Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 188 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 188

1. Albert Einstein’ın (Albert Aynştayn) “Bir ön yargıyı parçalamak, atomu parçalamaktan zordur.” sözüyle ilgili düşüncelerinizi sınıfta paylaşınız.

  • Cevap:

Ön yargı nedir? İnsanların ilk temasta edindikleri bazen ilk temas ( konuşma karşılaşma vs.) öncesi söylemlerden edindikleri güçlü bir kalkandır diyebiliriz ön yargı için. Albert Einstein’ın sözünden hareketle neden ön yargıların yıkılmaz olduğunu inceleyelim.

Örneğin daha önce hiç sohbet etmediğiniz biri hakkında konuşulan kötü sözlere şahit oldunuz ve sizde bir kalıp yarı oluştu. Yani önyargınız artık var o kişiye karşı. O insanla oturmak bir şeyler konuşmak yâda paylaşmak ister misiniz? Var olan ön yargılarınızı buna engel olacaktır.

Hiç yumurta yememiş birine yumurtanın çok güzel olduğunu söylerseniz denemek isteyebilir ancak yumurtanın kötü olduğunu söylerseniz daha önce bu konuda bir deneyimi olmadığı için yargısı kalıplaşacaktır.

Var olan yargının silinmesi ise zordur. Bugün bilişim toplumu ve internet çağı olarak değerlendirdiğimiz şu çağda yeni öğrenmelerin gerçekleşebilmesi için unutmayı öğrenmek kavramından bahsederiz. Unutmak öğrenilmeli ve herhangi bir kalıp yargı dâhilinde olaylara bakmaktan vazgeçilmelidir. Ön yargılar öğrenmeyi ve anlamayı zorlaştırır ve olumsuz ket vurur.

Atomu parçalayan Einstein bile ön yargılara bu kadar keskin bir tabirle bakıyorsa oturup özyapılarımız üzerine biraz düşünmek gerekir.

2. Bir romanın evrensellik özelliği taşıması sizce nelere bağlıdır? Düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.

  • Cevap:

Evrensel değer tüm dünyada kabul gören değerlerin tümüne denilir. Örneğin tüm dünyada çocukların masum olduğuna inanılır bu evrensel bir değerdir. Dondurma her yerde soğuk olarak tüketilir bunu bile evrensel olarak değerlendirebiliriz. Romanın içinde insana ait insana dair ve çıkarım yapılacak kavramlar bulunmalıdır. Dünya meselelerini çözmek insanlığın var olduğu bu günden beri insanın birincil uğraşı olmuştur. Birey erişkin çağına geldiğinde az ya da çok dünyayı ve kendini amacını varlığını sorgular. Eğer ki bir roman insana bunlardan bahsediyor ve yönlendirmelerini doğru bir şekilde yapıyorsa evrenselleşecektir.

Besteler diye tanımlanan romanların ana fikri budur. Örneğin Ömer Seyfettin MEB tarafından okunması gerekenler listesine alınırken hikâyeleri incelenmiş ve pragmatist yani faydacı bir tutum izlenmiştir. Hikâyeler insana ne katacaktır bu sorgulamadan geçen roman evrenselleşir. Mevcut değer ve dinamikleri takip etmek romancının yazılı olmayan görevlerindendir diyebiliriz. Dünya edebiyatında da işler aynı şekilde ilerler. Bir roman birden fazla dile çevrilmeye değer bulundu ise evrenselleşme yolunda ilk adımlarını atmaya başlamıştır diyebiliriz.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 188 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
love
0
happy
0
clap
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!