Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 102

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 102

1. Şiirde bahsedilen Süleyman Efendi ile ilgili hangi özelliklere ulaşabilirsiniz?

  • Cevap: Çirkin, ayağında nasırı olan, millete borcu olan, kimseden alacağı olmayan, Allah adını fazla anmayan, kimseye de zararı olmayan, günahkar sayılmayacak biri.

2. Süleyman Efendi’nin ölümünden sonra yaşananları metinden hareketle kısaca anlatınız.

  • Cevap: Tüfeğini depoya koyacaklar, elbiselerini dağıtacaklar, adı bile yadigar kalmayacak, alacaklılar haklarını helal edecek, unutulup gidecek, geride kahvede yazdığı bir beyit kalacak.

3. Okuduğunuz şiirde yer alan “To be or not to be (olmak veya olmamak)” sözüyle ilgili düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.

  • Cevap: Bunu şiirden hareketle açıklayalım. Varlığında bile mutlu olmayan, insan gibi güzel ve kaliteli yaşayamayan birinin olması veya olmaması. Yaşaması-ölmesi bir anlam ifade etmez.

4. Şiirin temasını metinden hareketle bulunuz.

  • Cevap: İnsanlar, Ölüm.

5. Sizce metnin içeriği, şiirin dil ve anlatım özelliklerini etkilemiş midir? Bundan hareketle şiirin dil ve anlatım özellikleriyle ilgili çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Şiirde en çok sevdiğim noktalardan biri dilin sadeliği ve basitliğidir. Genelde şiirlerde bulunan ağır dilin aksine gündelik bir dil kullanılması şiiri sevmemdeki en önemli faktörlerden biri.

6. Okuduğunuz şiirin yazıldığı dönemin gerçekliği ile ilgili hangi bilgilere ulaşabilirsiniz? Şiirden örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Dönem 1940-1960 arasıdır. Bu dönemde toplum biraz yoksul durumdadır. Savaş yıllarıdır. Millet zor durumdadır. Maddi olarak yokluk içindedir. Şiirde de bunu görmekteyiz.

7. Şiirin şekil özellikleri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Orhan Veli Kanık’ın Kitabe-i Seng-i Mezar üç bölümden oluşmuştur. Şiir serbest tarzda yazılmıştır. Belli bir kafiye düzeni ve ölçüsü yoktur. Zaten Garip akımının öncüsü Orhan Veli Kanık diğer iki arkadaşı  geleneksel şiirde yer alan kafiye, redif, ölçü gibi  sınırlayıcı ögelere önem vermemişler; mecaza, süse ve yapaylığa  karşı çıkmışlardır.

8. Orhan Veli Kanık’ın şiir anlayışı, okuduğunuz şiire nasıl yansımıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Garip Akımının kurucusu olan şair, şiirde kafiye, ölçü gibi şeylerin gereksiz olduğu görüşündedir. Ama yine de şiirlerinin bazılarında bunları kullandığı görülür. Basit şiir kolaydır. Zor olan basit şiir yazmaktır der.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 102 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
1
unlike
1
angry
0
happy
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!