Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 71 Cevapları İlke Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 71

1. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) “Çocuk sevgisi, cehennem ateşine karşı perdedir.” hadisinin iletisini geçmişin ve günümüzün değer yargılarına göre açıklayınız.

  • Cevap: Resulullah, çocuklara karşı da insanların en şefkatlisi idi. Geçmişten günümüze Peygamber sayesinde çocuklara bakış açısı bile değişmiştir. Peygamberin yaşadığı dönemde kız çocukları diri diri gömülürken peygamberin sayesinde insanlar bütün çocuklarına aynı şekilde davranmaya onları aynı şekilde sevmeye başlamışlardır. Çünkü çocuklar cennetin kapılarını açacak anahtar gibi tertemiz saftırlar. Bizler de peygamberi örnek alarak çocukları sevmeliyiz.

2. Tüm kültürlerde çocuklara karşı büyük sevgi gösterilmektedir. Bunun nedenleri nelerdir? Düşüncelerinizi açıklayınız.

  • Cevap: Çünkü çocuk demek neslin devamı demektir. Çünkü çocuk demek aile kavramının en önemli meyvesi demektir. Türk kültüründe de aile kavramı çok çok önemli olduğu için bu kutsal kavramın en güzel ürünü olan çocuk da o derecede önemli ve değerli olmaktadır.

Metni Anlama ve Çözümleme

1. Çocuk adlı metnin temasını, konusunu ve iletisini defterinize yazınız.

  • Cevap:

Tema: Çocuk sevgisi

Konu: Çocukların oyun sevgisi ile çocukların saflığı güzelliği

İleti: Çocuklar bu hayatın en masum canlıları bizlerin de en sevdiği güzelliklerdir.

2. Okuduğunuz metin, sizde “Ben de böyle yazabilirim.” duygusu uyandırdı mı? Bu durumu küçürek hikâyenin temel özellikleri açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Evet uyandırdı. Çünkü hem çok sade hem de çok saf duygular kaleme alınmıştır. Küçürek öykünün de zaten en önemli özelliği hayattan çok kısa bir anın çok lirik ve öz duygularla kısaca anlatılmasıdır. Tıpkı bu öyküde olduğu gibi .

3. Hikâyede yazarın kullandığı “Yağmur yağıyor/Seller akıyor/Arap kızı/Camdan bakıyor” tekerlemesini, anlatım tekniği açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu teknik şiirsel bir anlatıma benzemektedir. Anlatım tekniği olarak da öykülemeye benzemektedir.

4. Bu metinde küçürek hikâyenin temel özelliklerinden hangileri ön plana çıkmaktadır? Açıklayınız.

  • Cevap: Küçürek öykü, okuyucuyu şaşırtmak, öykünün başını ve sonunu okuyucuya bırakmak, küçük ve sıradan duyguları etkileyici bir tarzda anlatmak özellikleriyle öne çıkar. Yabancılaşma, umutsuzluk ve bunaltı gibi ana temalar üzerine kurulan küçürek hikâyeler daha çok bireysel ögeleri ön plana çıkarır.

5. Çocuk adlı metni İkindiyi Kılmak adlı metinle anlatım teknikleri, üslup ve tür açısından karşılaştırırsanız hangi tespitlere ulaşırsınız?

  • Cevap:

TürMustafa Kutlu’nun İkindi Namazı adlı hikayesi durum(kesit) hikayesinin özelliklerini taşırken Necati Tosuner’in Çocuk adlı metni küçürek öykünün özelliklerini taşımaktadır.
BiçimHer iki hikaye de düz yazı biçiminde yazılmıştır.
Üslup: İkindiyi Kılmak hikayesinde sade, yalın, akıcı günlük konuşma dili kullanılmıştır. Yine İkindiyi Kılmak’ta yazar, gerçekçi bir anlatımla yerel söyleyişlerin olduğu sade, yalın, akıcı bir dil kullanmış;  başkahramanın psikolojik durumunu başarılı bir şekilde tasvir etmiştir. Oysa çocuk metni daha şiirsel bir dile sahiptir.
Anlatım Teknikleriİkindiyi Kılmak adlı hikayede anlatım, gösterme, diyalog, özetleme tekniğini kullanılmıştır. Çocuk adlı hikayede ise anlatım, betimleme teknikleri kullanılmıştır.
İçerik: İkindiyi Kılmak hikayesi günlük yaşamdan sıradan insanların hayatın koşuşturmacası ile inançları arasında sıkışıp kalan hikayeleri anlatırken Çocuk adlı metinde çocuk olmanın güzelliği üzerinde durulmuştur.

6. Okuduğunuz metin tür açısından şiir olarak da değerlendirilebilir mi? Düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Hayır değerlendirilemez. Çünkü şiir olması için taşıması gereken bazı nitelikler bu metinde görülmemektedir. Eğer zorlanırsa belki serbest şiir kategorisinde ele alınabilir.

12. Sınıf İlke Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 71 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!