Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
3. Sınıf Dikey Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevapları

3. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Haylaz Karpuz İle Kavun Teyze Cevapları

3. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Haylaz Karpuz İle Kavun Teyze Cevapları

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dikey Yayıncılık 2. Doğa ve Evren Sayfa 52, 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62 Haylaz Karpuz İle Kavun Teyze Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

HAYLAZ KARPUZ İLE KAVUN TEYZE

TEMAYA HAZIRLIK

1. Meyvelerle ilgili bilmeceler araştırıp bir dosya kâğıdına yazınız.

  • Cevap: Kırmızı, yeşil, sarı pek çok çeşitlerim var.
    Reçel, pestil, komposto, bazen de kuruturlar.
    Lezzetliyim, suluyum, vitaminle doluyum. (Erik)

    Kirazın bir eşiyim, yalnız biraz ekşiyim.
    Suyumu içersiniz, kompostomu yersiniz. (Vişne)

    Altmış para, yetmiş para;
    Sapı uzun, kendi kara. (Vişne)

    Salkımda tane tane,
    Tadı da pek şahane. (Üzüm)

2. ” Sokak hayvanları” denildiğinde aklınıza neler geliyor? Sayınız.

  • Cevap: Kedi, köpek gibi evcilleşmiş insanlarla aynı yerlerde sokaklarda yaşayan canlılar gelmektedir. Hayvanlar kendi doğal hayatlarını kurulan bir doğal düzen içinde yaşamaktadır. Ekosistemler canlılar açısından belli döngülerden meydana gelmektedir. Sokak hayvanları da daha çok şehir ekosistemine adapte olmuştur. Şehir ekosisteminin korunması sokak hayvanlarının korunmasını sağlar.  Sokak hayvanları deyince, şehir ekosistemine uyum sağlamış ama insanların yaşadıkları yoğun yerlerde şehrin içinde bulunan hayvanlar ve sahipsiz olanlar anlaşılmaktadır. Siz de varsa sokaktaki kedi köpek için kaplara su koyun yemek verin olur mu gençler :)

3. Yağmuru sever misiniz? Niçin? Yazınız.

  • Cevap: Yağmuru kim sevmez ki. Hem dinlendirir beni hem de yeryüzünü yıkar. Ben yağmur yağdığında açarım kitabımı yağmurun sesini dinlerken okurum kitabımı.

4. Hangi ağaç türlerini tanıyorsunuz? Yazınız.

  • Cevap: Çam, meşe, palamut, çınar, kavak.

5. Dünya’mız ve üzerinde yaşayan canlılarla ilgili bir resim çizip boyayınız.

  • Cevap: Bu etkinliği sayfamızdaki görsellerden faydalanarak yapabilirsiniz.

6. “Saat” deyince aklınıza neler geliyor? Yazınız. 

  • Cevap: Aklıma zaman gelmektedir. Uyanma zamanı, okula gitme zamanı, eve dönme zamanı gibi.

7. Tema boyunca Türkçe sözlüğünüzü, atasözleri ve deyimler sözlüğünüzü ve kelime defterinizi yanınızda bulundurunuz.

ÖN HAZIRLIK

• Görsellerden yararlanarak aşağıdaki bilmecelerin yanıtlarını söyleyiniz.
Benim bir kızım var,
Entarisi kırmızı,
Mantosu yeşil,
Düğmeleri kara. (Karpuz)

Dal ucunda bal lokması (Kiraz)

Yeşil ile başladım, beyaz ile işledim kırmızı ile bitirdim(İncir)

1. Öğretmeninizin metni örnek okumasını takip ederek dinleyiniz. Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri belirleyiniz.

  • Cevap: Tezgah: Üzerinde eşya satılan konulan masa gibi eşyalar.
  • Manav: Meyve sebze satan yer.

2. Metni noktalama işaretlerine, vurgu, tonlama ve telaffuza dikkat ederek sesli okuyunuz.

1. ETKİNLİK 

3. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Sayfa 57 Cevabı

Yolunu tutmak
Zevkten dört köşe olmak

a. Yukarıda verilen kelime gruplarının anlamlarını metnin görsellerinden, kelime gruplarının içinde geçtiği cümlelerden ve aşağıdaki sorulardan yararlanarak tahmin ediniz. Tahmininizi söyleyiniz.

  • CevapYolunu tutmak: Gitmek istenilen yere doğru yönelmek.
    Zevkten dört köşe olmak: Çok keyiflenmek, çok zevk almak.

• Bir yerden bir yere ulaşmak amacıyla kullandığınız yolu tutmak mümkün müdür?

  • Cevap:  Bu deyimi günlük hayatımızda çok kullandığımız bir deyimdir. Yolunu tutmak bir deyimdir ve mecaz anlamda kullanılmaktadır. Yolunu tutmak, “O yere doğru gitmeye başlamak.” anlamına gelir.

    Örnek cümle: “Sabah erken saatte iş yerinin yolunu tuttu.”

• Bir insan zevkten dört köşeli bir hâle dönüşebilir mi?

  • Cevap: İnsan çok mutlu anlarında bu deyimi kullanır.  Zevkten dört köşe olmak, bir deyimdir ve mecaz anlamda kullanılmaktadır. Zevkten dört köşe olmak, “Çok mutlu olduğu anlaşılmak, çok sevinip keyiflenmek ve aşırı zevk duymak.” anlamına gelir.Örnek cümle: “Arkadaşları yanındayken zevkten dört köşe oluyor.”

b. Bu kelime gruplarının gerçek anlamı dışında birer anlamı olan kalıplaşmış ifadeler olduğunu fark edebildiniz mi? Bu tür kelime gruplarına deyim dendiğini biliyor muydunuz? Söyleyiniz.

  • Cevap: Bu yazıyı okuyuncaya kadar pek fazla bilgim yoktu.

c. “Yolunu tutmak” ve “Zevkten dört köşe olmak” deyimlerinin anlamlarını atasözleri ve deyimler sözlüğünüzden bulup okuyunuz. Defterinize, bu deyimlerin içinde geçtiği birer cümle yazınız.

  • Cevap:
  • Yolunu tutmak: Gitmek istenilen yere doğru yönelmek.
  • Örnek cümle: Evin yolunu tutmuştu.
    Zevkten dört köşe olmak: Çok keyiflenmek, çok zevk almak.
  • Örnek cümle: Karneyi alınca zevkten dört köşe olmuştu.

2. ETKİNLİK 

Metnin başında bulunan, konuyu kısaca açıklayan bir veya birkaç kelimeden oluşan yazılara başlık” denir.

• Metnin başlığı nedir?

  • CevapHAYLAZ KARPUZ İLE KAVUN TEYZE

• Metne farklı bir başlık yazınız.

  • Cevap: MEYVELER CANIMIZ

3. ETKİNLİK 

3. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı

Metindeki olayları oluş sırasına göre anlatınız. Metindeki olayları sıralarken “ilk önce, sonra, daha sonra” ve “sonunda” ifadelerini sırasıyla kullanmaya özen gösteriniz.

  • Cevapİlk önce karpuz ve kavunlar güneşin altında yata yata büyümüşler. Sonra tarlanın sahibi onları şehre pazara götürmek için kamyona koymuş. Şehre doğru giderken haylaz karpuz oynayıp zıplamaya başlamış. Kavun teyze dikkatli olması konusunda uyarmasına rağmen dinlemediği için kamyondan düşmüş ve ikiye ayrılmış. Daha sonra kavun teyze hemen onu dikmiş. Sonunda pazara varmışlar, İnsanlar onları satın alıp evlerine götürmüş, afiyetle yemişler.

4. ETKİNLİK 

Haylaz Karpuz ve Kavun Teyze” metninin kahramanlarının görsellerini beğendiniz mi? Siz bu kahramanları zihninizde nasıl canlandırırdınız? Defterinize çizip boyayınız.

  • Cevap: Beğendim. Çünkü güzel çizilmişler.

5. ETKİNLİK 

a. Verilen cümlelerde, kırmızı yazılı kelimelerin anlamlarını, altlarındaki boşluklara yazınız.

Yerler çekirdeklerle dolmuş.

  • Cevap: Üzerine bastığımız zemin, yer.

• Çocuklar karpuzu iştahla yerler.

  • Cevap: Yemek yeme işi.

b. Verilen cümlelerdeki “yerler” kelimelerinin yazılışları ve okunuşları aynı olmasına karşın anlamları farklıdır. Bu tür kelimelere eş sesli kelime denir. Örneğin;

  • Cevap:

Alış verişini yaptıktan sonra yola düştü.

Yarışı kazanamayınca saçını başını yoldu.

 

Arkasından el salladım.

Bana el gibi bakma.

3. Sınıf SDR Dikey Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Sayfa 59 Cevabı

c. Aşağıdaki eş sesli kelimelerin iki anlamı ile ilgili birer cümle yazınız.

Yol:

Alış verişini yaptıktan sonra yola düştü.

Yarışı kazanamayınca saçını başını yoldu.

El:

Arkasından el salladım.

Bana el gibi bakma.

6. ETKİNLİK 

Meyvelerin yararları ile ilgili neler biliyorsunuz? Anlatınız. Konuşurken konu dışına çıkmadan konuşmaya dikkat ediniz.

  • Cevap: Meyveler vitamin deposudur. Kışın ve yazın çıkan meyvelerin ayrı ayrı faydaları vardır. Sağlıklı bir beden için bizde tüm meyvelerden yeterince yemeliyiz.

7. ETKİNLİK 

Defterinize sevdiğiniz bir meyveyle ilgili bir şiir yazınız. Şiirinize bir başlık belirlemeye ve dize başlarında büyük harf kullanmaya dikkat ediniz. Yazdıklarınızı zenginleştirmek için şiirinizin konusuna uygun bir resim çizip boyayınız.

  • Cevap: DOSTUMUZ MEYVELER

Meyveler bizim dostumuz

Onlar bizim vitamin depomuz

Meyve yemezsek büyüyemeyiz

Sağlık gider hastalık olur sonumuz

8. ETKİNLİK 

Defterinize metnin hikâye unsurlarını (yer, olay, şahıs ve varlıklar) yazınız.

  • Cevap:
  • Yer: Tarla, yol, kamyon kasası, manav tezgahı
    Şahıs: Tarla sahibi, şoför
    Varlıklar: Haylaz karpuz, Kavun teyze, diğer karpuzlar
2022 Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!