Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 247

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 247 Cevapları İlke Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 247

1. Bu ünitede okuduğunuz metinlerden alınan aşağıdaki cümlelerde yer alan yazım yanlışlarını tespit ediniz. Kelimelerin doğru yazımlarını defterinize yazınız.

a. Tıpkı bunun gibi, ruhun her türlü beslenişinde zevk çok kez tek başınadır, hoşumuza giden herşey besleyici yada sağlığa yararlı değildir.

  • Cevap:

b. Ortaçağdan bu yana, ressamların yapmış oldukları kadın ve erkek portrelerine bakınız, gözlerden çok ellerin konuştuğunu görürsünüz.

  • Cevap:

c. Hümanist batı medeniyeti cahil, cimri, nankör, gaddar insanın bu kendine mahsus vasıflarla tecessüm etmesine, sanat ve düşünce eserlerinde şekil bulmasına yolaçmıştır.

  • Cevap:

ç. İnsanlık herşeyini insanın eline borçludur.

  • Cevap:

d. Öyle sanıyorum ki sözvermeyi kötüye kullanmak yolaçmış buna.

  • Cevap:

2. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili kelimelerin bitişik ve ayrı yazılma gerekçelerini belirtiniz.

a. Ben de dökümanter bir filmde ritmik bir caz parçası ahengine uyup albatrosların oyun ve gövde hareketleriyle raks ettiklerini gördüm.

  • Cevap:

b. Hayvanların kendilerine mahsus bir güzellik duygusu taşıdıklarını gösteren örnekler az değil. Böceklerin renkleri fark edip seçebildikleri, çiçeklerdeki parlak ve cazip renklerin böcekleri kendilerine çekerek bitkilerin tozlaşmasını sağladıkları biliniyor.

  • Cevap:

c. Karga ve kuzgunların parlak madenler ve mücevher çalmaları hiç kuşku yok ki bu nesnelerden hoşlanmalarının, onları yanlarında alıkoymak istemelerinin bir sonucu.

  • Cevap:

ç, Bu kuş eşine yaptığı yuvayı önce çalı çırpı ile çevreledikten ve içini otlarla döşedikten sonra en yakın dereden topladığı çalıları yuvanın her iki tarafına bir sanatçı zevkiyle yerleştiriyormuş.

  • Cevap:

d. Kuşun bütün bu yaptıklarını içgüdüsüyle açıklasak bile, onun içgüdüleri arasına “güzel olanı seçmek” gibi bir özelliği eklemek durumunda kalırız ki bu, insanı hayvandan ayıran vasıfların güzellikten hoşlanmak veya güzele duyulan temayül olmadığını bize göstermeye yeter.

  • Cevap:

e. İnsanda bir emanet vardır, bu emanet onun kul olmareddetmesini mümkün kılar, insandan başka yaratıklar teslimiyetten ve kulluktan vazgeçebilme imkânına sahip değildirler.

  • Cevap:

3. Aşağıdaki metnin noktalama açısından doğrusunu defterinize yazınız.

Sofradan niçin kalktığını duyan hizmetçi kadın gülmüş: Boşuna zaman kaybetmeyin, demiş; incirleri bal çanağına koymuştum toplarken. Demokritos’un canı sıkılmış bu araştırma fırsatını kaçırdığı, bir merak konusu elinden alındığı için, “Hadi be sen de,” demiş hizmetçi kadına, “keyfimi kaçırdın; ama ben yine de bal kokusu incirde kendiliğinden varmış gibi nedenini araştıracağım.”

  • Cevap:

4. Aşağıda verilen soruları metni okuyarak cevaplayınız.

Kurmaca eserlerden oluşan türler, bir yaratma ürünüdür. (I) Bu türler bize doğrudan ya da dolaylı bir şekilde içinde yaşanan dünyayı veriyor olmakla birlikte, yazarın kendi imgeleminde ürettiği bir hayalî oluş özelliği de gösterir. (II) Bundan ötürü bu türler, içerik özellikleriyle dış dünyaya gönderme yaparken kuruluş yönüyle yazarın kendi içselliğini ön plana çıkarır. (III) Diğer türlerin edebî oluşları ise içeriğe bağlı olmaktan çok, bütünüyle yaşantıların anlatılış boyutunda, bir başka ifadeyle üslup açısından sanatsal ya da edebî oluşlarına dayanır. (IV) Deneme türü her iki grubun özelliklerini de barındırabilen bir türdür. Yazar deneme metninde, gerçekten olmuş olayların, yaşanmışlıkların yanı sıra bir kurmaca yazarının yaptığı gibi dikkatlerin, ilgilerin dışında kalır; dolayısıyla onun elinde, kaleminde biricik olma düzeyine yükselebilen konuları işleyebilmesi bakımından ilk grubun özelliklerine yakınlık gösterebilir. (V) Bunun yanı sıra herkesin tanık olabildiği, yaşayabildiği, paylaşabildiği konuları üslup bağlamında özgün ve bireysel bir kimlik kazandırmak yoluyla da edebîleştirebilir.

a.Numaralanmış cümlelerin hangisinden itibaren yeni bir paragrafa geçilebilir?

  • Cevap:

b.İki paragrafa ayırabildiğiniz metnin kaç ana düşüncesi vardır? Bu ana düşünceleri defterinize yazınız.

  • Cevap:

c.Metne bir başlık bulunuz.

  • Cevap:

ç.Paragraflarda anlam ve anlatımın sağlıklı bir yapıda birleşebilmesi için yazarlar cümleleri, kelimeleri ve kelime gruplarını edat, bağlaç, zamir gibi çeşitli dil birimleri ile birbirilerine bağlarlar. Okuduğunuz metindeki bu dil birimlerini tespit ediniz. Bu dil birimlerini çıkararak metni okuyunuz. Meydana gelen aksaklıkları belirtiniz.

  • Cevap:

d.Aşağıda verilen anlatım biçimlerinden ve düşünceyi geliştirme yollarından metinde kullanılanları işaretleyiniz.

  • Cevap:

() Tanımlama
() Açıklama
() Tanık gösterme
() Tartışma
() Karşılaştırma
() Öyküleme
() Benzetme
() Betimleme

e. Paragrafın giriş, gelişme ve sonuç bölümlerini tespit ediniz. Metnin üzerinde gösteriniz.

  • Cevap:

5.Aşağıdaki cümlelerden bir paragraf oluşturmak için sıralamanın nasıl olacağını defterinize yazınız.

I. Özellikle kanıtlayıcı tutumla yazılan ve bilgiye dayalı içeriğinden dolayı eleştirel, felsefi gibi alt türlerde okurla iletişimin genellemelere dönüştüğü görülmektedir.
II. Dolayısıyla bu ilişkinin belirginleştiği ya da yazarın kendini anlattığı metinlerde seslenme, paylaşma öğeleri kullanılmaktadır.
III. Dolayısıyla denemeleri salt konuşur gibi bir anlatım tutumuyla yazılan metinler olarak değerlendirmek yanlış olur.
IV. Ancak böylesi bir durum, her deneme metninde geçerli değildir.
V. Öncelikle denemelerde okur ve yazar ilişkisini yansıtan ve okurla iletişime dayanan bir tavır söz konusudur.

  • Cevap:

12. Sınıf İlke Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 247 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!