Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 188 Cevapları Anka Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 188 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 188 Cevapları Anka Yayınevi

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Cevat Fehmi Başkut, 1955’te yazdığı Harput’ta Bir Amerikalı’da Amerikan hayranlarını eleştirmektedir.
1950-1960 yılları arasında roman yazarlarında olduğu gibi oyun yazarlarının sayısında da büyük bir artış, konularda çeşitlenme göze çarpar. Yine toplum sorunları ön planda olmakla birlikte yazarların toplum sorunlarına farklı bakış açılarıyla yöneldikleri, köy sorunlarını ele aldıkları da görülür.
Oktay Rifat, Melih Cevdet, Haldun Taner, Orhan Asena, Çetin Altan, Refik Erduran, Turgut Özakman ve Nezihe Meriç gibi yazarlar oyunlarının çoğunda kişideki ruhsal baskıları, tedirginlikleri, iç çatışma ve bunalımları toplumsal koşullara bağlarlar.
1950-1970 yılları arasında, romanlarda olduğu gibi oyunlarda da çeşitli sorunlarıyla köy konusunun ele alındığı görülür. Ağaların köylüyü sömürüşü ve onlar üzerindeki baskıları, köy kadınlarının durumu, kan davası, köy yaşayışındaki değer çatışmaları oyunlara konu olur. Necati Cumalı, Susuz Yaz’da; Yaşar Kemal Teneke’de ağa ile köylü arasındaki sorunları ortaya koymuşlardır. Köy kadınının sorunları tiyatro aracılığı ile topluma duyurulur. Necati Cumalı, Recep Bilginer, Turan Oflazoğlu, Güngör Dilmen kadın sorunlarına değinen yazarlardır.
Bu yılların politik eğilimli yazarları, genellikle toplumdaki bozuklukları toplumun bilinçsizliğine ve bireyin sorumsuzluğuna bağlamışlardır. Kimi yazarlar da efsane ya da tarihe dayanarak çağın eleştirisini yapmıştır. Bu konuları Midas’ın Kulakları oyunuyla Güngör Dilmen; Deli İbrahim, Dördüncü Murat ve Sokrates Savunuyor adlı oyunları ile Turan Oflazoğlu; Hürrem Sultan, Tohum ve Toprak oyunlarıyla Orhan Asena ele almışlardır.
1970’ten sonra yayımlanan roman ve hikâye sayısında görülen artış, oyunlarda da kendini gösterir. Oyunlara konu olarak önceki yıllardan gelenlere Kurtuluş Savaşı, işçilerin sorunları, 12 Mart ve Türkiye dışındaki olaylar eklenir. Bu dönemde tiyatro oyunu yazan diğer yazarlar şunlardır: Oğuz Atay, Dinçer Sümer, Başar Sabuncu, Tarık Buğra, Muzaffer İzgü, Sevgi Soysal, Refik Erduran, Murathan Mungan.
Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yıllarından başlayarak oyun yazarlarının ele aldıkları konular gözden geçirilince roman ve hikâye yazarlarıyla aralarında benzerlikler dikkati çeker.


Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metnin temasını ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap:

2. Metindeki ana çatışma ve buna bağlı diğer çatışmalar nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap:

3. Harput’ta Bir Amerikalı metnini, roman ünitesinde okuduğunuz Saatleri Ayarlama Enstitüsü metniyle temayı ele alışları açısından karşılaştırınız.

  • Cevap:

4. Metnin olay örgüsünü belirleyiniz.

  • Cevap:

12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 188 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
angry
2
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!