Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 123

1. Şiirde söyleyici kimdir? Söyleyici, kimlere ve neden hitap etmektedir?

  • Cevap: Söyleyici şairdir. Doru atına, doğaya ve sesini duymayan köylülere seslenmektedir. İlkbaharın gelişiyle canlanan tabiatı ve daha önce ziyaret ettiği veya yaşadığı köyünü görmek, anılarını tazelemek için hitap etmektedir.

2. Şiirde geçen “Su güldü bize/Toprak güldü” dizelerinde “güldü” kelimesine yüklenen anlamı şiirden yola çıkarak söyleyiniz.

  • Cevap: “Su güldü, toprak güldü” dizelerinde “güldü” kelimesine insana ait özellikler doğaya aktarılarak kişileştirme (teşhis) yapılmıştır. Suyun ve toprağın yağmurların yağmasıyla, ilkbaharın gelişiyle canlandığını verimli ve bereketli hale geldiğini anlatmak istemiştir.

3. Okuduğunuz şiirdeki “Buralardan kaç kere geçtik/Ak kavaklar/Söğütler/Gelincikler/Nerde bizim ölüler/Nerde ağalar/Onulmaz yaralı çocuklar nerede” dizelerinden yola çıkarak söyleyicinin içinde bulunduğu ruh hali ile ilgili çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Şair, bu dizelerde anıları ve içine işleyen geçmiş yaşantıları sebebiyle özlem ve sitem içerisinde hüzünlü, üzgün bir ruh hali yaşamaktadır. Geçmişte olanlara karşı sorgulayıcı ve isyankardır. Geçmiş ile bugün arasında sıkışmış, daralmış ve çaresiz halde kalmıştır.

4. Söyleyici, şiirin son bölümünde heyecanını anlatırken “Yüreğim gürültüyle çarpar” ifadesini kullanmıştır. Siz olsanız bu duyguyu nasıl ifade edersiniz?

  • Cevap: İçim içime sığmıyor, yer demir gök bakır, bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır, içimde fırtınalar kopuyor vb…

5. Şiirde tekrar edilen ifadeleri bulunuz, bu tekrarların dil ve anlatım yönünden şiire katkısını söyleyiniz.

  • Cevap: “Varalım bağ evine/güldü/nerede” sözleri şiirde tekrar eden ifadelerdir. Bunlar şiire etkileyicilik, ritim, anlam ve temaya bağlılık, hareketlilik katmıştır.

6. Şiirin tema ve konusunu belirleyiniz.

  • Cevap:

Şiirin teması: “Doğanın güzelliği” veya “Doğanın insandaki etkisi”

Şiirin konusu: Bir Anadolu köyündeki doğanın güzelliği ve insana hissettirdikleri.

7. Şiirde ahengi sağlayan unsurları belirleyiniz.

  • Cevap: Şiir serbest şiir olduğundan ölçüsüz, birimsiz, uyaksız yazılmıştır. Dolayısıyla ahengi sağlayan unsurlar yinelemeler, aliterasyon, asonans, seslenmeler, vurgu ve tonlamadır.

8. Şiirde geçen açık ve örtük iletilere örnekler bularak aşağıdaki şemalara yazınız.

  • Cevap:

Açık ileti

Sırtımda keten gömlek
Varalım bağ evine.

Örtük ileti

Üzümler yıldız gibi
Su güldü bize
Toprak güldü
Yüreğim gürültüyle çarpar.

9. “Süreyya Berfe, toplumcu gerçekçi anlayışla şiirlerini oluştururken doğa-insan ilişkisini, doğa ile ilgili ayrıntıları halk şiirinin içten ve sıcak diliyle yansıtmıştır.” bilgisinin şiire olan yansımalarıyla ilgili çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Şiir halk şiiri diliyle sade, açık, anlaşılır ve samimi bir üslupla yazılmıştır. Anadolu’nun bir köyünü doğanın yeşilliği ve güzelliğiyle anlatmıştır. Bu köyde yaşayan halkın çektiği sıkıntıları, ağa-köylü ilişkisini, çocukların acılarını, baskıcı düzen ve otorite karşısında isyan edip bu mücadelede yitirilen canları, bu anıların hüznü ve köyünün, doğanın realist bakış açısıyla anlatılması toplumcu gerçekçi anlayışın şiire yansımalarıdır.

Gel benim doru atım

Sırtımda keten gömlek
Varalım bağ evine

Tarlalar beni bekler

Nerde bizim ölüler
Nerde ağalar

Yüreğim gürültüyle çarpar.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 123 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
1
angry
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!