Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları Anka Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 64 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları Anka Yayınevi

1. Sancho’nun Sabah Yürüyüşü hikâyesinden alınan aşağıdaki bölümde, eş sesli sözcükleri belirleyerek sözcüklerin altlarını çiziniz.

  • Cevap:

tak: Duvar süsü
tak: Takmak eylemi

baş: kafa
baş: ilk sıradaki

sol: solmak eylemi
sol: bir yön adı

sağ: canlı yaşayan
sağ: bir yön adı

Sancho bu tak sesini vurgulamak için şemsiye yere değince ıslak burnunu sert bir baş hareketi ile havaya kaldırmaya başladı. Daha sonra bu vurgulamaya düğüm şeklindeki muzip kuyruğu da katıldı. İlk tak’ta kuyruğunu sağa, ikincide sola büküp tempo tutuyordu. Sonra sonra başka varyantlar keşfetti. İki defa üst üste sol. İki defa üst üste sağ.

2. Beyaz Mantolu Adam metninden alınan cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangi anlamlarda (temel, yan, mecaz) kullanıldığını belirleyiniz. Belirlediğiniz anlamı karşısına yazınız.

  • Cevap:

a. Avcuna düşen başka bir paranın sesiyle kendine gelir gibi oldu.  mecaz anlam
b. Üçüncü sırada duran uzun bıyıklı bir genç, kalabalığı yardı.  mecaz anlam
c. Uzun ve aydınlık bir manto.  gerçek anlam
ç. Kloş etekli, kocaman düğmeli bir hayalet; geniş yakalı, serin gerçek anlam
d. İşte, büyük fedakârlıklarla Kuzey Kutbu’ndan getirtmiş bulunduğumuz Canlı İsveç Mankeni, bu sıcağa ancak hafif kumaşlarımızı giyerek katlanmaktadır. gerçek anlam
e. Gülümseyen adama tatlı gözlerle baktı. mecaz anlam
f. Rıhtıma yaklaşınca sırtındaki yükle birlikte yere çöktü. gerçek anlam

3. Çözülme hikâyesinden alınan paragrafta kullanılan deyimleri belirleyiniz. Deyimlerin altını çiziniz.

  • Cevap:

elini kana bulamak: Birini öldürmek veya yaralamak anlamlarında kullanılmaktadır.

belini doğrultmak: bozulmuş olan işini yoluna koyarak paraca güçlenmek.

Kerim, yatağın içinde, belini doğrultmuş oturuyordu bu kez. Bileklerini, dizlerinin üstünden sarkıtmıştı. Anasıyla, bu sabah, istediği konuşma ortamını kuramayacağını anlamıştı. Bir kez inandırabilsem onu. Benim bir şey yapmadığımı, elimi kana bulamadığımı. Bütün inancı sarsılmış bana karşı. Babamı görmeliyim. Böyle bir günde. Bu üçüncü gün, belki dördüncü gün ki, görmedim. Eve gelmedim. Allah kahretsin, bir anda her şey mahvolabilir. İlkin Ragıp’ı görmeliyim. Hayır, daha önce babamı, Ragıp’ı sorguya çekmişlerdir bile belki. Ona gitmek tehlikeli olabilir. Polisler Şadi’nin ardından koşuyorlardı, yakalamışlardır onu, mutlaka yakalamışlardır. Bir haber, bir haber, ama kimden? Yekindi birden. Yastığın üst yanından çekti pantolonunu ve hızla geçirdi bacaklarına. Anası, çorba tenceresini indirmişti ocaktan.

4. Yoksulluk İçimizde metninden alınan aşağıdaki bölümde, ara cümle ve ara sözlerin hangi noktalama işaretleriyle gösterildiğini belirleyiniz.

  • Cevap:

(…)/ (…) : Burada üç nokta ile gösterilmektedir.

– / – : burada kısa çizgi ile gösterilmektedir.

Annesinin emekli maaşı. Odalara eşyalara, hatta sokağa bile yad yad bakınarak. (…) pencereden görünen inşaatlara bakarak. Geçen zaman. Arabalardan, katlardan, kat fiyatlarından, hatta zaman zaman arkalarında köpükten izler bırakarak rüyâ gibi, gelip geçen deniz motorlarından bile bahsetmişti. Markalarından -şimdi hayret ediyor- markalarından. Ortaköy’de oturup kaldıkları, gerçekten mütemadi oturup kalmayı istediği, o denize bakan yüzü boydan boya cam gazinoda kesik kesik öten kanaryayı dinlerken.

5. Yoksulluk İçimizde metninden alınan aşağıdaki cümlelerde altı çizili ifadenin cümleye kattığı anlamı açıklayınız.

Kızkulesi koyu yeşil ortasında bir beyaz nokta. Hep sevmişti Kızkulesi’ni. Beyazlığı içini yıkardı. Gelinlikler beyaz olur. Hafif, tül gibi, hatta tül.

  • Cevap: Burada sanatlı ve benzetmelere dayalı bir kullanış göze çarpar. Burada saf beyazlığın insana verdiği temizlik ve huzur hissini güçlendirerek söyleme şansını bulmuştur yazar.

12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 64 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!