Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 280

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 280 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 280

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru kelimeyi/kelimeleri yazınız.

  • Cevap: Kök Türk Kitabeleri, siyasi söylev, askerî söylev, dinî söylev

1. Söylev türünün Türk edebiyatındaki ilk örneği Kök Türk Kitabeleridir. Söylevler içerdiği konuya göre farklı isimler alır. Bunlardan politikacıların ulusal mecliste, geniş kapalı mekanlarda ya da açık alanlarda yaptıkları konuşmalara siyasi söylev; komutanların askerlere cesaret ve moral vermek için yaptıkları konuşmalara askerî söylev; camilerde, dinsel amaçlı konuşmalara dinî söylev denir.

Aşağıda numaralar ile verilen paragrafları, harf ile verilen düşünceyi geliştirme yolları ile eşleştirerek harfleri numaraların yanındaki yay ayraçların içine yazınız.

  • Cevap:

Aşağıdaki açık uçlu soruların cevabını ilgili alana yazınız.

3. Askerler!
Milletin gözbebekleri, bin yokluk içinde en büyük varlığımız olan ey Türk askeri! Bu döğüş olur muydu, eğer sana inanmasalardı, sana güvenmeselerdi? Bu kurtuluş olur muydu, eğer ortada her zorluğu yenen gücünle sen olmasaydın? Cihan harbinden sonra Türk askeri kalmadı, tükendi dediler. Ümit azalmıştı. Dünyamız kararmıştı. Bir gün tekrar sen göründün. Sen tekrar göründüğün gün, ümit tekrar göründü. Gözlerimi bir yerden ovalara doğru uc vererek sessiz dalgalarla akıp geldiğini gördüğüm gün, gözlerim kapanıncaya kadar aklımdan çıkmayacaktır. O günden beri talihimiz yeni baştan bize döndü.
Ey Türk askeri! Dostun ve düşmanın, kim seni cenk yerinde gördü de sana hayran olmadı, sana gönül vermedi? Hangi sevgi senin kalbine girdi de yanan tutuşan bir aşk olmadı?

Okuduğunuz metinden hareketle söylev türüyle ilgili iki özellik yazınız.

  • Cevap:

1. Söylevlerde coşkulu bir dil kullanılır.
2. Dil alıcıyı harekete geçirme işlevinde kullanılır.
3. Söylevlerde hitabet gücü önemlidir.
4. Söylevler genellikle siyasi ve askeri konulu metinlerdir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 280 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
clap
1
sad
1
angry
0
happy
0
love
0
confused
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!