Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 135 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 135

1. Anadolu’yu konu alan bir şiir yazsanız Anadolu’nun hangi yönlerini anlatırsınız? Niçin?

  • Cevap:

Anadolu’yu anlatan bir şiir yazmak istersen Anadolu’nun kültürel ve coğrafi dokusunu ele alarak bir şiir inşa etmek isterim. Tarihin her alanında büyük efsaneleri olaylara ve durumlara şahitlik etmiş Anadolu şiir içinde inanılmaz bir malzemedir. Bu kıymetli malzemeyi şekilde işlenmesi ve yansıtılması malzemenin zengin olmasına karşın kolay değildir. Halk edebiyatının konusunu ihtiva eden Anadolu edebiyatta kendine özgü bir alan yaratmış tarihte adından bahsettiren iş ve ben dili etkileri kendi beşinde bir bebek gibi sallayıp büyütülmüş beslenmiş onların modernliğe geçişindeki ilk eşik olmuştur.

Anadolu’yu anlatan şiirlere halk edebiyatı unsurları bağlamında baktığımızda motifleri değerlendirebiliriz. Anadolu’nun kendisi de bir motiftir ancak Anadolu’yu anlatan şiirlerin de kendine özgü motifleri vardır.

  • Dağ motifi
  • Irmak motifi
  • Ağaç motifi
  • Ceylan motifi

Gibi motiflere Anadolu’yu anlatan şiirlerin içinde rastlamak mümkündür. Alageyik efsanesinden yola çıkarak geyik/ alageyik motifini de ekleyebiliriz. Anadolu’nun şiiri mani ile başlamış ve mani ile gelişmiştir. Anadolu manilerine bir örnek verelim;

Sarı zeybek

Sarı zeybek şu dağlara yaslanır
Yağmur yağar silahları ıslanır
Deli gönül bir gün olur uslanır
Y6azık olsun telli doru şanına
Eğil bir bak mor cepkenin kanına
Anadolu’nun kültürel öğelerini de manilerde görmemiz mümkün;
Çaktılar çaktılar çakmak taşını
Kurdular kurdular düğün aşını
Sesleyin gelinin bey kardaşını
Şen anam şen anam evin şen olsun
İşte ben gidiyom evin gen olsun

2. “Şiire yaşlı bir şair gibi başlamak, onu genç bir şair gibi sürdürmek gerekir.” sözüyle ilgili düşüncelerinizi paylaşınız.

  • Cevap:

Bu yenilikçi tavır hevesli hal şairi ilerletecek ve kıymetli bir keşfe çıkaracaktır. Şairin yolculuğu sonradan değil aklı ermeye başladığı andan itibaren başlar.  Hayatının içindeki her olay ve duruma farklı bir pencereden bakar şair kişi. Ben şairliğin sonradan kazanılan bir yetenek değil doğuştan var olan ve bireyle gelen bir yetenek olduğunu düşünüyorum. Elbette iyi bir şair olmak için yalnızca yetenek gerekmez emek ve çaba çok önemlidir. Şair hem emeğinin hem de yeteneğinin mahsulünün topladığında bizler iyi bir şiirle karşılaşırız. Biri diğerinden daha az olduğunda şiir tuzsuz bir yemek tadı verecek ve bizim için de kıymeti olmayacaktır. Şiirin keyif verici düşündürücü aklın sınırlarını zorlayıcı bir yapıda olması gerekiyor tabi bunlarla birlikte yenilikçi ve çağı takip eden bir tavırla bakması da. Tüm bunlar bir araya geldiğinde lezzetine varmak için yudumlanan bir kahve gibi tat bırakıyor damakta şiir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 135 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
angry
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!