3. Tema Duygularımı Tanıyorum Kontrol Noktası Metni Etkinlik Cevapları (5. Sınıf Türkçe)
3. Tema Duygularımı Tanıyorum Kontrol Noktası metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 5. Sınıf Türkçe 1. Kitap sayfa 186-187-188-189 (Duygularımı Tanıyorum Teması)
3. Tema Duygularımı Tanıyorum Kontrol Noktası Metni Cevapları
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 185 Cevabı
KENDİME GÜVENİYORUM
Sınıfta el kaldıracaksın veya bir sunum yapacaksın. Her şey için hazırsın. Tam o anda derinlerden gelen bir iç ses duyuyorsun. “Herkes seni eleştirecek, gülünç duruma düşeceksin, yetersizsin!” diyor. Peki ama kime ait o iç ses? Bu sesi duyduğunda ne hissediyorsun? Ellerin terliyor, kalp atışların hızlanıyor, dilin damağın birbirine geçiyor ve bayılacak gibi hissediyor musun kendini?
Bir bakalım, acaba sana neler oluyor?
“Özgüven” kelimesini daha önce pek çok kez duymuşsundur. Nedir ve ne işe yarar? Az evvel söylediklerimle bir ilgisi olabilir mi? Haydi, cevaplara geçelim.
Özgüven, insanın kendini olduğu gibi kabul edebilmesi ve çevresine bunu yansıtabilme- sidir. Boyunla, kilonla, saçının ve gözünün rengiyle, sesinin inceliği kalınlığıyla, teninin rengi, burnunun şekliyle, aile yapın ve bütün sahip olduklarınla barışık olman, onları kabul etmen demektir. Bununla birlikte geliştirebileceğin bütün özelliklerini geliştirmen, kendini bilgi ve yetenek anlamında donatman, bunun farkında olman demektir.
O hâlde ne yapmalıyız ki özgüvenimiz gelişsin?
“Özgüven kazanılır mı, öğrenilir mi, yoksa doğuştan mıdır?” diye sorabilirsin. Hemen cevap vereyim. Özgüven doğuştan gelmez! Yavaş yavaş gelişen bir özelliktir. Tıpkı parçaları zamanla tamamlanan biryap-boz gibi. İşte sana özgüven duygunu geliştirebileceğin bazı ipuçları:
Özgüvensizlik duygusu “yetersizlik” hissi yaşatır. Örneğin, Lionel Messi (Liyonel Mesi) kendisini futbolda değil de teniste geliştirmeye çalışsaydı acaba neler olurdu? Yeteneksiz olduğunu düşünebilirdi öyle değil mi? O zaman özgüven, kişinin yeteneklerini dış dünyaya yansıtmasının sonucudur, diyebiliriz. O hâlde önce kendi yeteneklerini keşfetmelisin.
Nelere ilgi duyuyorsun sor kendine. Yaparken zevk aldığın etkinlikler nelerdir? İstersen eline kâğıt kalem alarak bunları yazabilirsin. Günlük tutmak iyi fikir olabilir.
(…)
Düşüncelerimiz duygularımızı etkiler. “Ya olmazsa!” yerine “Doğrusu ne olabilir ya da mümkün olan en iyi sonuç nedir, ne yaparsam hedefime ulaşabilirim?” gibi sorulara yanıt vermelisin. Sorularım sorarken kendine iyimser davranman ve kendini haksızca yargılamaman çok önemli!
Soru: Aşağıdaki soruların cevaplarını metinden hareketle defterinize yazınız.
- Cevap:
Soru: Yazar öz güveni nasıl tanımlamaktadır? Siz olsanız nasıl tanımlardınız?
- Cevap: Yazar özgüveni insanın kendini olduğu gibi kabul edebilmesi ve çevresine bunu yansıtabilmesi şeklinde tanımlamaktadır. Ben öz güveni kişinin herhangi bir işi başarabilme konusunda kendine inanması olarak tanımlardım.
Soru: Yazara göre yeteneklerimizi keşfetmek için neler yapmalıyız?
- Cevap: Kendimize nelere ilgi duyduğumuzu sormalıyız. Yaparken zevk aldığımız etkinlikleri belirlemeliyiz. Bunları yazabiliriz. Günlük tutabiliriz.
Soru: Öz güven duygusunun yetersiz olması insanın günlük yaşamını nasıl etkileyebilir? Örneklerle açıklayınız.
- Cevap: Öz güven duygusunun yetersiz olması, çok rahatlıkla yapabileceğimiz, başarabileceğimiz işlere girişmemizi engelleyebilir. O işi yapmaya başlasak bile bizi başarısızlığa götürebilir. Çevremizle iyi ilişkiler kurmamızı engeller. Bizi zayıf gösterir.
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 186 Cevabı
Soru: Okuduğunuz metnin bölümlerini belirleyerek cümlelerdeki boşlukları doldurunuz.
- Cevap:
Soru: Metnin bölümleri arasındaki geçişler uygun bir şekilde yapılmış mıdır? Bölümler arasında düşünce akışı tutarlı mıdır? Söyleyiniz.
- Cevap: Metnin bölümleri arasındaki geçişler uygun bir şekilde yapılmıştır. Bölümler arasında düşünce akışı tutarlıdır.
Soru: Metinden alınan aşağıdaki cümlelerde yazar hangi düşünceyi geliştirme yollarından yararlanılmıştır? Boş bırakılan yerlere yazınız.
- Cevap:
“Örneğin Lionel Messi kendisini futbolda değil de teniste geliştirmeye çalışsaydı acaba neler olurdu?” cümlesinde karşılaştırma kullanılmıştır.
“Tıpkı parçaları zamanla tamamlanan bir yapboz gibi.” cümlesinde benzetme kullanılmıştır.
“Öz güven, insanın kendini olduğu gibi kabul edebilmesi ve çevresine bunu yansıtabilmesidir.” cümlesinde tanımlama kullanılmıştır.
Soru: Metnin anahtar kelimelerini yazınız.
- Cevap: Öz güven, barışık olmak, geliştirmek, farkında olmak, geliştirmek, yetenek.
Soru: Aşağıdaki görselin metnin anahtar kelimelerinden hangisini ifade ettiğini sebebiyle açıklayınız.
- Cevap: Öz güven.
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 187 Cevabı
Soru: Bir okul programında şiir okuyacağınızı düşünün. Çok heyecanlandınız ve başaramayacağınızı hissettiniz. Öğretmeniniz de sizi yüreklendirmek için güzel bir konuşma yaptı. Öğretmeninizin sizinle konuşmasının ardından yaşanabilecekleri anlatan bir konuşma yapınız.
- Cevap:
Öğretmenimin sözleri, içimde bir rahatlama hissi yarattı. Heyecanın kötü bir şey olmadığını, tam tersine onun bir enerji kaynağı olduğunu fark ettim. Bana büyük bir özgüven geldi. Öğretmenimin gözlerindeki güveni ve içtenliği hissettiğimde, sanki içimdeki tüm korkular eriyip gitmişti.
O an öğretmenimin bana verdiği cesaretle kendime inanmaya başladım. Sahneye adım atarken hala hafif bir heyecan vardı ama bu kez bu heyecan beni korkutmadı; aksine bana güç verdi. Şiiri okumaya başladığımda, salondaki tüm gözlerin üzerimde olduğunu bilmek bile beni rahatsız etmedi. Sözler akıp giderken, içimdeki korku yerini bir özgüvene bıraktı.
Şiir bittiğinde, salondaki alkış sesleri duyulmaya başladığında, öğretmenimin bana olan güvenini boşa çıkarmadığımı hissettim. O an, sadece bir şiir okumanın ötesinde, kendi korkularımı ve sınırlarımı aştığımı fark ettim. Ve belki de en önemlisi, öğretmenimin bana olan inancı sayesinde, zorlukların üstesinden gelebileceğimi öğrenmiş oldum.
Soru: Öğretmeninizin geri bildirimleriyle güçlü ve gelişmeye açık yönlerinizi belirleyiniz.
Karekodu okutarak metni dikkatlice dinleyiniz.
- Cevap: Öğretmenimiz yazdığım metni beğendi. Öğretmenin yaptığı konuşmaya da yer verebilirdin, dedi.
Soru: Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle sözlü olarak cevaplayınız.
- Cevap:
Soru: Ebru, yolculuğa çıkarken ne tür bir sorunla karşılaştı?
- Cevap: Uçak rötar yaptığı için havaalanında beklemek zorunda kaldı.
Soru: Negatif duygularını fark eden Ebru ne yaptı?
- Cevap: Derin bir nefes aldı ve kendini sakinleştirmeye çalıştı. Ardından müzik dinlemeye başladı ve biraz yürüyüş yaparak rahatlamaya çalıştı.
Soru: Ebrunun olumlu düşüncelerle dolu olmayı tercih etmesi, yolculuğunun geri kalanını nasıl etkiledi?
- Cevap: Bir süre sonra duygularının kontrolünü ele aldı. Uçak kalktığında yüzünde gülümseme belirdi. Seyahatinin keyfini çıkarmaya karar verdi ve olumlu düşüncelerle olmayı tercih etti. İçindeki stres ve endişeleri unuttu. Kendini enerjik ve heyecanlı hissetti. İç huzuru elde etti.
Soru: Ebrunun yerinde siz olsaydınız uçağın rötar yaptığı süre boyunca nasıl hissederdiniz ve duygularınızla nasıl başa çıkardınız?
- Cevap: Ben de çok öfkelenirdim ama zamanımı verimli geçirecek şeyler yapmaya çalışırdım. Kitap okurdum, müzik dinlerdim.
Soru: Duygularınızı nasıl yönetiyorsunuz?
- Cevap: O an içinde bulunduğum duygunun farkına varmaya çalışıp sakinleşiyorum. Yüzümü yıkıyorum, yalnız kalmaya çalışıyorum.
Soru: Aşağıdaki yönergeleri inceleyiniz. Yönergelerden hareketle oluşturduğunuz karakterin Duygu şehrinde geçirdiği bir günü anlatan bir hikâyeyi defterinize yazınız.
Öfke Mahallesi
Mutluluk Mahallesi
Şaşkınlık Mahallesi
Tiksinme Mahallesi
Korku Mahallesi
Üzüntü Mahallesi
- Cevap: Hikaye örneği aşağıdaki etkinlikte belirtilmiş ve yazılmıştır.
****
• Olay, Duygu şehrinin mahallelerinde geçmelidir. Her mahalle farklı bir duyguyu temsil etmektedir.
• Her mahalleyi hayal ediniz. Bu mahallelerde neler yaşanmış olabilir? Düşününüz.
• Deneyim, duygu ve düşüncelerinizi hayal gücünüzle birleştirerek metni zenginleştirmeye çalışınız.
• Karakterinizin bir gün boyunca Duygu şehrinde yaşadığı macerayı planlayınız,
Soru: Yazdığınız hikâyeyi içerik, yazım ve noktalama yönünden gözden geçiriniz.
- Cevap:
ŞAŞKINLIK MAHALLESİ
Ali, bu mahalleye yeni taşınmıştı. Ev taşıdığı için çok yorulmuştu ve erkenden uyuyakaldı. Sabah horoz sesleriyle uyandı. Şu horozu bir göreyim diyerek camdan dışarı baktı ama horoz sesi bir kediden çıkıyordu. Ali çok şaşırdı. Acaba yanlış mı görüyorum diye gözlerini ovaladı ama evet, horoz sesi kediden çıkıyordu.
Sonra karnı çok acıktı. Çarşıya gidip yemek yiyeyim diye düşündü. Yolda giderken bir terslik fark etti. Burada trafik sağdan değil soldan akıyordu. Buna çok takılmadı. Sora lokanta yazan dükkâna girdi ama dükkânda bir berber vardı ve müşterisinin saçını kesiyordu. Burada lokanta yazıyor ama, dedi. Berber, yemek yiyeceksen yandaki kuru temizlemeciye gitmelisin, dedi. Ali “Allah Allah!” dedi kendi kendine. Yandaki kuru temizlemeciye gidip kuru fasulye ve pilav yedi.
Oradan çıkınca yolda futbol oynayan kızları ve ellerinde oyuncak bebekleriyle evcilik oynayan erkek çocuklarını gördü. Bir kez daha şaşırdı. Bu arada korna sesleri ve “Şampiyon Fenerbahçe” diye bağırıp eğlenen insanları gördü. Yok artık, bu kadarı da olmaz diye şaşıra şaşıra eve gitti. Evet, burası gerçekten Şaşkınlık Mahallesi’ydi.
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 188 Cevabı
Soru: Geliştirmek istediğim becerilerim:
- Cevap: Vurgu ve tonlamaya dikkat etmeliyim.
Soru: Geliştirmek istediğim becerilerim:
- Cevap: Herhangi geliştirmek istediğim becerim yok.
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 189 Cevabı
Soru: Geliştirmek istediğim becerilerim:
- Cevap: Herhangi geliştirmek istediğim becerim yok.
Soru: Geliştirmek istediğim becerilerim:
- Cevap: Herhangi geliştirmek istediğim becerim yok.
5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı MEB Yayınları Duygularımı Tanıyorum Teması Sayfa 186-187-188-189 3. Tema Duygularımı Tanıyorum Kontrol Noktası Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.