Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 22 Cevapları Anka Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 22 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 22 Cevapları Anka Yayınevi

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Dil, canlı bir varlık olduğu için sürekli bir değişim içindedir. Kültürel, ekonomik, teknolojik gelişmeler yanında siyasi ve toplumsal değişimler de dili etkiler. Dili konuşan toplulukların gereksinimlerine göre dilde değişim olur. Sadece ölü diller değişmez. Dildeki değişim, dile başka dillerden sözcüklerin girmesiyle başlar, bu durum dilin ses yapısını etkiler; değişim, zamanla dilin tüm unsurlarına sirayet eder. Çeviri yoluyla yeni alanların gerektirdiği terimler ve sözcükler türetilir. Bazıları dilde kabul görür, türetildiği alan dışında da kullanılmaya başlar. Bazıları unutulur gider, bazıları ise ait oldukları alanlarda kalır. Dildeki değişim, bir dili kullananları, değişik ölçülerde ilgilendirir. Dil değişiminin doğallığını kabul etmek, yanlış dil kullanımlarını onaylamak anlamına gelmemektedir. Dilin yapısına aykırı, iletişimi zorlaştıran, duygu ve düşüncelerin ifadesini güçleştiren dil sapmaları ile zorunlu, kaçınılmaz olarak gelişen dil değişimini aynı ölçütlerle değerlendirmek yanlıştır. Dil değişimini dil sapmaları olarak değerlendirmek ve düzeltilmesi gereken bir dil tutumu olarak görmek, dilin ve düşüncenin gelişimini engellemekle kalmaz, dil bilimsel gelişmeyi ve gerçekleri de yadsımak anlamına gelir.

Dildeki değişme veya gelişme, sadece başka bir kültürün ürünleri nedeniyle ya da çeviri yoluyla dilimize girmiş sözcüklerden kaynaklanmamaktadır. Değişen kültürel ortam, yaşam biçimi, davranış biçimleri ve değer ölçütleri bu sürecin yaşanmasına neden olmaktadır. Köyden kente göçün getirdiği sorunlar, dilin davranışı yansıtan bir araç olması, model olarak alınan kişilerin dil kullanımları (televizyon ya da sinema yıldızlarının gençler üzerindeki etkisi), ana dili eğitimindeki sorunlar bu sürecin değişik bileşenlerini oluşturmaktadır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Yazara göre Türkçenin öz benliğinden birçok şey yitirmesinin nedenleri nelerdir? Sıralayınız.

  • Cevap:

2. Yazı ve dil devrimlerinin amacı nedir? Bu amaca ulaşmak için yapılan çalışmalar nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap:

3. Dilimizin öz benliğinden uzaklaşmasında yazarların nasıl bir rolü olmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap:

4. Bir dilin başka dillerden etkilenmemesi mümkün değildir. Yazar, bu etkilenmenin hangi boyuta ulaştığında sorun olacağını belirtmektedir?

  • Cevap:

5. Radyo, televizyon ve yazılı basın konuşma ve yazı dilini nasıl etkilemektedir? Bu etkilenmenin olumlu yönde olması için neler yapılabileceğini tartışınız.

  • Cevap:

6. Birey olarak dilimizin korunması için neler yapabiliriz, nasıl bir yol izleyebiliriz? Dilimizi korumanın, vatanımıza karşı bir sorumluluk olduğunu söyleyebilir miyiz? Düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.

  • Cevap:

12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 22 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!