Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 208 Cevapları Anka Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 208 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 208 Cevapları Anka Yayınevi

YAZMA

a) Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma

Radyo oyunlarında konular ancak sesle aktarılabilir. Bu nedenle karışık ayrıntılara yer verilmez, bazı ayrıntılar atlanır; anahtar kelimeler uygun biçimde tekrarlanır, karakter sayısı on ikiyi geçmez, sesçe zıtlıkları olan karakterler seçilir (genç-yaşlı, erkek-kadın), her cümle ilk duyuşta anlaşılmalıdır, olay örgüsü sadedir.
Müzik ve efekt metinde yazıldığı noktada başlar. Devam edip etmeyeceği, net olmayan efektlerin (sert kapı sesi gibi olmayanların) nerede bitecekleri açıklanır. Gerektikçe “Müzik yavaşça girer.”, “Ağır ağır söner.” gibi açıklamalar eklenir. Oyuncuların çıkarttıkları doğal sesler (ıslık, gülme vs.) efekt değildir. Müzik en az 5, en çok 15 saniye olmalıdır. Duygulu, düşündürücü sahnelerden sonra geçiş müziği uzun tutulur. Dinleyiciye, kişiler, çevre ve bazı ayrıntılar hakkında kısa bilgi ve ipuçları vermelidir (“Çok güzel bir mekân, tarihî bir yer olmalı!”, “Hayrola, öğlen olmuş, pijamalarla dolaşıyorsun.”). Satır sonlarında sözcükler bölünmez, aşağı satıra geçilir. Sayfa sonlarında cümle bölünmez. Bütünüyle öbür sayfaya alınır.

b) Yazma Sürecini Uygulama

Seçtiğiniz bir tiyatro metninin bir bölümünü veya tamamını özelliklerine dikkat ederek radyo tiyatrosuna dönüştürünüz. Yazacağınız metni planlayınız. Metin türüne özgü yapı özelliklerine uygun yazınız. Farklı cümle yapılarını ve türlerini kullanınız. Görsel ve işitsel unsurları doğru ve etkili kullanınız. Yazdığınız metni gözden geçiriniz. Yazınızı yüksek sesle okuma, panoda sergileme; elektronik ortamlarda, kitap, dergi ve gazetelerde yayımlama, yarışmalara katılma gibi yollarla paylaşabilirsiniz.

  • Cevap:

SÖZLÜ İLETİŞİM

a) Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Tanıma

Radyo tiyatrosunun, tiyatrodan farklı özellikleri vardır. Radyoda metni çözümlemek şarttır. İki aynı renkteki sese bir radyo oyununda rol verilmez. Radyo oyununda görüntü olmadığından bu boşluğu ses, söz, efekt ve müzik dolduracaktır. En küçük sözcük ya da efekt bütün bir oyunu bozabilir ya da yorumun, içeriğin net geçmesini önleyebilir. Bir kapı gıcırtısı verirken o kapının fiziki yapısı, ne kapısı olduğu, ne zaman açıldığı, kapıyı kimin hangi duygularla açtığı ya da bu efektin yoruma ne katacağı önceden bilinmelidir.
Radyo oyunlarında iç spiker ve karakterler önceki olayları uygun bir biçimde sözel olarak anlatabilirler. Bu, akışı yavaşlatmamak için ekonomik bir anlatımla yapılır. Bir ya da birkaç kişi tarafından bir seferde ya da parça parça anlatılabilir. Anlatıcının görevi yalnız anlatmakla sınırlı olabileceği gibi bir karakter olarak da işlenebilir. Radyo oyunlarında, bir önceki sahnenin son repliği ile çok kısa bilgi verilerek gelecek sahnedeki yeni kişiler mekân ya da hareket hakkında serim yapılabilir.

b) Sözlü İletişim Uygulamaları

Bir radyo tiyatrosu dinleyiniz. Yazdığınız radyo tiyatrosunu bilişim teknolojilerini kullanarak seslendiriniz ve bu seslendirmeyi sınıfta sununuz. Amacına uygun dinleme tekniklerini kullanınız. Tiyatronun konusunu ve ana düşüncesini belirleyiniz, konu akışını takip ediniz. Açık ve örtük iletileri belirleyiniz. Tiyatroyu özetleyiniz. Dinlediğiniz tiyatroyu türle ilgili ön bilgilerinizle karşılaştırınız. Dinlediklerinizi, konu akışındaki uyum açısından değerlendiriniz. Dinlediğiniz tiyatroda öne sürülen düşüncelerin dayanaklarının geçerliliğini sorgulayınız.

  • Cevap:

12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 208 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!