlar öne çıkmış, kimi eserlerde de bireyin iç dünyası işlenmiştir. Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki yazarlar, genellikle topluma eğilmişler, birtakım gerçekleri aktarmak istemişlerdir. Bu dönemin gerçekçiliği, daha çok gördüklerini, gözlemlediklerini yansıtmak biçiminde kalmıştır. Bu yılların üç önemli yazarı Halide Edip Adıvar, Ya- kup Kadri Karaosmanoğlu ve Reşat Nuri Güntekin’dir. Bu üç yazar, Tanzimat Dönemi’nde başlayan köye ve Anadolu’ya yönelmeyi bilinçli olarak geliştirmişlerdir. Yine bu dönemde medeniyet değiştirmenin getirdiği sorunlar roman konusu olmaya devam etmiştir.
Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki gözleme dayalı gerçekçilik, 1930-1940 yılları arasında toplumcu gerçekçiliğe yönelmeye başlar. Sadri Ertem ve Sabahattin Ali toplumcu gerçekçiliği bilinçli bir biçimde savunan, 1950’den sonra yetişen yazarlara öncülük eden yazarlardır.
Mithat Cemal Kuntay, II. Abdülhamit Dönemi’nden Birinci Dünya Savaşı’nı izleyen yıllara kadar geçen dönemi; Memduh Şevket Esendal, Cumhuriyet’le gelen yeni yaşamı romanlarında işlemiştir.
1940’lı yıllarda, toplumsal konuların türünde artış görülür. Köy ve köylünün sorunlarını işleyen yazarlar bu yıllarda yetişmişlerdir. İlk romanlarını bu yıllarda yayımlayan toplumcu gerçekçi yazarlar Kemal Bilbaşar, Samim Kocagöz ve Faik Baysal’dır. Ahmet Hamdi Tanpınar ile Abdülhak Şinasi Hisar maziyi özlemle anışları bakımından farklılık gösterirler. Halikarnas Balıkçısı da Cumhuriyet Dönemi romanına ilk kez deniz insanlarını getirişiyle dikkati çeker.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 143 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!