Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 18 Cevapları Anka Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 18 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 18 Cevapları Anka Yayınevi

Razumihin:
– Haklısın! dedi.
İkisi de usulca odadan çıkıp kapıyı kapadılar. Aradan bir yarım saat daha geçti. Raskolnikov gözlerini açtı, kollarını başı altına koyarak sırtüstü döndü.
“Kim bu adam? Yerin dibinden çıkar gibi karşıma çıkan bu adam kim? Bu adam nerede idi, ne gördü? Bütün olup bitenleri gördü muhakkak… İyi ama o zaman nerede duruyordu, nereden bakıyordu? Sonra, ne diye ancak şimdi yerin dibinden çıkıyor? Hem nasıl görebildi, bu mümkün mü idi?..”
Sırtında buz gibi ürpermeler dolaşan Raskolnikov, düşüncelerine devam etti:
“Hımmm… Ya Nikolay’ın kapının arkasında bulduğu mahfaza… Bu da hatıra gelir miydi? Suç delilleri… Küçük bir noktayı gözden kaçırırsın, karşına Mısır ehramları büyüklüğünde bir suç delili olarak çıkar. Bir sinek uçtu, o da gördü. Böyle şey olur mu?”
Derin bir tiksinti ile, zayıfladığını, vücutça güçten düştüğünü hissetti. Acı bir gülümseme ile düşüncelerine devam etti:
“Ben bunu bilmeliydim. Kendimi bildiğim, başıma ne geleceğini önceden sezinlediğim halde, ne cesaretle! (…) Önceden bilmeliydim.”
(…)
DOSTOYEVSKİ, Suç ve Ceza (çev.: Hasan Âli EDİZ)
(Özetlenerek kısaltılmıştır.)

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metinde Dostoyevski, kahramanı Raskolnikov’un çektiği vicdan azabını, pişmanlığını açıklayabilmek için psikolojiden faydalanmıştır. Edebiyat ve psikoloji, insanı ve insanın hâllerini inceledikleri için birbirinden beslenen bilim dallarıdır. Edebiyatın psikolojiye katkıları kadar psikolojinin edebiyata katkıları da azımsanmayacak düzeydedir. Edebî metinlerdeki kişilerin karakterlerinin oluşturulmasında ve tahlil edilmesinde psikoloji yol gösterici olmaktadır. Özellikle insanın bilinçaltını çeşitli yollardan açıklamaya çalışan psikanaliz yöntemi, edebiyat için önemli bir kaynak olmaktadır. Kurucusu Sigmund Freud (Sigmun Furoyt) tarafından ilkeleri belirlenen psikanaliz, sanatçılar yoluyla edebiyata uygulanmıştır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metinden Raskolnikov’un psikolojik ve ahlaki özellikleri hakkında hangi çıkarımlara ulaşabiliriz? Açıklayınız.

  • Cevap:

Psikolojik özellikleri: Bitik, yorgun, endişeli, düşünceli.
Ahlaki özellikleri: vicdanlı, yaptığı hatan vicdan azabı çeken biri.

2. Raskolnikov’un yaşadığı çatışmanın sebebi nedir? Belirtiniz.

  • Cevap: Yaşlı bir kadını öldürmesi ve bu olaydan sonra çok pişman olması.

3. Suç ve Ceza adlı romandan alınan metinde hangi anlatım biçimleri öne çıkmaktadır? Bu anlatım biçimlerine metinden örnekler veriniz.

  • Cevap: Öyküleme – betimleme

Öyküleme: Raskolnikov, ağır, dermansız bir yürüyüşle, dizkapakları titreyerek ve fena halde üşüyerek, gerisingeriye döndü, odasına çıktı. Kasketini çıkarıp, masanın üzerine attı. On dakika kadar öylece kımıldamadan durdu. Sonra, takatten kesilerek kendisini divana attı, hastalıklı, hafif bir inilti ile iyice uzandı. Gözleri kapalı idi. Yarım saat kadar öylece yattı.

Betimleme: V… kilisesinin çan kulesi; meyhanede bir bilârdo masası ve onun başında bir subay, bodrum katında bir tütüncü dükkânındaki püro kokusu, bir birahane, çirkef sulariyle kirletilmiş her yanı yumurta kabuğu içinde kapkara, tamamiyle karanlık bir merdiven, bir yerlerden gelen çan sesleri

4. Yazarın, Raskolnikov’un iç dünyasını anlatmasındaki amaç nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Romandaki karakterin ruh dünyasını okuyucuya aktarmak istemesi. Böylelikle okur ile kahraman arasında ruhsal bağ ve empati kurmak.

5. Metinde kahramanın ruh dünyasını anlatmak için hangi bilim dallarından yararlanılmıştır? Örnekleyiniz.

  • Cevap: Psikoloji ve Psikiyatri.

6. Metinde kahramanın iç dünyasının tahlil edilmesi, esere neler kazandırır? Tartışınız.

  • Cevap: Eserin daha estetik daha etkileyici daha sürükleyici olmasını sağlar.

7. Bir okuyucu olarak eserlerde, kahramanların bilinçaltı konuşmalarına ve iç çözümlemelerine yer verilmesinin esere neler kazandırdığını düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.

  • Cevap: Eserin daha samimi daha etkileyici olduğunu düşünürüm. Aynı amanda kahramanların iç dünyalarında ne yaşadıklarını öğrenerek onlarla ruhsal bir bağ kurma fırsatı buluruz.

8. Sevdiklerinin Raskolnikov’a karşı tavırlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu tavırlar, hangi ailevi değerlere işaret eder?

  • Cevap: Olumlu değerlendiriyor. Ailede hata yapan, zor duruma düşen, başarısız olan olabilir. Her şartta her koşulda birlik olmak gerekir ve destek olmak gerekir.

12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 18 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!