Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları Meb Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81

1. İncelediğiniz metinde geçen “Ve eşyamız ne küskün!” dizesinde deyim aktarmasının bir yolu olan, insandan doğaya aktarma yapılmıştır. Bu tip aktarmalarda insana ait özellikler (küskünlük), doğadaki bir varlığa (eşya) verilir.
Buna göre metinden, insana ait özelliklerin doğaya verilmesiyle oluşan deyim aktarmalarına örnekler bulunuz.

  • Cevap:

Hasreti denizlerin

….

Azgın, sonsuz bir deniz;
Kaygısız, düşüncesiz.

Yana yatmış bir gemi
Kaybettiği alemi
Arıyor deryalarda.

Ve eşyamız ne küskün!
Gözyaşlarını silmiş,
Bakarlar sinsi sinsi.

2. Şiirde geçen “kaybettiği, aklını çelmek, birdenbire” kelimeleri birer birleşik kelimedir. Siz de okuduğunuz şiirde geçen diğer birleşik kelimeleri bulunuz. Bulduğunuz kelimelerin altını çiziniz.

  • Cevap:

• Yola çıktığımız
• Sıraya dizilmiş
• Niçin
• Terk eder
• Hicret ettim…

3. Aşağıdaki parçada yay ayraç içerisinde verilen yerlere uygun noktalama işaretlerini yerleştiriniz.

  • Cevap:

Düşünmek(,) içten konuşmak(;) konuşmak(,) dıştan düşünmektir(.) Bu yazıyı yazışını(,) bu sözün anlatmak istediği fikre bir örnek olabilir(:) Önümde boş bir kağıt(.) Yanımda kimse yok(,) büsbütün kendi kendimeyim() Yazmadan önce(,) düşünürken yaptığım iş(,) kendi kendime konuşmanın bir türlüsüdür(.) İçten konuştuğum bu sözleri yazmaya başlayınca düşündüklerimi kâğıt üstüne çiziyorum demektir(.) Düşünme(,) konuşma(,) yazma() Bir dilde bu üç iş at başı beraber gitmez de(,) konuşma dili başka(,) yazma dili başka olursa o dilde doğru bir düşünüş var olamaz(.)


Orhan Okay’ın aşağıda bir parçası verilen Necip Fazıl Sıcak Yarada Kezzap adlı eserini okuyunuz. Eserle ilgili değerlendirmelerinizi kısaca yazıp sınıfta paylaşınız.

Değişik alanlarda ve farklı yazı türlerinde kalem oynatmış şahsiyetlerin bile ağırlıklı olan bir tarafları bulunur ve onların portrelerini o taraflarıyla zenginleştirerek iyi bir rölyef elde etmeniz her zaman mümkün olur. Bir bilginin âlimane, bir düşünürün sistematik, bir şairin hissî, hasılı romancının, tiyatro yazarının, editörün, gazetecinin… biraz da o alanlarda kendiliğinden oluşan üslûp ve eda ile yazdıklarını bir araya getirerek “işte o, budur!” diyebilirsiniz. O bu saydıklarımın hepsi.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 81 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
sad
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!