Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları Anka Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 15 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları Anka Yayınevi

Edebî eserlerde, bilhassa romanlarda ve piyeslerde, fikirler, her sayfada hareketin önüne geçer ve hayat içinde kendilerine misal tedarikine çalışıyormuş gibi her an kaideleşirse, bu tenkid doğrudur. Bütün kahramanları, fikir kuklaları halinde konuşan ve hareketlerinin sebeplerini hareketten evvel izaha çalışan roman ve piyeslerde hayat fikir kalıplarının emrinde olduğu için yapmacıklı ve soğuktur. Şuuraltı kaynayışlarından doğan gerçek yaratmanın yerini şuurlu, muhakemeli ve analitik düşünce almıştır. San’at eseri zayıf bir ilim eseri halinde soysuzlaşmak istidadındadır. Birçok tez romanları ve tez piyesleri bu tenkidin muhatabları arasına girerler. Fakat romanlarda ve piyeslerde fikirler, ön plânda cereyan eden hayat ve ruh hallerinin karanlıklarına tutulmuş birer ışık halinde kalırlar. Eserin dinamik yapısını bozmaz ve hayat akışını sekteye uğratmazlarsa, hür bir yaratmaya engel olamazlar. İsbat değil, izah plânında kalırlar. Bu bakımdan çok fakir Türk edebiyatı, gerçek fikir romanlarına ve piyeslerine muhtaçtır. Dünyada, zamanımızın büyük edebiyatçıları aynı zamanda büyük mütefekkirlerdir. Edebî eserlerde ve tenkidlerinde felsefe kültürü, büyük yaratmaların da izahlarının da esaslı şartı haline gelmiştir.

Peyami SAFA, Sanat Edebiyat Tenkit

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metinde yazar; fikirlerin, felsefi düşüncelerin edebî eserlerde ne şekilde verilmesi gerektiğine dair görüşlerini dile getirmiştir. Edebiyat; temelinde insan olan, dilden yararlanan ve dili araç olarak kullanan felsefe, psikoloji, coğrafya gibi pek çok bilim dalıyla ve düşünce akımıyla ilişki hâlindedir. Felsefe, maddeyi ve yaşamı çeşitli yönlerden inceleyen ve eleştiren bir düşünce sistemidir. Edebî metinleri oluşturan sanatçılar da eserlerini belli bir düşünceye dayanarak yazarlar. Toplumları etkileyen bu düşünceler, sayfalarca süren bir edebî metnin arka planında bir veya birkaç cümleyle ifade edilebilir. Türk ve dünya edebiyatında birçok sanatçı, eserlerini düşünce akım- larından/felsefeden etkilenerek oluşturmuştur. Batı edebiyatını etkileyen hümanizm, klasisizm, romantizm gibi edebî akımların ardında güçlü düşünce sistemleri vardır. Örneğin klasik sanatçılar, Descartes’ın (Dekart) rasyonalizm (akılcılık) felsefesine göre yaşamı ve insanı anlatmışlardır. Felsefe de edebiyattan yararlanabilir. Kimi edebî eserlerde yer alan fikirler ve bakış açısı felsefede yeni bir düşünce sisteminin oluşmasına katkı sağlayabilir. Mevlana ve Yunus Emre eserleriyle Anadolu’da bir hoşgörü felsefesi oluşturmuşlardır. Jean Paul Sartre’ın (Jan Pol Sartır) Bulantı romanı varoluşçuluk akımının temel kitabı sayılmıştır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 15 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!