Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129

1. “Ne sular yundu beni” dizesinde suyun hangi özelliği ya da özellikleri ön plana çıkarılmak istenmiştir?

  • Cevap: “Yun-” kelimesi yıkanmak, tertemiz olmak anlamındadır. Dolayısıyla dizede suların yıkayıcı, kirlerden temizleyici, arındırıcı özellikleri vurgulanmış ama şairi hiçbir su yıkayamamış, temizleyememiştir.

2. Şairin şiirlerine yansıttığı geleneğe bağlı modernist anlayışı göz önünde bulundurarak “Bilinsin kalbimdeki/Hakikate köle olmak isteği” ile “Ulaştığım sahiller kıyı kaldılar/Derinliğine bilme rüyasında” dizelerini açıklayınız.

  • Cevap: Şair İslami çizgide, geleneğe bağlı, modernist mistik-metafizik bir şiir anlayışına sahiptir. Dolayısıyla şairin hakikat dediği Allah ve bu geçici dünya hayatında Allah’ı arama, bu yolda yürüme isteğidir. Bu yolun gönüllü yolcusudur. Şairi bu yola sokacak ve onu eğitecek, geliştirecek, rehberlik edecek, kemâle erdirecek hocalara veya akımlara başvurmuştur. Amacı Allah’a giden yolun inceliklerini, derinliklerini bilme arzusudur. Dünya rüyasından uyanıp asıl gerçeğe ulaşmaktır. Bu isteğe ve bu yola köle olma niyetindedir.

3. Okuduğunuz şiirde, kimliğinin ve serüveninin bilinmesini isteyen söyleyici sizce kimdir?

  • Cevap: Kimliğinin ve serüveninin bilinmesini isteyen, şiirde şairdir. Aslında insandır. Fani dünya hayatında nereden gelip nereye gideceğini unutan, sorgulayan, arayan, hatırlamak isteyen insandır. İnsanoğlu asıl kimliğinin ve serüvenin farkında değildir.

4. Okuduğunuz şiirde, söyleyicinin kendisini serseri olarak ifade etmesine karşın hakikate köle olma isteği taşıması arasındaki tezat nasıl açıklanabilir? Düşüncelerinizi ifade ediniz.

  • Cevap: Şairin amacı ve isteği asıl hakikat olan Allah’a ulaşmaktır. Allah’a giden yolun kölesidir. Bu yolu aramaktadır. Arayışlarından büyük adımlar atmış, birçok kademe atlamıştır ama tek başına ve kendince hareket ettiğinden amacına ulaşamamış, asıl hedeflerine karşılık uygulamada yetersiz kalmıştır. Bu yüzden kendisini serseri diye ifade etmiştir.

5. Şairin dünyayı bir “budalalık sandalı”na benzetmesinin sebebi sizce ne olabilir? Şairin şiir geleneğindeki yerini de göz önünde bulundurarak söyleyiniz.

  • Cevap: Şairin şiir anlayışı gereğince dünya gelip geçici bir yer, asıl dünya olan ahirete olan bir köprüdür. Şair dünyayı “budalalık sandalına” benzeterek öbür dünyaya götüren bir araç ama bunu amaç olarak gören ya da her şeyi sadece dünyadan ibaret sananların, aklını kullanmayanların, işin farkında olmayanların aptallık ettiği bir araç olarak görmektedir.

6. Söyleyicinin içinde başlayıp dinen fırtına, rüzgâr ve boranın birer imge olarak şiirin anlamına neler kattığını söyleyiniz.

  • Cevap: İmgeler derinliği bilinmeyen ve kişiye göre yoruma açık ifadeler ve zihinsel tasarımlar olduğundan şiire kapalı ve göreceli bir anlam, etkileyicilik, şairanelik ve estetik değer katar.

7. “Okyanusu geçtim/Kaldım kıyıda” dizelerini şiirin tamamını göz önünde bulundurarak açıklayınız.

  • Cevap: Şairin hakikati arama yolculuğunda birçok aşamayı, mesafeyi geçtiğini, bu yolda büyük yol kat ettiğini ama asıl hedefe, amaca ulaşamadığını anlıyoruz. Şair, fani dünyada niçin olduğunun, nereye gideceğinin yani asıl gerçeğin farkında ve bilincindedir. Ona bu yolda rehber olabilecek her şeyi arama ve kullanma niyetindedir. Kendi çabalarıyla bayağı bir yol alsa da amacına istekli olmasına rağmen yetersiz kaldığından ulaşamamıştır.

8. Okuduğunuz şiirin temasını bularak temanın dil ve anlatıma olan etkisini açıklayınız.

  • Cevap: Şiirin teması: Bireyin iç yolculuğu/Gerçeği arayış. Bu tema, şiirin kapalı, soyut, imgeli bir anlatıma; anlaşılır, sade, akıcı bir dile sahip olmasını sağlamıştır.

9. Şiirin yazıldığı dönemin sosyal, siyasi, kültürel unsurlarının şiirde nasıl yansıtıldığını dizelerden hareketle açıklayınız.

  • Cevap: Şiir mistik-metafizik çizgide modernist bir şiirdir. 1980 kuşağı sonrasına yani modern dünya insanına hitap eden bir şiirdir. Dolayısıyla şiirde modern dünya bireyinin kimlik bunalımı, arayışı, özüne çekilişi, içten dış gerçekliğe bakışı kapalı, imgeli ve yoruma açık ifadelerle işlenmiştir. Şiirin genelinde dış dünyadaki savaşların, olumsuzlukların, kötülüklerin insanları kendi kabuğuna çektiğini, kalabalıklar içinde yalnızlaştırdığını, yaradana sığınma ve onu arama yollarına yönelttiğini, bu yolda da insanın kendince çabaladığı anlamları sezilmektedir. 1980 ve sonrası dönemin yansımaları şiirin tamamında hissedilmektedir.

10. Okuduğunuz şiirde ahengin nasıl sağlandığını açıklayınız.

  • Cevap: Şiir ölçüsüz, uyaksız, redifsiz yani serbest şiirdir. Dolayısıyla şiirde ahenk, kısa ve yarım dizelerin akıcılığıyla, yineleme, ses tekrarları, vurgu ve tonlamayla sağlanmıştır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 129 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
2
angry
1
happy
1
clap
1
sad
0
love
0
confused

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!