Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
3. Sınıf Dikey Yayıncılık Türkçe Ders Kitabı Cevapları

Özgürlük Savaşında Metni Etkinlik Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dikey Yayıncılık 6. Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 194, 195, 196, 197, 198, 199 Özgürlük Savaşında Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

Özgürlük Savaşında Metni Etkinlik Cevapları

1. “Kurtuluş Savaşı” sizin için ne ifade ediyor? Yazınız.

  • Cevap: Benim için çok önemlidir. Kurtuluş Savaşı benim için, bağımsızlık ve kurtuluş mücadelesini ifade ediyor. Geçmişte milletimiz, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde büyük bir mücadele vermiş ve düşmanları ülkemizden temizlemiştir. Bu nedenle Kurtuluş Savaşı, verilen mücadeleyi, yapılan fedakarlıkları ifade ediyor.

2. “Bayrak” kelimesi size neleri çağrıştırıyor? Yazınız.

  • Cevap: Bayrak bir ülkenin bağımsızlık sembolüdür. Bayrak kelimesi bende, bağımsızlığı çağrıştırıyor. Bunun yanında Mustafa Kemal Atatürk’ü, bayrağımız için şehit olan kahramanlarımızı, geçmişlerimize sevgi ve saygıyı, bayrak için verilen mücadeleleri ve İstiklal Marşımızı çağrıştırıyor.

3. Atatürk nelere önem verirdi? Açıklayınız.

  • Cevap: Atatürk bu milletin kahramanı lideridir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, her şeyden önce vatan birliğine önem verirdi. Bunun yanında bağımsızlığa, eğitim ve öğretim faaliyetlerine, öğretmenlere, bilime, Türk Dili ve Türk Tarihine, dürüstlük çalışkanlık güzel ahlak gibi değerlere önem verirdi.

4. Tema boyunca sözlüğünüzü, kelime defterinizi, atasözleri ve deyimler sözlüklerinizi yanınızda bulundurunuz.

Aşağıda verilen görseli inceleyiniz. Kurtuluş Savaşı ve Atatürk’le ilgili neler biliyorsunuz? Anlatınız.

  • CevapMustafa Kemal ve silah arkadaşlarının o muhteşem kahramanların verdikleri vatan mücadelesi onları o zorlu günleri aklıma gelmektedir. 

1. Şiir türünde bir metin okuyacaksınız. Metni vurgu ve tonlamaya dikkat ederek okuyunuz.

2. Metni sessiz okuma yöntemiyle okuyunuz. Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimelerin altını çiziniz.

  • Cevap: Bu etkinliği siz yapmalısınız. 

1. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 195 Cevabı

a. Metinde geçen anlamını bilmediğiniz kelimeleri ve bu kelimelerin anlamları ile ilgili tahmininizi aşağıdaki noktalı yerlere yazınız.

Anlamını bilmediğim kelimeler: Soluk

Tahminim: Solmuş olan. 

b. Anlamını bilmediğiniz kelimeleri sözlüğünüzden bulup kelimelerin anlamlarını sesli okuyunuz.

  • Cevap:  Soluk: rengi atmış, donuk bir beyazlıkta olan, solmuş.

2. ETKİNLİK 

Aşağıdaki kelimelerin eş anlamlarını noktalı yerlere yazınız. Kelimelerin eş anlamlarıyla birer cümle kurup cümleleri defterinize yazınız.

  • yurt:
  • savaş:
  • duymak:
  • özgürlük:

3. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 196 Cevabı

Aşağıdaki kelimelerin zıt anlamlarını bulup kelimeleri aynı numara ile numaralandırınız.

 

1. özgürlük—esaret
2. savaş—barış
3. aydınlık—karanlık
4. zafer—hezimet

4. ETKİNLİK 

Metnin ana duygusu nedir? Aşağıya yazınız.

  • CevapKurtuluş Savaşında, milletimiz büyük fedakarlıklar yapmıştır.

5. ETKİNLİK 

Şiirin türünü diğer yazı türlerinden ayıran özellikler nelerdir? Yazınız.

  • Cevap:

    1. Şiir okunduğu zaman bir duygu, düşünce, derinlik, ses, ritim, ahenk uyandırır. Düz yazı ise bir duygu, düşünce, derinlik, ses, ritim, ahenk gerektirmez. Bize daha çok bilgi vermeye yöneliktir.

    2. Şiir az kelime çok anlam içerir. Düz yazı ise uzun ve doğal konuştuğumuz gibidir.

    3. Şiir de bir vurgu, sıra dışılık olur. Neyin söylendiğinden çok nasıl söylendiği önemlidir. Düz yazıda ise bu yoktur. Okunduğu gibidir, vurgu ve sıra dışılık gerektirmez.

6. ETKİNLİK 

Metinde büyük harf nerelerde kullanılmıştır? Yazınız.

  • Cevap: Cümlenin başlarındaki kelimeler büyük harfle başlamış.

7. ETKİNLİK 

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı SDR Dikey Yayıncılık Sayfa 197 Cevabı

Aşağıdaki soruların yanıtlarını defterinize yazınız.

Şiirin adı nedir?

  • CevapŞiirin adı: Özgürlük Savaşında

Şiir kaç dizeden oluşuyor?

  • Cevap9 dizeden oluşuyor.

Şiir kaç bölümden oluşuyor?

  • Cevap2 bölümden oluşuyor.

Şiirin şairi kimdir?

  • CevapŞiirin şairi “Adnan Çakmakçıoğlu”dur.

Şiire göre o yaz savaş verenler kimlerdir?

  • Cevap: Mustafa Kemal Paşa ve bir avuç insandır.

Şiire göre özgürlük savaşının sonunda ne olmuştur?

  • CevapMustafa Kemal’in soluğu duyulmuştur.

8. ETKİNLİK 

Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasında Mustafa Kemal Atatürk’ün cesaretinin ve liderliğinin etkisini araştırınız. Araştırma sonucu edindiğiniz bilgileri öğretmeninizin uygun gördüğü bir derste sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız. Konuşmanız esnasında işitilebilir bir ses tonu kullanmaya ve göz teması kurmaya özen gösteriniz.

  • CevapMustafa Kemal Atatürk ulusal bağımsızlık mücadelemizin başlamasına ve bunun düzenli bir şekilde yürütülmesine ön ayak olmuştur. Yurdumuzun dört bir yanında ortaya konan milli mücadele ruhunu ve işgallere karşı ortaya konan mücadeleyi idare etmiştir. Atatürk’ün sahip olduğu savaş zekâsı, uzak görüşlülüğü ile üstün meziyetlere sahip bir asker olması, kabiliyetli bir lider olması, cesareti ve vatanseverlik gibi özellikleri de ulusal kurtuluş savaşımızın kazanılmasında büyük rol oynamıştır.

9. ETKİNLİK 

Bu metinden neler öğrendiniz? Yazınız.

  • CevapMustafa Kemal Paşa ve milletimiz, zor şartlarda mücadele etmiştir.

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Dikey Yayıncılık 6. Milli Mücadele ve Atatürk Sayfa 194, 195, 196, 197, 198, 199 Özgürlük Savaşında Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2022 Ders Kitabı Cevapları
☺️ BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!