Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 34 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34

16. Okuduğunuz metinde yazar, dildeki kelime değişimini bir ağacın yapraklarının dökülüp yenilenmesine benzetmiştir. Bu ifade biçiminin metnin anlatımına nasıl bir katkı sağladığını aşağıda boş bırakılan yere yazınız.

  • Cevap:

Yaşamdaki doğal gelişmeler ve değişiklikler dile yansır.
Toplumsal ve siyasal gelişmeler dili etkiler, dile yeni sözcükler girer.
İletişim araçlarının gelişmesiyle diller arasında yoğun bir sözcük alışverişi olmuştur.

17. Metinde gerçek, yan ve mecaz anlamlı kelime veya kelime gruplarına örnekler bulunuz. Bulduğunuz örnekleri aşağıda boş bırakılan yere yazınız.

  • Cevap:

Gerçek Anlam: Uygarlık, araba, uçak, radyo, telefon, telsiz, bilgisayar gibi araç ve gereçler, ordu yönetimi, dünya dilleri…

Mecaz Anlam: zamanla ölür,  dünyayı küçültmüş,  dilimize yerleşmiş, özleşme akımı durduğu

18. “Hiçbir dil durgun, tamamlanmış bir sistem değildir. Dil tamamlanmış bir yapıt değil, sürüp giden bir etkinliktir. Her gün yeni sözcükler eklenir, zamanla bazı değişiklikler gösterir. Canlı bir organizma gibidir dil.” Kemal ATEŞ

  • Cevap: Evet  destekliyor. İki yazara göre de dil canlı bir varlıktır, değişime ve gelişime açıktır. İki yazar da dile zamanla yeni sözcükler eklendiğini  belirtmiştir. 19. Bir kelimenin ölmesi veya yeni kelime türetilmesi metinde neye bağlanmıştır? Gelişen teknolojiyle dilimizde türetilen yeni kelime var mıdır? Düşüncelerinizi boş bırakılan yere yazınız.

Bu parçadaki düşünceler, Mehmet Hengirmen’e ait metindeki düşünceleri destekliyor mu? Düşüncelerinizi metinden örnek vererek aşağıda boş bırakılan yere yazınız.

  • Cevap: Metne göre bir kelime eskidiğinde ve artık kullanılmadığında ölür, yeni buluşlar ve gelişmeler  sonucunda da  yeni sözcükler türetilir.

19. Bir kelimenin ölmesi veya yeni kelime türetilmesi metinde neye bağlanmıştır? Gelişen teknolojiyle dilimizde türetilen yeni kelime var mıdır? Düşüncelerinizi boş bırakılan yere yazınız.

  • Cevap: Gelişen teknolojiyle dilimizde türetilen kelimelere örnekler: özçekim, dokunmatik ekran, yüksek çözünürlüklü, genel ağ (internet), sosyal medya, derin dondurucu, indirmek(download), trollemek, etkileşimli tahta, yolbul(TDK, navigasyona Türkçe karşılık bunu bulmuş)

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 34 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
angry
1
happy
1
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!