Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 126

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 126 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 126

3. Okuduğunuz şiirde şair, balkonun modern yaşam tarzının getirdiği apartmanı “bırakmasıyla” hangi olumlu durumların gerçekleşeceğini düşünmektedir? Şiirdeki dizelerden örnekler vererek açıklayınız.

  • Cevap: Geçmişin geri geleceği ve şairin çocukluğunun o güzel günlerine geri döneceği anlatılmaktadır. Balkonlar bırakırsa hatıralar insanların zihninden onların yaşamlarına mutluluk akıtacaktır.

4. Şiirde söyleyici, şehir yaşamının içindeki bir insanın duygularını nasıl ifade etmektedir? Şiirden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Şehrin insanı boğan, beton içinde ezen insana kasvet veren yapısını bu betonlar arasına sıkışmışlığın insandaki huzursuzluğu tetikleyen yanından bahsetmektedir.

5. “Herkes balkonda unuttuğu/şiirini geri alsa” dizelerinde ifade edilen, herkesin balkonda unuttuğu şiir, birbirinden farklıdır. Size göre metinde “şiir” kelimesi imge olarak neyi ya da neleri çağrıştırmaktadır?

  • Cevap: Şiir bence herkesin kendi geçmişi ve kendi yaşamını simgelemektedir. Herkes eğer kendi yaşamına dönerse kendi gerçekliğiyle baş başa kalacaktır.

6. Okuduğunuz şiirin temasını bulunuz.

  • Cevap: İnsanın şehirlerde evlere sıkışmışlığından bahsedilmektedir.

7. Şiirde ahenk hangi unsurlarla sağlanmıştır? Dizelerden örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Şiirde ahenk çoğu yerde dize içi ses ve kelime tekrarlarıyla sağlanmıştır. Görüleceği üzere balkon kelimesinin bir çok dizede tekrar edilmesi bu çıkarımı yapmamızı kolaylaştırmaktadır.

8. Şiirin sonunda Behçet Necatigil ve Sezai Karakoç’un şiirlerinin anılması, söyleyicinin hangi yönünü gösterir?

  • Cevap: Özellikle şiirsel birikimin fazlalığı kendinden önceki söyleyicileri yani şairleri de anma ihtiyacını taşıdığını ve onlara olan saygısını ifade etmesi bakımından değerlidir.

9. “Haydar Ergülen’in şiirlerinde gerçekçilik ve ironinin özellikleri dikkat çeker.” ifadesinin okuduğunuz metindeki yansımalarını gösteriniz.

  • Cevap: Ergülen bu şiirinde balkonları gerçeküstücü bir şekilde sanki insanları tutan onlara geçit vermeyen bir kişi gibi anlatırken bunu mizahi bir dille çoğu yerde kelimelerle tiyatro yaparcasına aktarma yoluna gitmiştir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 126 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
6
unlike
2
clap
1
sad
1
angry
0
happy
0
love
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!