Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
3. Sınıf Dikey Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevapları

İnci Metni Etkinlik Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dikey Yayıncılık 1. Tema Erdemler Sayfa 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 İnci Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

İnci Metni Cevapları

1. Alçak gönüllülük” kelimesini sözlüğünüzden bulup kelimenin anlamını öğreniniz. Kelimeyi cümle içinde kullanınız.

  • Cevap: Alçak gönüllülük, “Kendini büyük görmeme, kibirli olmama durumu” anlamına gelmektedir.Örnek cümleler“Alçak gönüllülük hepimize gerekli olan bir özelliktir.”“Alçak gönüllü insanlar kendilerini başkalarından üstün görmezler.”

    “Alçak gönüllülük insanı yüceltir.”

2. Hangi selamlaşma kelimelerini biliyorsunuz? Yazınız.

  • Cevap:  Günlük hayatta birçok selamlaşma ifadesi kullanmaktayız. Bu ifadelerden bildiklerim şunlardır;Günaydın
    Merhaba
    Selam
    Selamun aleykum
    Hayırlı günler
    Kolay gelsin
    İyi geceler

3. Birbirimize niçin yardım etmeliyiz? Açıklayınız.

  • Cevap: Birbirimize yardım etmeliyiz. Çünkü, birbirimize yardım edersek zor işlerin üstesinden gelebilir, birbirimizi sevebilir ve daha mutlu bir yaşam sürebiliriz.Birbirimiz ile maddi ve manevi olarak yardımlaşırız;Maddi yardımlaşma ;– Borç alma
    – Bir şeye ihtiyaç duyma ve alma (yiyecek , çivi ve ya herhangi bir eşya)
    – Fakir ise yardım etme

    Manevi yardımlaşma ;

    – Onun iyi gününde de kötü gününde de yanında olma
    – Onun en kötü gününde yanında olup destek olma
    – Onun için iyi düşünme ve ona yardım etme

4. Birlik ve beraberlik içerisinde başardığınız bir işi anlatınız.

  • Cevap: Arkadaşlarımla yaptığım grup ödevlerini birlik ve beraberlik içerisinde başarmıştık. Herkes üzerine düşen görevi yerine getirince ödevimizi kısa sürede tamamlamıştık

5. Ders yılı boyunca Türkçe derslerinizde yanınızda bulundurmak üzere bir güzel yazı defteri edininiz.

6. Tema boyunca yanınızda bir resimli sözlük ve bir kelime defteri (kenarında harflerin alfabetik sırayla yer aldığı defter) bulundurunuz.

ÖN HAZIRLIK

1. Evinin, oyuncaklarının ya da giysilerinin güzel olmasıyla övünen birisi için alçak gönüllü denilebilir mi? Niçin? Yazarak açıklayınız.

  • Cevap:  Evinin, oyuncaklarının ya da giysilerinin güzel olmasıyla övünen birisi alçak gönüllü olamaz. Çünkü, alçak gönüllü olmak insanlarla büyüklenmemeyi gerektirir. Sahip olduklarıyla övünmek alçak gönüllü kişilerin değil, kibirli insanların işidir.

Alçak gönüllülük denince aklınıza neler geliyor? Aşağıda verilen noktalı yerlere yazınız.

  • Alçak gönüllülük, “Alçak gönüllü olma durumu, tevazu, kendini büyük görmeme, kibirli olmama durumu” anlamına gelmektedir.
  • Alçak gönüllülük denince aklıma, kibirli olmama, empati kurma, hoşgörülü olma, büyüklenmeme gibi ifadeler geliyor.

1. Metni sessiz okuma yöntemiyle okuyunuz. Anlamını bilmediğiniz kelimeleri, altını çizerek işaretleyiniz.

2. Metni, noktalama işaretlerine, vurgu, tonlama ve telaffuza dikkat ederek sesli okuyunuz.

1. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 21 Cevabı

a. Anlamını bilmediğiniz kelimelerin anlamını, kelimelerin içinde geçtiği cümlelerden ve metnin görsellerinden yararlanarak tahmin ediniz. Tahmininizi söyleyiniz.

  • Cevap:

b. Tahmininizin doğruluğunu resimli sözlüğünüzden kontrol ediniz. Anlamını yeni öğrendiğiniz kelimeleri ve anlamlarını kelime defterinize not ediniz.

  • Cevap:

c. Anlamını yeni öğrendiğiniz kelimelerle defterinize cümleler yazınız.

  • Cevap: Yeni öğrendiğim kelimeler; okyanus, istiridye, dalgıç.

2. ETKİNLİK 

Metnin konusunu belirleyerek aşağıya yazınız.

  • Cevap: Alçak gönüllü olmak bizlere hayal bile edemediğimiz makamlar kazandırır.

3. ETKİNLİK 

Metnin yazılış amacı nedir? Yazar bize ne anlatmak istiyor? Anlamlı ve kurallı cümlelerle ifade ediniz.

  • Cevap: Metnin yazılış amacı kendimizi üstün görmememiz gerektiğidir. Bizler, kendimizi üstün görmezsek, alçak gönüllü olursak her zaman kazananlardan oluruz.

4. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 22 Cevabı

Metnin hikâye unsurlarını belirleyiniz.

Şahıslar; Kuyumcu, Sultan.
Metnin Adı: inci
Yer: Okyanus
Olay: Bir su damlasının sultanın başına taç olması.
Varlıklar: Bulut, su damlası, istiridye, inci

5. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metinden yaptığınız çıkarımları dikkate alarak aşağıdaki cümleleri tamamlayınız.

6. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 23 Cevabı

Küçük su damlasının yerinde siz olsaydınız, neler hissederdiniz? Nasıl davranırdınız? Bu konudaki duygu ve düşüncelerinizi ifade ediniz. Konuşmanız esnasında göz teması kurmaya ve işitilebilir bir ses tonu kullanmaya özen gösteriniz.

  • Cevap: Küçük su damlasının yerinde olsaydım çok sevinirdim. Çünkü, küçük bir su damlasıyken sultanın başına taç olmam çok önemli bir olay.

7. ETKİNLİK 

Okuduğunuz metindeki olayları oluş sırasına göre yazınız. Metindeki olayları defterinize yazarken aşağıdaki kavramları kullanınız.

İlk önce bulut kümesi su damlasına yeryüzüyle tanışma zamanın geldi diyerek onu okyanusa bırakmış.
Sonra  su damlası, “Aman Allah’ım, bu koca okyanusta ben ne kadar da küçükmüşüm,” diye söylenmiş.
Daha sonra bu sözü duyan istiridye su damlasını içine almış.
Sonunda inci olan su damlası sultanın başına taç olmuş.

8. ETKİNLİK 

Sesli okumada başarılı olduğunuzu düşünüyor musunuz? Aşağıdaki sorulara “Evet”, “Hayır” yanıtlarından uygun olanını yazarak okumanızı değerlendiriniz.

• İşitilebilir bir ses tonu kullanıyor musunuz?

  • Cevap: Evet, kullanıyorum.

• Metni gözlerinizle takip ediyor musunuz?

  • Cevap: Evet, takip ediyorum.

• Noktalama işaretlerine dikkat ederek okuyor musunuz?

  • Cevap: Evet, dikkat ediyorum.

• Vurgu, tonlama ve telaffuza dikkat ederek okuyor musunuz?

  • Cevap: Evet, okuyorum.

9. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 24 Cevabı

Aşağıdaki soruları okuyunuz. Bu konudaki duygu ve düşüncelerinizi yazarak ifade ediniz.

Alçak gönüllü olan bir insan nasıl davranır?

  • Cevap: Alçak gönüllü insan insanlara karşı kibirlenmez, büyüklük taslamaz, haddini bilir ve insanları kırıcı sözlerden uzak durur.

Alçak gönüllü olmak bize neler kazandırır?

  • Cevap: Alçak gönüllü olmak bizlere saygınlık kazandırır. Bu sayede insanların sevgisini kazanıp daha iyi yerlere geliriz.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dikey Yayıncılık 1. Tema Erdemler Sayfa 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 İnci Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!