Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları TIKLAYINIZ

Sponsorlu Bağlantılar
Ana Sayfa / Kitap Cevapları / 4. Sınıf Doku Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı Cevapları / 4. Sınıf Doku Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı İstiklal Savaşı’nda Atatürk Cevapları

4. Sınıf Doku Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı İstiklal Savaşı’nda Atatürk Cevapları

Sponsorlu Bağlantılar


4. Sınıf Doku Yayıncılık Türkçe Çalışma Kitabı İstiklal Savaşı’nda Atatürk Cevapları

4. Sınıf Türkçe Öğrenci Çalışma Kitabı Doku Yayınları 2. Tema Atatürk Sayfa 44, 45, 46, 47, 48 İstiklal Savaşı’nda Atatürk Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları

İstiklal Savaşı’nda Atatürk

1. ETKİNLİK 

4. Sınıf Doku Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 44 Cevabı

Aşağıda harfleri karışık olarak verilen anahtar kelimeleri bulup noktalı yerlere yazınız.

Cevap:

1. İstiklal
2. Düşman
3. Hedef
4. Bayrak
5. Mehmetçik

2. ETKİNLİK

Anahtar kelimeleri kullanarak aşağıdaki noktalı yerlere bir dörtlük yazınız.

  • Cevap:

Düşmanlara karşı büyük küçük demeden.
İstiklal mücadelesi verdi her kesimden.
Hedef düşmanı ülkeden silip süpürmekti.
Mehmetçik bayrak için göğsünü siper etti.

3. ETKİNLİK 

4. Sınıf Doku Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 45 Cevabı

a. Aşağıdaki kelime gruplarının anlamlarını metinden yararlanarak bulup noktalı yerlere yazınız.

  • Cevap:
  • Ayağa kalkmak: Hastalıktan kurtulup iyileşmek.
    Başsız kalmak: Yöneticisi, başkanı bulunmamak.
    Eli tetikte olmak: Her an hazır bulunmak.
    Nabzı atmak: Kalp vuruşu sürmek.
    Selam durmak: Bir kimseye veya bir şeye ayakta selam vermek.
    Boydan boya: Bir uçtan öteki uca.

b. Anlamını bulduğunuz kelime gruplarını birer cümlede kullanınız.:

“Hastamız biraz ayağa kalkınca sevindik”
“Babamızı kaybedince ailemiz başsız kaldı.”
“Askerlerin eli tetikte, en ufak bir şeyde hemen karşı saldırıya geçecekler.”
“Kazada yaralanan hastanın nabzı atıyordu.”
“Halk bayrağın selam duruyordu.”
“Deniz boydan boya kanla bulanmıştı.”

4. ETKİNLİK

4. Sınıf Doku Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 46 Cevabı

Okuduğunuz şiirde Atatürk’ün Millî Mücadele’yi gerçekleştirirken hangi güçlüklerle karşılaştığı anlatılmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Atatürk Milli Mücadeleyi gerçekleştirirken maddi imkanlarda sıkıntılar çekmiştir. Farklı illere giderek Milli Mücadeleyi başlatmış ve zafer elde etmiştir.

5. ETKİNLİK 

Metinden gerçek olanla hayal ürünü olan dizelere üçer örnek bulup ilgili bölümlere yazınız.

Gerçek olanlar

  • Cevap:

Dağ başını duman almış”
Dağ, taş selam durmuş Ata’ma,
Bir mavi alev geçiyor gözlerinden,
Anadolu’nun nabzı onda atıyor.

Hayal ürünü olanlar

  • Cevap:

6. ETKİNLİK 

a. Metni siz yazsaydınız hangi başlığı kullanırdınız? Yazınız.

  • Cevap: Zaferin Yolunda başlığını kullanırdım

b. Bu başlığı kullanmanızın nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Şiirde Milli Mücadelede zafer elde etmek için yapılanlardan bahsedildiği için.

7. ETKİNLİK 

4. Sınıf Doku Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 47 Cevabı

Aşağıdaki kelimeleri gerçek ve mecaz anlamlarıyla birer cümlede kullanınız. Cümlelerinizi noktalı yerlere yazınız.

Haykırmak
Gerçek: Herkes tekbir sesleriyle haykırıyordu.
Mecaz:

Alev
Gerçek: Köyümüzdeki orman birdenbire alev aldı.
Mecaz: Aşkı bir anda alevlendi.

Karanlık
Gerçek: Evin içi çok karanlık.
Mecaz: Adam karanlık işlerle uğraşıyor.

Çıkmak; 
Gerçek: Akşam yediden sonra dışarı çıkmak yasakmış.
Adam kadına benimle çıkar mısın? diye sordu.

Düşman: 
Gerçek: Düşmanları ülkemizden temizlemek için birçok savaş yapıldı.

8. ETKİNLİK

4. Sınıf Doku Yayınları Türkçe Çalışma Kitabı Sayfa 48 Cevabı

Atatürk Kurtuluş Savaşı’nda hangi güçlüklerle karşılaşmıştır? Bunlardan birini yazıp çözüm öneriniz. Önerinizi noktalı yerlere yazınız.

  • Cevap: Mühimmat azlığı, sağlık hizmetleri konusunda, asker bulma konusunda sıkıntılar çekmiştir.
    Mühimmatın azlığı konusunda şöyle bir çözüm önerirdim. Kurşunları gereksiz yere kullanmak yerine isabet alarak kullanmak.

9. ETKİNLİK 

Aşağıdaki cümlelerde ünlem işareti (!)’nin kullanılış amacını karşılarındaki kutucuklara yazınız.

  • Cevap:

Yaşasın cumhuriyet! kıvanç ifade etmek için.
✔ Çocuklar, dinleyin! Seslenme amacıyla.
✔ Sevgili arkadaşlarım! Seslenme amacıyla.
✔ Türk milleti! hitap amacıyla.

10. ETKİNLİK 

Atatürk’ün imzasını inceleyiniz. Siz de kendinize uygun bir imza belirleyip boş bırakılan yere imzanızı atınız.

  • Cevap: Kendi imzanızı atınız.
3
like
5
love
1
haha
0
wow
0
sad
6
angry


Sponsorlu Bağlantılar

11 Yorumlar

  1. EYVALLAH ALLAH RAZI VALLAHA ARTIK HEP SIZDEN BAKCAM ARIN YAZILIM VAR 100 ALMASSAM HESAP SORARIM XD =)

  2. vallaha teşekkür ederim ama 7. etkinlitkte haykımağın mecaz anlamı yazmıyor düzeltirmisiniz

  3. tesekkürler hersey super ALLAH RAZI OLSUN SİZLERDEN

  4. Cok teşekkür ederiz ALLAH razı olsun

  5. ben arık 10000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000alıcam oley

  6. ben kanemi 100 alı alcam oley

  7. Yunusemre Asmahan

    Valla süper

  8. Karnesinin taktir getiren varmi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir