Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 63 Cevapları Anka Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 63 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 63 Cevapları Anka Yayınevi

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Metnin temasını ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap: Hedeflerinden, amaçlarından ne olursa olsun vaz geçmemek. İstekli ve istikrarlı şekilde hedefe kilitlenerek çalışmak.

2. Hikâyedeki şahıs kadrosu kimlerden oluşmaktadır? Bu şahısların en belirgin özellikleri nedir?

  • Cevap: Anlatıcı ve kahraman.

➢ Kahraman: İstekli ve istikrarlı şekilde hedefe kilitlenmiş hedefe ulaşmak için çalışan biri.

➢ Anlatıcı: Sorular soran, Anlamsız ifadeler kullanan biri

3. Metinde anlatıcının yönlendirme yapıp yapmadığını, olayları yorumlayıp yorumlamadığını, yazarın düşünce veya kişiliğiyle örtüşen bir yansıtıcı olup olmadığını değerlendiriniz.

  • Cevap: Yönlendirme yapılmamış, olaylar yorumlanmadan estetik şekilde öz biçimde sadece ifade edilmiştir. Zaten küçürek öykünün özelliği budur. Yönlendirme ,ders verme öğüt verme amaçları yoktur.

4. Metinde yazara özgü dil ve anlatım özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap: Özgün bir üslup, sade anlaşılır kelimeler, yoğun bir anlatım vs.

5. Küçürek hikâye türünün ortaya çıkmasında günümüz gerçekliğinin nasıl bir ilişkisi vardır?

  • Cevap: Günümüz gerçekliği küçürek hikâyenin doğmasının en büyük nedenidir. Temelde görselleşen bir dünyada ve süre/hız faktörlerinin kıskacında yaşamaya çalışan 20. yüzyıl insanı, zaman yoksuludur; uzun romanlar okumaya vakti yoktur. Dolayısıyla bu gereksinimi giderecek “fast food” tarzı bir anlatı türü, geçmiş deneyimleri de arkasına alarak kendiliğinden gündeme gelir.  Bu hızlı tüketim çağının ürünü olarak da küçürek öyküler doğmuştur. Bu çağın ruhuna uygun bir biçimde olayların kısa öz ve etkileyici bir şekilde ifadesi söz konusudur.

6. NAHİVCİYLE GEMİCİ HİKÂYESİ (DİL BİLGİNİYLE GEMİCİNİN HİKÂYESİ)

Bir nahiv âlimi gemiye binmiş gidiyordu. Gemiciye sordu: “Ey gemici nahiv bilir misin?“
Gemici: “Hayır bilmiyorum” dedi.
Âlim gülerek: “Desene ömrünün yarısı boşa gitti.” dedi. Gemici bu söze kızdı, fakat sesini çıkarmadı. Aradan zaman geçince fırtına başladı gemi bir girdabın ortasında kaldı. Gemici âlime seslendi: “Muhterem efendi yüzme bilir misin?” Nahiv âlimi korkudan büzüldüğü yerden cevap verdi.
“Ne gezer, ben yüzme bilmem.” dedi. Gemici keyifle bağırdı: “Yazık desene ömrünün tamamı hiçe gitti. Çünkü gemi bu girdaptan kurtulamaz, batacak.” dedi.
Mevlana

Yukarıdaki Mevlana’dan alınan kısa hikâye ile Koşucu adlı metni karşılaştırınız. Benzerlik ve farklılıkları belirleyiniz.

  • Cevap:

➢ Her ikisi de kısa.
➢ Her ikisinde de kısa bir öykü var.
➢ Her ikisinde de yoğun anlatım var.
➢ Farkı Mevlana’nın eserinde bir ders çıkarma ve öğüt verme var.

7. “Küçürek öyküler üzerine çalışırken zamanla onların bende bir çığlık izlenimi uyandırdığını sezinledim. Bu çığlık kimin çığlığıydı, nereden gelmekteydi, niçin atılmıştı ve neye yönelikti?” Prof. Dr. Ramazan Korkmaz’ın küçürek hikâye için yaptığı çığlık tanımı Koşucu metniyle uygunluk gösteriyor mu? Açıklayınız.

  • Cevap: Dr. Ramazan Korkmaz’ın küçürek hikâye için yaptığı çığlık tanımı Koşucu metniyle uygunluk gösteriyor.

8. Küçürek hikâye türü hakkında eleştirilerinizi sözlü olarak ifade ediniz.

  • Cevap: Günümüz insanına şahsen benim de düşüncelerime uygun. Kısa olması okumak için cazip bir yön. Anlatımın mecazlı, imgeli ve yoğun olması daha estetik hale getiriyor.

9. Metinde koşucunun sözlerinde öz güveni ve kararlılığı gösteren ifadeleri belirleyiniz. Hedefe ulaşmakta bu değerlere sahip olmanın önemi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap:

➢ Ben durmasını bilmem ki, dedi.

➢ Yol açın bana, yol açın, diye inledi. Bir kez durursam bir daha koşamam, bunu anlamıyor musun?

➢ Kararlı ve azimli kişiler hayatta başarılı olanlardır. Bir hedefe amaca ulaşmak için çalışmak, yılmamak ve etrafa aldırmadan hedefe kilitlenmek gerek…

12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 63 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!