Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları Anka Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 40 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları Anka Yayınevi

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Sancho’nun Sabah Yürüyüşü 1969’da yayımlanmıştır. Hikâyede dünyaya, köpeklere ve insanlara Sancho’nun gözüyle bakılır. Eser, dönemin Ankara’sının siyasi ve sosyal ilişkilerine yönelik bir hicivdir. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Reşat Nuri Güntekin gibi Millî Edebiyat Dönemi sanatçıları, roman ve hikâye yazmayı sürdürmüşlerdir. 1930-1940 yılları arasında edebiyatımızda toplumcu bir anlayışla gerçekçi ve gözleme dayalı hikâyeler öne çıkar. Bu dönem Sait Faik Abasıyanık, durum hikâyesinde başarılı eserler verir. 1940’larda yazılan hikâyelerde Birinci Dünya Savaşı sonrası Anadolu’nun durumu, İkinci Dünya Savaşı’nın getirdiği ahlak çöküntüsü gibi toplumsal konular ağırlık kazanır. 1950’li yıllarda eleştirel gerçekçilikle küçük memur, işçi, köylü, kasabalı ve varoş insanların sorunları anlatılır. Bireyi hareket noktası alan, kişilerin psikolojisini yansıtan ve anıları öyküleştirmeye dayalı hikâyeler yazılır.
1960’lı yıllarda hikâyelerde toplumsal konular olarak işçi, köylü, kasaba ve kenar semt insanlarının sorunları işlenmeye devam eder.

27 Mayıs ve 12 Mart darbelerini hazırlayan olaylar işlenir. Yazarlar; insanın çevresiyle uyuşmazlığı, yaşanılan düzene, alışkanlıklara, geleneksel ahlak anlayışına başkaldırı gibi bireysel konuları psikolojik çözümlemelerle eserlerine yansıtmışlardır. Varoluşçuluk akımı hikâyeleri de etkiler. Bu dönemden itibaren hikâye bağımsız bir yazı türü olduğunu kabul ettirir. Erdal Öz, Bilge Karasu, Necati Cumalı, Ferit Edgü, Yusuf Atılgan ve Selim İleri bu dönemde eser veren önemli hikâyecilerdir. 1970’li yıllarda hikâyeciliğe başlayan yazarların çoğu, bugün de eser vermeye devam etmektedirler. Bu dönemde siyasi, toplumsal, günlük konular ele alınır; bunlar karşısında halkın durumu, yaşadıkları dile getirilir. Küçük insanın yaşam kavgası, kadının toplumdaki yeri, çocuklar için yazılan hikâyeler önem kazanır. Muzaffer İzgü, Füruzan, Tomris Uyar, Adalet Ağaoğlu, Pınar Kür ve Nazlı Eray bu dönemin önemli yazarlarındandır. 1980 ve 1990’lı yıllarda birey merkezli yazılan hikâyeler ile Güneydoğu Anadolu ve Doğu insanının sorunları verilirken bunların politikaya malzeme edilişi eleştirel bir bakışla incelenir. Nazlı Eray, Nedim Gürsel, Erhan Bener, Murathan Mungan, Burhan Günel, Hulki Aktunç ve Osman Şahin dönemin önemli isimlerindendir.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Sancho’nun Sabah Yürüyüşü adlı hikâyenin temasını ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap: Bu hikâye boyunca anlatıcı, köpek gözünden insan ilişkilerini anlatmış, köpekler arası ilişkilerden yola çıkarak bozuk toplum düzenini eleştirmiştir.

2. a) Hikâyedeki “tiki tiki praf” seslerinin anlamı nedir? Bu seslerin hikâyede tekrarlanmasının nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Herhangi bir anlamı yoktur. Sancho’nun yani kahraman olan köpeğin  yürüyüş sesidir. praf: Rumence’de toz anlamına gelmektedir. yürürken patilerinin çıkardığı tozu kastetmiş olabilir.

b) Bu seslerin hikâyenin temasıyla ilişkisi ne olabilir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Yazar, toplumsal statüleri ve dönemin politik olaylarını eleştirmekte. Köpeğin yürüyüşüne asil bir görünüm katarak dönemin yüksek statülerdeki kişilere atıfta bulunmuştur demek mümkün.

3. Metindeki şahıs kadrosunu oluşturan köpekler aracılığıyla hangi insan tipleri temsil edilmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Genellikle yüksek statüdeki politik kimliği olan tipler.

4. Sancho’nun Sabah Yürüyüşü adlı hikâye, 1969 yılında yayımlanmıştır. Metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan sosyal ve kültürel unsurları belirleyiniz.

  • Cevap: O dönemlerde siyasiler yüksek statüdeki kişiler halktan kopuk kendi dünyasında kibirli ve egolu bir haldedir. Hikayede de bu durum öyküleştirilmiş ve tasvir edilmiştir.

12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 40 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!