Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları Anka Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 60 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları Anka Yayınevi

çocuk ağlamaları geliyordu. Bir mutfak penceresinden saçlarını başının üzerine toplamış bir kadının yüzü görünüyordu.
Balık kokuları, kabak kızartmaları, bir çocuk yoğurt götürüyordu.
Yorgun muydu Süheylâ? Yaşlanmış mıydı? Nâzenin Sokağı bu kadar yokuş muydu? Bir şey istememişti Engin’den. Kim bilir ne der diye, yokuşlardan indikleri, uçuşan etekleri ile otobüslerin, dolmuşların ardından koştukları, nefes nefese yetiştikleri bir altı kırk beş matinesinde bile koluna girmeye, elini tutmaya çekinmişti. Küt küt atan kalbini eliyle bastırarak, yanaklarına düşen kızartıları saklayarak, arzularından isteklerinden soyunmuş, hep öyle olduğu gibi…
— Süheylâ, kızım sen misin?..


Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metnin temasını ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap:

Tema

➢ Eserde; kahramanların başından geçen maceralardan çok, kültür değişiminin, Doğu-Batı çatışmasının toplumda neden olduğu yıkımlar anlatılır.

Konu

➢ Engin ile aynı devlet dairesinde çalışan Süheyla arasındaki aşk, Engin’in Süheylâ’dan ayrılarak servet peşinde koşması ve Süheylâ ile Engin’de yaşanan kültürel değişim ekseninde meydana gelen doğu-batı çatışması konu edinir.

2. Klasik hikâyede olaylar sebep-sonuç ilişkisi içinde bir olay örgüsüyle verilir. Bu hikâyede olaylar, ne şekilde düzenlenmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu hikâye modern tarzda yazılmıştır. Klasik hikâyeden daha farklı tarzda durum hikâyesine yakın bir tarzı vardır.

3. Yoksulluk İçimizde hikâyesinin kahramanları Süheyla ve Engin arasındaki çatışmanın kaynağı nedir? Sü- heyla’nın çatışma yaşadığı başka durum veya kişiler var mıdır?

  • Cevap:

Temel çatışma dünya görüşü farklılığıdır.

Süheyla: Lise hayatından sonra annesinin emekli maaşının yetersizliğinden dolayı çalışmaya başlayan bir kızdır. Zenginlik hayalleri olmayan bir karakterdir. Bu yüzden ilişki yaşadığı Engin’in bunlardan bahsedişlerinden hoşlanmaz.

Engin: Bir yandan okuyup bir yandan çalışan, fakirlik içinde büyüdüğü için zenginlik hayalleri kuran ve bunu elde etmek için mücadele eden bir karakterdir.

Süheylâ ile Engin’de yaşanan kültürel değişim ekseninde meydana gelen doğu-batı çatışması konu edinir.

4. Hikâyede şehir hayatının kalabalıklığı, gürültüsü arasında Süheyla’nın “Hayyaalelfelâaah…” sözüne özellikle ilgi göstermesi ile yazar nasıl bir ileti vermek istiyor? Açıklayınız.

  • Cevap: Hayyaalelfelâaah: Haydi kurtuşuşa, felaha demektir.  Burada kurtuluşun dini ve milli değerlerde olduğu iletisi verilmek istenir.

5. Yoksulluk İçimizde başlığı ile metnin teması arasında nasıl bir ilgi kurulmuştur? Düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.

  • Cevap: Hikayede görünen bir yoksulluk vardır. Engin bu yoksulluktan kurtulmak için çalışır. Ancak Anlatılmak istenilen ise insanın içinde ruhunda kalbinde olan yoksulluktur. Asıl doyurulması gereken de bu açlık bu yoksulluktur.

12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 60 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!