Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 197

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 197 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 197

C) Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını ilgili alana yazınız.

7. “Romanın hayatı yansıttığını yazmışım bir ara. Dediklerine bakılırsa son derece yanılıyormuşum. Matematik hayatı ne kadar yansıtırsa roman da o kadar yansıtırmış. Yani roman yaşamdan çok matematiğe yakınmış. Çünkü yaşam gelişigüzelmiş, romansa keyfî -ama kurallı keyfî-.”

Yukarıdaki parçadan hareketle edebî eserin gerçeklikle kurduğu ilişkinin nasıl olması gerektiği hakkındaki düşüncelerinizi aşağıdaki boşluklara yazınız.

  • Cevap: Edebi eserdeki gerçeklik var olan yaşanılan salt gerçeklik değildir. Yazarın zihninde kurduğu kurmaca gerçeklikten hareketle yazılır. Var olan gerçekten hareketle, bu gerçeklikten esinlenerek yazılır. Yani gerçeğin kendisi değil yansıması vardır.

8. Biz gerçeklik unsurundan çok; kurmaca unsurunu ön planda tutarız. Yani romanda anlattığımız, aktardığımız, yansıttığımız içerik ve anlam katmanlarından, fikir, duygu ve bilgilerden çok; bunları nasıl anlattığımız, nasıl bir teknik ve söylem içinde sunduğumuz, nasıl bir kurguya bağlı olarak ortaya koyduğumuz önemli olmuştur. Buna bağlı olarak üst kurmaca romanlarımızda önem kazanmıştır. Bize göre romanın asıl konularından biri, romanı yazma, kurgulama biçimi ve roman kuramıdır. Olayları iç içe veririz. Karmaşayı yansıtmak üzere düzensiz ve karmakarışık bir biçim ve yapı ortaya koyarız. Bu bağlamda farklı üslupları farklı edebiyat türlerini iç içe yerleştiririz. Bize göre hayat zaten bir oyundur. Hayatı kurmacaya dönüştüren roman da bir oyundur. Dolayısıyla yazdığımız romanlar aslında oyun içinde oyundur…

Bu parçada bahsedilen roman anlayışıyla ilgili düşünceyi, parçanın dil ve anlatımını göz önünde bulundurarak devam ettiriniz. Yazdığınız cümlelerde bu anlayışın temsilcilerine ve eserlerine de yer veriniz.

  • Cevap:

Postmodern romanlarda ön planda yer alan “ironi” kavramından da söz etmek gerekir. İroni aslında bir parça modern metinlerin içerisinde de vardır, denilebilir. Özellikle Brecht ve Samuel Bechett’in yapıtlarında seyircinin/okuyucunun metne/oyuna sürekli yabancılaştırılması, bunun bir kurmaca olduğunun sürekli hatırlatılması, postmodern romanlardaki ironiyle örtüşür. Ancak postmodern romanlarda “mimesis”in tamamen dışlanmış olduğu unutulmamalıdır. Ihab Hassan ironinin perspektifizm diye adlandırılabileceğini söyler ve ironiyi “ insan zihninin sürekli elinden kaçan ve ona ironik bir girişten ya da aşırı bir kendi kendinin bilincinde olmadan başka bir şey bırakmayan, doğruyu arayışında hep yeniden gereken yaratma etkinliğinin ifadesidir …”

9. Toplumcu gerçekçi anlayış doğrultusunda yazılan eserlerin ortak özelliklerinden beşini yazınız.

  • Cevap:

Toplumcu gerçekçi şiir, serbest nazım özellikleri taşır.
Toplumcu gerçekçi şiir, ideolojik içerikli bir şiirdir.
Toplumcu gerçekçi şiir, o güne kadar görülmemiş, denenmemiş bir görsellik, karmaşık biçimli teknikler barındıran bir şiirdir.
Politik bir içerik taşıması şiirin etkileme ve belirleme gücünü yükseltmiştir.
Şiirdeki paralel, simetrik akışlar ve kırılmalar Rus şair Mayakovski’den gelen yansımalardır.
Materyalist ve Marksist bir dünya görüşü üzerinde temellendirilmiştir.
Toplumcu gerçekçi edebiyat, halkçılık, köycülük kavraları ile hümanist bir düşünce etrafında şekillenen bir edebiyattır.
Toplumcu gerçekçi anlayışın ekseninde “insan, toplum ve üretim ilişkileri” vardır.
Toplum için sanat anlayışı vardır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 197 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
10
clap
7
sad
3
unlike
2
happy
2
love
2
confused
2
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!