Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Anka Kuşu Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 73 Cevapları Anka Yayınevi

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Anka Yayınevi Sayfa 73 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 73 Cevapları Anka Yayınevi

Bana düşmez can vermek, yumuşak bir kucakta;
Ben bu kaldırımların emzirdiği çocuğum!
Aman, sabah olmasın, bu karanlık sokakta;
Bu karanlık sokakta bitmesin yolculuğum!

Ben gideyim, yol gitsin, ben gideyim, yol gitsin;
İki yanımdan aksın, bir sel gibi fenerler.
Tak, tak, ayak sesimi aç köpekler işitsin;
Yolumun zafer tâkı, gölgeden taş kemerler.

Ne sabahı göreyim, ne sabah görüneyim;
Gündüzler size kalsın, verin karanlıkları!
Islak bir yorgan gibi, sımsıkı bürüneyim;
Örtün, üstüme örtün, serin karanlıkları.

Uzanıverse gövdem, taşlara boydan boya;
Alsa buz gibi taşlar alnımdan bu ateşi.
Dalıp, sokaklar kadar esrarlı bir uykuya,
Ölse, kaldırımların kara sevdalı eşi…
Necip Fazıl KISAKÜREK, Çile

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Kaldırımlar şiiri 1927 yılında Paris’te yazılmış, ilk defa 1928 yılında Hayat Mecmuasında yayımlanmıştır. Necip Fazıl’ın sonraki yıllarda pek çok değişiklik yaptığı şiir, 1969’da son hâlini almıştır. Bu şiir, şairin “Kaldırımlar şairi” olarak anılmasını sağlayacak kadar büyük bir ün kazanmıştır.

Saf şiir: Millî Edebiyat Dönemi’nde Ahmet Haşim’in Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar adlı yazısıyla kuralları belirlenen “saf şiir” (öz şiir) anlayışı, Cumhuriyet Dönemi’nde gelişimini sürdürür.
Saf şiir anlayışını benimseyen şairler, biçim kaygısı güderek iyi ve güzel şiir yazmayı önemsemişlerdir. Bu anlayışla kendilerine özgü zengin bir imge dünyası kurmuşlardır.
Şiirde her türlü ideolojinin dışında kalarak sadece okuyucuda estetik zevk uyandırma amacında olan şairler “Sanat sanat içindir.” anlayışıyla eser vermişlerdir. Şiirin saflığına aykırı buldukları için düzyazıya özgü ögeleri şiirden uzak tutmuşlardır. Şiirlerinde düşsel ve bireysel yön ağır basar. İçsel ve bireyci bir yaklaşımla ölüm, aşk, tabiat sevgisi, yaşama arzusu gibi temaları işlerken evrensel insan tecrübesini dile getirmişlerdir. Şairler şiirlerde masal, rüya ve mitlerin gizemli dünyasını yansıtmaya çalışmışlardır.
Saf şiiri benimseyen şairler musikiyle ya da musikinin çağrıştırdığı, uyandırdığı imgelerle insanın estetik duyarlılığım doyurmayı amaç edinirler. Kısacası bu şairler şiirde anlama fazla önem vermezler. Anlaşılmak için değil; duyulmak, hissedilmek için şiir yazarlar.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Anka Yayınevi Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 73 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!