Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar

3. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Yıldızla Isınmış Cevapları

3. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Dünya Çocuk Bayramı Cevapları

Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 3. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları / 3. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Nevruz Cevapları

3. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Nevruz Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


3. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Nevruz Cevapları

3. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Meb Yayınları 6. Tema Değerlerimiz Sayfa 131, 132, 133, 134, 135, 136  Nevruz Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

NEVRUZ

Nevruz ve Şenol adındaki çocuklar, annesi, babası, dedesi ve ninesiyle birlikte bir köyde yaşıyordu. Burası yüksek tepelerin arasına kurulmuş şirin bir köydü. Her yıl olduğu gibi bu yıl da çok kar yağmıştı. Karlı kış günleri çocuklar için kızak ve kartopu gibi eğlenceli oyunlara fırsat veriyordu. Ama çoğu kez soğuk, onların eve kapanmasına neden oluyordu. Böyle anlarda küçük Nevruz, dışarıda doyasıya oynayacağı sıcak günleri hayal ediyordu. Böyle günlerden birinde, dedesi küçük Nevruzun düşüncelerini okumuşçasına ona yaklaştı…

1. ETKİNLİK 

3. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 131 Cevabı

Aşağıdaki bulmacada bir şifre gizlenmiştir. Şu ana kadar işlediğiniz metinlerle ilgili soruları cevaplayarak şifreyi çözünüz.

  • Cevap

Aşağıdaki sorular ders kitabınızdaki metinlerle ilgilidir. Bu soruların cevaplarını bulmacadaki yerlerine yazınız.

  • Cevap:

1. Ağaçlarla ilgili olan metnin adı nedir? AĞAÇ SEVGİSİ
2. Galata Kulesi’nden Üsküdar’a kadar kendi yaptığı kanatlarla uçan insana halk tarafından verilen ad nedir? HEZARFEN
3. Küçük Köpek Pepe hangi hayvanla tanışmıştı? LEYLEK
4. Şairi Ayla Çınaroğlu olan şiirin adı nedir? UÇURTMA NASIL UÇAR
5. Adını bahar bayramından alan metnin adı nedir? NEVRUZ
6. Matematiğin önemini anlayan hikâye kahramanı kimdir? EŞEK ARISI
7. Saygı sözleri ile ilgili olan metnin adı nedir? SİHİRLİ SÖZLER
8. Adını bir oyunda söylenen tekerlemeden alan metnin adı nedir? SAĞIM SOLUM SOBE

2. ETKİNLİK 

3. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 132 Cevabı

Aşağıdaki anahtar kelimeleri kullanarak ilkbaharı anlatan bir şiir yazınız. 

Başlangıç – Bayram – Nevruz

  • Cevap:

Baharın başlangıcıdır nevruz,
Haydi büyük bir ateş yakalım.
Bayramımız bugün mutluyuz,
Karanlıkları ateşle aydınlatalım.

El ele verip halay çekelim,
Ateşimiz gökyüzüne ulaşsın.
Birlik olup daha da büyüyelim,
Mutluluk sevgiyle karışsın.

3. ETKİNLİK 

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız. Doğru olduğunu düşündüğünüz şıkkı işaretleyiniz.

1. Nevruz ve Şenol nerede yasamaktadır?
a) Köyde b) Kasabada c) Şehirde

  • Cevap: A

2. Aşağıdakilerden hangisi Nevruz Bayramı ile ilgili değildir?
a) Bahar b) Şenlik c) Savaş

  • Cevap: C

3. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 133 Cevabı

3. Aşağıdakilerden hangisi küçük kıza Nevruz adının konmasının sebebidir?
a) Küçük kızın 21 Mart’ta doğması
b) Küçük kızın 21 Haziran’da doğması
c) Küçük kızın 21 Ocak’ta doğması

  • Cevap: A

4. I. annesi
II. dedesi
III. amcası
IV. halası
Hangi seçenekte Nevruz’un birlikte yasadığı aile üyeleri doğru olarak verilmiştir?
a) I ve II b) I ve III c) II ve IV

  • Cevap: A

5. Aşağıdakilerden hangisi Nevruz senliklerinde köy halkının yaptığı etkinliklerden biri değildir?
a) Halay çekmek b) Yemek yemek c) Evde oturmak

  • Cevap: C

4. ETKİNLİK 

Aşağıdaki 5N 1K sorularını okuduğunuz metne göre cevaplayınız. Soruların cevaplarını altlarındaki boşluklara yazınız.

1. Sarı İnek’in buzağısına niçin “Çiçekli” adını verdiler?

  • Cevap: Çiçeğe benzeyen benekleri olduğu için buzağıya bu adı verdiler.

2. Nevruz Bayramı ne zaman kutlanır?

  • Cevap: 21 Martta kutlanır.

3. Küçük kızın köyünde Nevruz Bayramı nasıl kutlandı?

  • Cevap: Coşkuyla kutlandı. Yemekler yapıldı, halaylar çekildi, çocuklar oyun oynadı.

4. Köy halkı halayı nerede çekti?

  • Cevap: Köy halkı ırmağın kenarında halay çekti.

5. Eve kapandığı günlerde Nevruz’un kurduğu hayal neydi?

  • Cevap: Dışarıda doya doya oynamaktı.

6. Nevruz’un köyünde şenliğe kimler katıldı?

  • Cevap: Nevruz, Nevruz’un ailesi ve bütün köy halkı katıldı.

5. ETKİNLİK 

3. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 134 Cevabı

Türkçede bazı kelimeler kişilerin adları yerine kullanılabilmektedir. Aşağıdaki kutuda bu kelimeler vardır. Bu kelimeleri kullanarak cümlelerdeki boşlukları uygun şekilde doldurunuz.

ben sen 0 biz siz onlar

  • Cevap:

6. ETKİNLİK 

Etkinlik: İlkbaharda meydana yazınız.

Havada meydana gelen değişiklikler 

  • Cevap: Hava sıcaklığı artmaya başlar. Ilık esintiler meydana gelir. Gökyüzünde beyaz bulutlar görülür.

Bitkilerde meydana gelen değişiklikler 

  • Cevap: Tohum olanlar topraktan çıkmaya başlar. Bitkilerin çiçekleri açmaya, yaprakları yeşermeye başlar. Bitkilerin çiçekleri açmaya, yaprakları yeşermeye başlar.

Hayvanlarda meydana gelen değişiklikler 

  • Cevap: Kışın yuvalarında saklanan hayvanlar dışarı çıkmaya başlarlar. Kuşlar cıvıldamaya başlar.

7. ETKİNLİK 

3. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 135 Cevabı

Yaşadığınız yerde ne tür kutlamalar ve şenlikler düzenlenmektedir? Bunlardan bir tanesini seçip bu kutlama ya da şenlikte neler yapıldığını yazınız.

  • Cevap:

Performansımı Değerlendiriyorum

Grup çalışmasındaki performansınızı size uygun olan sütuna X işareti koyarak değerlendiriniz.

Ölçütler Evet Hayır

  • Cevap:

1. Üzerime düsen görevleri eksiksiz yaptım. (X)
2. Düşüncelerimi grup içerisinde rahatça söyledim. (X)
3. Arkadaşlarımın düşüncelerini dikkate aldım. (X)
4. Arkadaşlarım düşüncelerimi dikkate aldılar. (X)
5. Bu çalışmadan çok hoşlandım. (X)
Çünkü…..

8. ETKİNLİK

3. Sınıf Meb Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 136 Cevabı

Kutuda verilen örnekten yararlanarak kelimelerin sadece bir harfini değiştirerek yeni kelimeler oluşturunuz. Oluşturduğunuz kelimeleri uygun boşluklara yazınız.

ayak – yakın – bolluk

Cevap:

  • Ayak: ayık, atık, atak, ataç, çatı, katı.
  • Yakın: yakıt, yakut, kutu, tutku.
  • Bolluk: kolluk, koltuk.
0
like
0
love
0
haha
0
wow
0
sad
0
angry


Sponsorlu Bağlantılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir