Kitap Cevapları TIKLA
Test Çöz TIKLA
3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları

3. Sınıf Türkçe 3. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları (3. Sınıf Türkçe)

3. Sınıf Türkçe 3. Tema Değerlendirme Çalışmaları metni cevapları ve soruları, Meb Yayınları 3. Sınıf Türkçe Çalışma kitabı sayfa 44, 45, 46, 47 (3. Tema Erdemler)

3. Sınıf Türkçe 3. Tema Değerlendirme Çalışmaları Cevapları

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 44 Cevabı

DEVE İLE FARE

Fare bir devenin yularına yapışmış, onunla birlikte gidiyordu. Gidiyordu ya, gurur ve kibri de kendisiyle birlikte gidiyordu.
Deve, ömrü boyunca bu kadar kibirli, kendini beğenen ve üstün gören biriyle karşılaşmamıştı. Fare, kendi kendine:
“Ne büyük bir rehbermişim de haberim yokmuş. Deveyi yularından tutmuş götürüyorum.” diyordu.
Az sonra bir ırmağa çıktı yolu devenin. Dere gürül gürül çağlayarak akıyordu. Deve duraksadı. Akıntı güçlüydü. Ama rahatlıkla geçebilirdi. Fareninse beti benzi atmıştı.
“Eyvah!” dedi. “Şimdi ne yapacağım?”
Deve, az önce gururundan yanına yaklaşılmayan fareye baktı:
“Hayrola dostum!” dedi. “Ne oldu?”
Fare kekeledi:
“Yo, yok bir şey!”
Deve: “Haydi!” dedi. “Paçaları sıva da gir suya, kılavuz sen değil misin?
Fare, zor durumdaydı:
“Bu koca ırmağı nasıl geçerim?” dedi. Sesi yumuşamış, yelkenleri
indirmişti.
“Su çok derin!”
Deve ağır ağır girdi suya. Birkaç adım attı.
Su dizlerindeydi:
“Korkmana gerek yok!” dedi. “Bak, dizlerime geliyor!”
Fare yalvarır gibi:
“Üstat…” dedi. “Senin dizine gelen su, benim başımı kaç metre geçer Allah bilir.” Deve taşı gediğine koyarak: “Öyleyse.” dedi. “Bir daha böbürlenme, haddini bil!”
Ve ekledi:
“Haydi, hörgücüme geç de gidelim.”
Mevlana

(İlk altı çalışmayı yukarıdaki metne göre yapınız.)

1. Devenin özelliklerini ifade eden kelimeleri deve görselinin yanına, farenin özelliklerini ifade eden kelimeleri de fare görselinin yanına yazınız.

BİR DEVE

  • Cevap: Mantıklıdır. Kendini bilmekte ve haddini bilmektedir. Yardımseverdir.

BİR FARE

  • Cevap: Gurur ve kibirlidir. Korkaktır. Pişman olmayı bilir.

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 45 Cevabı

2. Farenin kendini o kadar çok beğenmesinin nedeni nedir? Yazınız.

  • Cevap: Çünkü kendi özelliklerinin farkında değildir. Kendini hep üstün görmektedir.

3. Hangi durumla karşılaşınca fare, kendine güvenini kaybetmiştir? Nedenleriyle yazınız.

  • Cevap: Bir nehirden karşıya geçmek zorunda kalınca. Çünkü fare akan nehirden korkmaktadır.

4. Aşağıdaki özlü sözlerden hangisi, bu metinden çıkarılabilecek bir fikir içermemektedir? İşaretleyiniz.
A) Alçak yerde, tepecik kendini dağ zanneder.
B) Kibir ve inat, bir kişinin kendini önce mükemmel görmesini sonra da sonunu oluşturur. (Tolstoy)
C) Küçük bir yavruyu asla küçümsemeyin, çünkü ilerde bir kaplan olabilir. (Anonim)

  • Cevap: B

5. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri, ifadelerin sonundaki kelimelerden uygun olanı seçerek tamamlayınız.

  • Cevap:

• Metin, kişileri hayvanlardan seçilen ve bir ders veren fabl türüne örnektir. (MASAL / FABL)
• Metinde hayvanların konuşması Hayali bir durumdur. (HAYALÎ / GERÇEKÇİ)

6. Metinde geçen aşağıdaki deyimlerle anlamlarını eşleştiriniz.

  • Cevap:

7. Bu metin için farenin ve devenin özelliklerinden yararlandığınız iki başlık yazınız.

  • Cevap:

1. Başlık:
2. Başlık:

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları Sayfa 46 Cevabı

8. Aşağıdaki görselde ifade edilen deyim, harfleri eksik olarak verilmiştir. Bu deyimi bulup bir cümlede kullanınız.

KENDİNİ DEV AYNASINDA GÖRMEK

  • Cevap:

Cümle: O kadar kendini beğenirdi ki kendini hep boy aynasında görürdü.

9. Aşağıda verilen kelimeleri zıt anlamlılarıyla birlikte kullanarak örnekteki gibi birer cümle kurunuz.

  • Cevap:

İyi X Kötü → Cümlem: İyi kötü anlaşıp gidiyoruz.
Uzun X Kısa → Cümlem: Uzun kısa demeden bütün odunları aldı.
Açık X Kapalı → Cümlem: Açık kapalı bütün dükkanlar zarar görmüşlerdi.
İnce X Kalın → Cümlem: İnce kalın ne varsa üstüne giymişti.
Dost X Düşman → Cümlem: Dost düşman herkes beni tanıyacak.

10. “Metinlerde, konuşmalar konuşma çizgisiyle veya işaretiyle verilir.” cümlesinde boş bırakılan yere hangi noktalama işareti gelmelidir? İşaretleyiniz.

A) Ayraç işareti
B) Kesme işareti
C) Tırnak işareti

  • Cevap: C

3. Sınıf Türkçe Çalışma Kitabı Meb Yayınları 3. Tema Erdemler Sayfa 44, 45, 46, 47 3. Sınıf Türkçe 3. Tema Değerlendirme Çalışmaları Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2021 Ders Kitabı Cevapları
Bu içeriğe emoji ile tepki ver
166
93
27
7
29
33
37

Bir cevap yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!