Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları Anka Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 29 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 29 Cevapları Anka Yayınevi

1 ve 2. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.

insanın belleğindeki bu ikilik en az yarım asırdan beri malûmdur. Birine ‘sosyal ben’, hatta ‘resmî ben’, ötekine ‘asil ben’ ‘temel ben’ dendiği olmuştur. Daha birçok Ben’ler düşünülebilir. Fakat kökleri iki tanedir. Ancak bunların şuur mekanizmasındaki yerleri ve fonksiyonları karanlıktır. Bir ‘gayrişuur’ veya onun tam anlamdaşı olmayarak bir ‘şuuraltı’ tasavvur edilir. Bence, bunun belirtilerine göre üç tabakası vardır. Biri ruhîdir ve hatıraları saklar. İkincisi vücuda bağlı, somatiktir, içgüdüleri ve refleksleri taşır. Üçüncüsü atavik veya genetiktir, atalardan intikal eden, kromozomların beden ve ruh üzerine gizli tesirlerini taşır. Fakat bu üç tabakadan hiç birine sosyal benimizi yerleştiremeyiz. (…) Meral’in kendi kendinden nefreti, bu ‘şuurüstü’nün sosyal tabakasıyla şuuraltı’nın somatik tabakası arasında bir mücadelenin işaretidir. Yani klâsik ifadesiyle ahlâk ve beden arasında bir çatışma.
Peyami SAFA, Yalnızız

1. Metinde hangi bilim dallarından yararlanılmıştır?

  • Cevap:

2. Bu bilim dallarının metindeki işlevi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap:

3. Metinlere bağlı, varlık nedenini metinlerden alan öğretimin alanı, edebiyat ve felsefedir. Bu iki bilgi dalının dışında kalan dallarda doğrudan doğruya doğanın ya da toplumun konu alındığı görülür. Örneğin fizikle uzaybilim doğayı, tarihle toplumbilim toplumu inceler. Sadece edebiyatla felsefedir, konularını insanoğlunun yazılı yapıtlarından, metinlerden alan bilgi dalları, sadece onlar insanoğlunun ortaya koyduğu ussal ürünleri incelerler, bu sınırın dışına da kesinlikle çıkmazlar.
Sabahattin Kudret AKSAL, Denemeler Konuşmalar

Metne göre edebiyat ve felsefenin ortak özelliği nedir?

  • Cevap:

4. “Yüksek” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır?
A) Yüksekten korkarmış kardeşi.
B) Köyleri şu yüksek tepenin arkasındaymış.
C) Günümüzde yüksek karakterli insanlara pek rastlanmıyor.
D) Yüksek yüksek tepelere ev kurmasınlar.
E) Çocuğun boyu yüksek dallara yetişemiyordu.

  • Cevap: C

12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 29 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!