Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 215 Cevapları Anka Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 215 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 215 Cevapları Anka Yayınevi

Neque enim disputari sine reprehensione potest.
(Cicero)
Çatışmadan tartışılamaz.
Bana çatıldığı zaman öfkem değil dikkatim uyanır: Bana çatandan bir şeyler öğrenmeye can atarım. Doğruyu bulmak her iki tarafın kaygısı olmalı. İnsan öfkelendi mi düşünemez olur; aklından önce sinirleri işler. Tartışmalarda bahis tutuşmak hiç de faydasız değildir. Doğrudan ayrıldık mı, elle tutulur bir şeyler kaybetmeliyiz. Yıl sonunda uşağım demeli ki bana: Bilgisizlik ve inatçılık yüzünden bu yıl bin lira kaybettiniz.
Doğruyu hangi elde görsem sevinçle karşılar; uzaktan kokusunu alır almaz silahlarımı atar, teslim olurum. Fazla yukardan ve insafsız olmadıkça yazılarıma çatılmasını hoş görmüş, çoğu kez karşımdakini kırmamak için yazdıklarıma istenen biçimi verdiğim olmuştur. Zararıma da olsa eleştirmeciye uysal davranmalıyım ki beni her zaman serbestçe uyarsın, kendimi düzeltmeme yardım etsin. Doğrusu çağdaşlarımı böyle bir işten yana çekmek kolay değil. Düzeltilmek herkesin ağrına gittiği için kimse kimseyi düzeltmeyi göze alamıyor. Düşüncesini saklayarak konuşuyor çokları.
MONTAIGNE, Denemeler (çev.: Sabahattin EYUBOĞLU)

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metin, XVI. yy.da yaşamış olan Montaigne’in Denemeler adlı eserinden alınmıştır. Deneme türünün kurucusu Fransız yazar Montaigne’dir (Monteyn). Montaigne denemelerinde kendini merkeze almış ve amacının “insanlık” hakkında değil yalnızca kendi deneyimleri hakkında yazmak olduğunu anlatmıştır. Montaigne’in bu görüşünü şu sözlerinde bulabiliriz: “Herkes önüne bakar, ben içime bakarım; benim işim yalnız kendimledir; hep kendimi gözden geçiririm, kendimi yoklarım.”
Deneme, bir yazarın herhangi bir konu üzerinde, özel görüş ve düşüncelerini iddiasız, kesin bir yargıya varmadan anlattığı yazıdır. İnsanı ve toplumu ilgilendiren her şey (yaşam, ölüm, aşk, sanat, felsefe, din, ahlak, töre, bilim, siyaset vb.) deneme konusu olabilir. Denemede bir konu sınırlaması, belli bir biçim yoktur. Denemenin ayırıcı özelliği, yazarın kendi kendine konuşur gibi davranmasıdır. Denemeci görüşlerini içtenlikle, tam bir açık yüreklilikle anlatır. Anlattıklarının inandırıcılığım, içtenliği sağlar.
Denemeler, makale gibi düşünsel bir planla yazılsa da makaleden kısadır. Yazar, makalede olduğu gibi görüşlerini ispatlamak zorunda değildir; okuyucusunu kendisi gibi düşündürmeye çalışmaz.
Deneme işlediği konular bakımından kişisel, sanatsal; öğretici, eleştirel; sosyal ve felsefi konularda bireysel düşünceyi ifade eden deneme olmak üzere üç türlüdür.


Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metnin konusunu belirleyiniz. Metnin hedef kitlesi bütün insanlıktır, diyebilir miyiz? Düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.

  • Cevap:

2. Yazının giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini gösteriniz. Her bölümde ele alınan düşünceyi birer cümleyle ifade ederek yazının planını aşağıya çıkarınız.

  • Cevap:

Giriş:
Gelişme:
Sonuç:

12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 215 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!