Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 157

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 157 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 157

1. Tarımda makineleşme ve buna bağlı olan gelişmeler, köy ortamını ve köylü yaşamını nasıl etkilemektedir?

  • Cevap:

Köy üretimin gerçekleştiği ve soframıza gelen domatesin doğduğu yerdir. Yani öyleydi en azından sanayi devrimine kadar. Sanayi devriminin gerçekleşmesi ve hayatımıza makineleşmenin girmesi ile köylü hep yaptığı işte bambaşka bir desturla karşılaştı. Makine köylünün yaptığı işi yaptı köylüyü işsiz bıraktı. Çoluk çocuk kadın erkek hep beraber çalışmanın var olduğu köylerden önce imece kalktı sonra erkeklerin kahveden çıkmaz olduğu günler geldi. Hayatın değişimi ve sanayileşmeni en ağır darbesi köye vuruldu diyebiliriz rahatlıkla. Köylünün ve köyün üretimin bu şekilde tükenmesi neden var oldu bunları irdelemek lazım.

Tarımda makineleşme üretim kapasitesinin artması amacı ile gelişmedi mi aslında peki neden köylü vazgeçti?

Köylünün makine karşısındaki tavrını düşündükçe aklıma şükrü Erbaş’ın köylüleri niçin öldürmeliyiz şiiri geliyor. Şiirin son bölümü ve bizim toprak meselemiz ise şu şekilde;

Köylüleri niçin öldürmeliyiz?
Çünkü onlar ilk akşamdan uyurlar.
Yarı gecelerde yıldızlara bakarak
Başka dünyaları düşünmek gibi tutkuları yoktur.
Gökyüzünü, baharda yağmur yağarsa
Ve yaz güneşleri ekinlerini yetirirse severler.
Hayal güçleri kıttır ve hiçbir yeniliğe
-Bu verimi yüksek bir tohum bile olsa-
Sonuçlarını görmeden inanmazlar.
Dünyanın gelişimine bir katkıları yoktur.
Mülk düşkünüdürler amansız derecede
Bir ülkenin geleceği
Küçücük topraklarının ipoteği altındadır.
Ve birer kaya parçası gibi dururlar su geçirmeden
Zamanın derin ırmakları önünde…

KÖYLÜLERİ, SÖYLEYİN NASIL NASIL KURTARALIM?

Sanayinin gelişimi köylünün de makine gibi davranmasının mülkün olduğunu tarıma giren makineyi elleri nasırlı Ahmet amcaya benzetmek yerine Ahmet amcanın ona benzemesi gerektiği düşüncesini getirdi. Olmadı ve olmayacak bu konuda denenen hiçbir yenilik köylüyü sarmaktan ve bizim kökümüzü benimsememizden daha etkili bir çözüm getirmeyecektir.


2. “Toplumcu gerçekçi anlayışla meydana getirilmiş eserler” sözünden ne anlıyorsunuz?

  • Cevap:

Toplumcu gerçekçi anlayışı açıklamak için öncelikle toplumcu gerçekçi akımın temeli ve  çıkış yerini bilmek gerekir. Toplumcu gerçekçilik bir sanat anlayışı ve bir akımdır sanatın birçok türün de görüldüğü gibi edebiyatta da baş gösteren toplumcu gerçekçilik sanatın toplum için yapılacağını savunur ve toplum için işlevsel olmayan sanatı sanat olarak kabul etmez.

Sanatın içeriğinde halkın bilinçlendirilmesi, öğretilmesi, mesaj verilmesi, hatta insanları organize etmek bile vardır. Gerçeğin peşinde olan bu akım her koşul karşısında gerçekçi davranmayı hedefler. Toplumcu gerçekçiliğin içerisinde aşırı dram aşırı Neşe yoktur hayatta ne varsa toplumcu gerçekçiliğin içinde de o vardır. Emekçi ve işçi sınıfının ezilmesine de karşı çıkan yazar toplumcu gerçekçilik akımı aynı zamanda Marksist bakış açısını benimsemiştir.

Türk edebiyatının içerisinde 1950’li 1960’lı yıllarda etkili olan toplumcu gerçekçilik akımının temsilcileri Nazım Hikmet, Atilla İlhan, Kemal Tahir, Fakir Baykurt, Orhan Kemal ve Yaşar Kemaldir.

Toplumcu gerçekçiliğin esas aldığı kavramlardan yola çıkarak eseri değerlendirdiğimizde onun toplumcu gerçekçi bakış açısına ait olup olmadığına karar verebiliriz.

  • Eser gerçekçi bir anlatıma sahipse
  • Yaşayan ve yaşanan bir kültürü ihtiva ediyorsa
  • Bir düşünceyi savunuyor ve durum değerlendirmeleri barındırıyorsa.
  • Açıkça ifade etmekten kaçınmıyorsa
  • İşçi ve ezilen sınıfın yanında hak ve emeğin arkasındaysa
  • Eser için toplumcu gerçekçi sınıflandırması yapabiliriz.

Toplumun nabzını tutan ve olayların cesurca ele alabilen öğretme amacı güden eserleri bu sınıfa dâhil etmek gerekir. En önemli kıstasın gerçekçilik olduğunu unutmadan elbette.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 157 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
1
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!