Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 163 Cevapları Anka Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 163 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 163 Cevapları Anka Yayınevi

çöp yığınları ve üniversitenin duvarlarına yazılmış siyasal sloganlar arasından Süleymaniye Camiine kadar
çıktı. Caminin avlusuna girdi, servi ağaçlarının altından yürüyüp ayakkabıları çamur içinde kalınca medrese tarafından sokağa çıktı, birbirlerine yaslanan boyasız ahşap evler arasından yürüdü. Yıkıntı halindeki evlerin birinci kat pencerelerinden dışarı çıkan soba borularının kör namlular gibi ya da paslanmış periskoplar gibi ya da korkunç top ağızları gibi sokağa uzandığı geliyordu aklına, ama hiçbir şeyi başka bir şey ile ilişkilendirme- mek için ‘gibi’ kelimesini aklına bile getirmek istemiyordu.
(…)
Orhan PAMUK, Kara Kitap (Özetlenerek kısaltılmıştır.)

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Kara Kitap, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk’un 1990 yılında yayımlanan romanıdır. Pamuk’un bu romanı dünya çapında çokça konuşulmuş, belli başlı dillere çevrilmiştir.
1980 sonrası yazarları, romanı klasik yapısından uzaklaştırarak romana yeni bir kurgu kazandırırlar. Bu yıllarda 1980 öncesi konuların yanında 12 Eylül’ün ideolojik olayları, yazarların siyasi hesaplaşmaları romanlarda ele alınmıştır. Cumhuriyet Dönemi’nde işlenen temaların hepsini bir arada, günlük hayatın karmaşıklığını vermek amacıyla postmodern yöntemle anlatmak yaygınlaşır.
1960’lı yıllardan başlayarak aydın problemleri çevresinde ve büyük şehrin sorunları arasında ezilen Türk aydınının bunalımları işlenir. Aydının yalnızlığını, korkularını işleyen romancılar arasında Erhan Bener, Ferit Edgü, Demir Özlü, İnci Aral ve Selim İleri dikkat çeken isimlerdendir.
Postmodernizm
Yaşam biçimi olarak da benimsenen postmodernizm, “modern sonrası” anlamına gelir.
Postmodern edebiyat, modern anlayıştan farklı olarak öz ve biçimde yeni bir yaklaşımı beraberinde getirmiştir. Buna göre tür ayrımı ortadan kalkmıştır. Modern yapıtta yorumlanabilirlik sınırlandırıldığı hâlde, postmodern yapıtta okuyucu, okuduğu sırada metni yeniden yazma durumuna geçer. Postmodernizm öncelikle klasik (geleneksel) roman anlayışına karşıdır. Postmodernizm, modernizmin sorgulanmadan herkes tarafından kabul edilmesi gereken evrensel değerler olduğu görüşünü reddederek ortaya çıkar.
Geleneksel (klasik) romanlardaki klasik olay kurgusuna karşın postmodern romanlarda kurgulanmış bir “olay” yoktur. Amaç, olay anlatmak değil, olayın yarattığı izlenimleri, duyguları anlatmaktır ki bu da “karamsarlık, yalnızlık, bunalım, gerçek arayışı” gibi duyguların ifade edilmesidir.
Bu tür romanda son, genellikle belirsizdir. Alışılagelmiş sonlar bulunmaz. Eser, birden fazla sonla bitebilir. Tek bir anlatıcı yoktur bu romanlarda; ilahi, I. tekil, III. tekil bakış açıları bir arada kullanılır. Postmodern roman ciddi duruşa karşı alaycı tutumu benimser. Saçma bulunan durumlar alaycı bir üslupla anlatılır. Postmodern yazara göre hayat bir oyundur. Yaşamı kurmacaya dönüştüren roman da oyun içinde oyundur. Yazar, anlatımın bir kurmaca olduğunu okura hissettirir; bazen okurla konuşur, anlatının bir hayal ürünü olduğunu belli eder. Postmodern romanda roman kişileri, başka romanların kahramanlarıyla konuşturulur veya kurgu içinde başka eserlere göndermeler yapılır. Buna “metinler arasılık” denir. Roman içinde farklı edebî türlerden yararlanılır. Kolaj/montaj tekniğiyle roman içinde köşe yazısından, şiirden, günlükten, reklam metninden parçalar alıntılanır. Pastiş tekniğiyle kimi zaman başka türlerin üslubu taklit edilir. Parodi tekniğiyle ciddi sayılan bir eserin bir bölümü alaya alınır. Destan, halk hikâyesi, masal gibi türlerin üslubu örnek alınabilir. Zaman ve mekân geleneksel (klasik) ve modern romandaki kadar belirgin değildir.
Postmodern romanlarda kronolojik bir olay veya anlatım olmadığından zaman da akışkan değil durağandır, postmodern romanlarda “an”lar vardır. Yazar, duruma göre zamanda geriye dönüş veya zamanda atlama gibi

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 163 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
1
sad
0
happy
0
clap
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!