Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı 6. Ünite Cevapları

“4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı 6. Ünite Cevapları

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 231

1. Suyu tasarruflu kullanmak için neler yapmalıyız? Öğretmenin sorduğu soruya hangi öğrenci doğru cevap vermiştir?

  • Cevap: D

2. “Yeniden değerlendirme imkânı olan atıkların (yiyecek, içecek ambalajları, cam, plastik, kağıt ve metal atıklar vb. ) çeşitli işlemlerden geçirilerek tekrar üretime dâhil edilmesine…denir.” Verilen ifadedeki boş bırakılan yere hangisi yazılmalıdır?

A) Ham madde
B) Geri dönüşüm
C) İsraf
D) Kaynak

  • Cevap: B

3. Kuraklık yağışların azalması nedeniyle oluşur. Kuraklığı sadece bir iklim olayı olarak görmemek gerekir. İnsanın suya bağımlılığı nedeniyle kuraklığın toplum üzerinde de etkileri vardır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi kuraklığın toplumun üzerindeki etkilerinden biri değildir?

A) Ham madde üretiminde artış
B) Yoksullukta artış
C) Yiyecek kıtlığı
D) Toplumsal huzursuzluk

  • Cevap: A

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 232

4. Aşağıdaki posterlerden hangisi geri dönüşümle ilgili değildir?

  • Cevap: D

5. Aşağıdakilerden hangisi yeniden kullanıma örnek değildir?

A) Kulpu kırılmış çaydanlığın içine çiçek dikilmesi
B) Meyve sandığının kedi kulübesine dönüştürülmesi
C) Su şişelerinden kalemlik yapılması
D) Renkli karton ve yapıştırıcı kullanarak maske yapılması

  • Cevap: D

6. Arda, arkadaşına nasıl bilinçli bir tüketici olunabileceğiyle ilgili önerilerde bulunur. Aşağıdakilerden hangisi Arda’nın önerilerinden biri olabilir?

A) Aydınlatma için güçlü ve çok sayıda lamba kullanmalısın.
B) Bulaşık makinesi dolmadan da çalıştırabilirsin.
C) Dişini fırçalarken musluğu kapatmalısın.
D) Gece televizyon karşısında uyuyabilirsin.

  • Cevap: C

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 233

7. Ecemsu, öğretmenine besin kaynaklarını nasıl tasarruflu kullanabileceğini soruyor. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi öğretmeninin tavsiyelerinden biri olabilir?

A) Bayat ekmek yerine taze ekmek tüketmelisin.
B) İndirimli meyve ve sebzelerden çokça almalısın.
C) Yemek porsiyonlarını büyük tutmalısın.
D) Artan pilavları çorba yaparak değerlendirmelisin.

  • Cevap: D

8. Eda Öğretmen’in “Gıda tasarrufu için neler yapmalıyız?” sorusuna öğrencilerin verdikleri cevaplar tabloda gösterilmiştir. Buna göre öğrencilerin vermiş olduğu bilgilerin “doğru yanlış durumu” hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

  • Cevap: D

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 234

9. Günlük hayatta kullandığımız kaynakların birçoğu sınırsız olmadığından bu kaynakları tasarruflu kullanmalıyız. Buna göre hangisi kaynakların tasarruflu kullanımına örnek değildir?

A) Bayat ekmeklerin farklı yemeklerde değerlendirilmesi
B) Bulaşıkların makine yerine elde yıkanması
C) Damlatan muslukların tamir edilmesi
D) Plastik atıkların, geri dönüşüm kutusuna atılması

  • Cevap: B

10. Besin tasarrufuyla ilgili bazı bilgiler aşağıda verilmiştir.
I. Reklamı daha çok yapılan ürünleri almaya özen göstermeliyiz.
II. Satın aldığımız ürünlerin son kullanma tarihine mutlaka bakmalıyız.
III. Alışverişlerimizde, önceden hazırladığımız “alışveriş listesine” uymaya özen göstermeliyiz.
Verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I, II ve III

  • Cevap: C

11. Aşağıdakilerden hangisi elektrik tasarrufu sağlar?

A) Cep telefonu, bilgisayar ve şarj aletlerinin sürekli prizde takılı kalması
B) Aydınlatma için led lambalar yerine akkor flamanlı lambaların tercih edilmesi
C) Enerji verimliliği yüksek olan beyaz eşyaların kullanılması
D) Ev ve iş yeri duvarlarının koyu renk boyalarla boyanması

  • Cevap: C

12. “Aylin küçük gelen kazağını sökerek o iple bir oyuncak bebek örer.” Aylin’in bu davranışı hangisine örnek gösterilebilir?

A) Yeniden kullanım
B) Birikim
C) İsraf
D) Bilinçsiz tüketici

  • Cevap: A

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 235

13. Besinler yaşamımızın devam etmesi için önemli kaynaklardır. Buna göre, aşağıdakilerden hangisi besin tasarrufu sağlar?

A) Dondurulmuş gıdaları alışverişin başında almak
B) Markete alışveriş listesi yapmadan gitmek
C) İndirimde olan meyve ve sebzelerden fazlaca almak
D) Alınan ürünlerin son kullanma tarihlerine bakmak

  • Cevap: D

14. “Uras kendisine saat almıştı. Eve geldiğinde saatin bozuk olduğunu fark etti. Uras, saati aldığı mağazaya gittiğinde sorununa çözüm bulamadı.” Bu durumda Uras nereye başvurmalıdır?

A) Jandarmaya
B) Tüketici Hakem Heyetine
C) Polise
D) Yeşilay’a

  • Cevap: B

15. Fatih, evinde aldığı bazı tedbirleri aşağıda listelemiştir.
Boşuna akan muslukları kapatırım.
Yağmur sularını biriktirip çiçek sulamak için kullanırım. Kullanmadığım odanın ışığını söndürürüm.
Elektrikli aletleri kullanmadığımda düğmesinden kapatırım. Tüketebileceğimden fazla besin maddesi almam.
Fatih’in aldığı bu tedbirler aşağıdakilerden hangisine neden olmaz?

A) Kaynakların verimli kullanılmasına
B) Çevreye verilen zararın azaltılmasına
C) Bütçe tasarrufunun sağlanmasına
D) Savurganlığa

  • Cevap: D

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 236

16. Aşağıdakilerden hangisi kaynakların yeniden kullanımına örnek değildir?

A) Meyveleri yıkadığımız suyla çiçeklerin sulanması
B) Bayatlamış ekmeklerin yumurtalı ekmek yapılarak tüketilmesi
C) Plastik su şişelerinin saksı olarak kullanılması
D) Besin maddelerinin uygun koşullarda saklanması

  • Cevap: D

17. Senem plastik, metal ve kâğıt atıkları geri dönüşüm kutularına atacaktır. Senem bu atıkları hangisindeki gibi ayırmalıdır?

A) 3 ve 4 1 ve 6 2 ve 5
B) 2 ve 5 3 ve 4 1 ve 6
C) 3 ve 4 2 ve 5 1 ve 6
D) 1 ve 6 3 ve 4 2 ve 5

  • Cevap: C

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 237

18. Aşağıdakilerden hangisi besinlerle ilgili yapabileceğimiz tasarruflardandır?

A) Yemek porsiyonlarını büyük tutmak
B) Markete alışveriş listesi yaparak gitmek
C) İndirimli meyve ve sebzelerden fazlaca almak
D) Kaliteli olacağını düşünerek pahalı ürünler almak

  • Cevap: B

19. Enerji verimliliği etiketine göre E sınıfına doğru gidildikçe, alet ve makinelerin enerji tüketimi artmaktadır. Bilinçli bir tüketici olan Özlem, buzdolabı almak istiyor. Özlem hangi sınıf enerji tüketen buzdolabını tercih etmelidir?

A) A+++
B) B
C) D
D) E

  • Cevap: A

20. Biyodizel, atık yağların alkolle karıştırılarak dizel yakıta çevrilmesi sonucu elde edilen bir yakıttır. Biyodizel; araçlarda, ısınmada, havacılık sanayisinde kullanılır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi biyodizel üretiminin sonuçlarından biri değildir?

A) Atık yağlar değerlendirilmiş olur.
B) Petrole alternatif bir enerji kaynağı daha elde edilmiş olur.
C) Atık yağların akarsulara dökülerek suyu kirletmesi önlenir.
D) Motorlu araçların kullanım ömrünü kısaltır.

  • Cevap: D

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 238

21. Besin ihtiyacımızı karşılayabilmek için aşağıdakilerden hangisine doğrudan ihtiyacımız yoktur?

  • Cevap: D

22. Günlük hayatta kullandığımız bazı maddeler aşağıda verilmiştir. Bu maddelerden hangilerinin geri dönüşümü yapılabilir?

A) 1 – 2 – 4 – 5
B) 1 – 3 – 4 – 6
C) 1 – 3 – 5 – 6
D) 2 – 4 – 5 – 6

  • Cevap: C

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 239

23.
Ayşe: Evimizde gereksiz yere yanan lambaları kapatırım.
Selim: Dişlerimi fırçalarken musluğu açık bırakmam.
Harun: Kalorifer fazla yandığında pencereleri açarım.
Buna göre hangi öğrencilerin davranışı kaynakların doğru kullanımına örnektir?

A) Ayşe – Harun
B) Harun – Selim
C) Ayşe – Selim
D) Ayşe – Selim – Harun

  • Cevap: C

24.Geri dönüşüm logosu aşağıdakilerden hangisidir?

  • Cevap: D

25. Ayşe’nin bazı davranışları tabloda verilmiştir.
1- Atık kumaş parçaları bir araya getirilerek “kırkyama” adı verilen yatak örtüsü yapar.
2- Boş yoğurt kaplarını saksı olarak kullanır.
3- Bir tarafı kullanılmış kağıtları çöpe atar.
4- Kullanmadığı temiz eşyaları ihtiyaç sahiplerine verir.
Ayşe’nin olumlu davranışları için “ √ ” ve olumsuz davranışları için “ X ” kullanırsak tablonun görünümü nasıl olur?

  • Cevap: A

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 240

26.Aşağıdakilerden hangisi elektrik enerjisini en az tüketir?

  • Cevap: C

27. Mağazadan telefon aldım. Arızalı çıktı. Mağazaya götürdüm, benim bozduğumu söyleyip geri almadılar. Pakize Teyze, sorununa çözüm bulabilmek için nereye başvurmalıdır?

A) Tüketici Hakem Heyeti
B) Jandarma
C) Valilik
D) Belediye

  • Cevap: A

28. Ege, posterinde çevre kirliliğinin olumsuz sonuçlarıyla ilgili görseller kullanmak istemektedir. Buna göre Ege, aşağıdaki görsellerden hangisini posterinde kullanamaz?

  • Cevap: D

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 242

31. Çevre kirliliğiyle ilgili bir kavram haritası aşağıda verilmiştir. Kavram haritasında A ve B ile verilen kutucuklara hangisinin yazılması uygun olur?

A) Toprak kirliliği Hayvan sayılarının artması
B) Ormanların tahrip edilmesi Hayvan sayılarının artması
C) Plansız sanayileşme Salgın hastalıklar
D) Bina sayısındaki azalma Toprak kirliliği

  • Cevap: C

32.
Gıda tasarrufu ile ilgili bazı bilgiler verilmiştir.
I. Artan pilavları çorba yaparak değerlendirebiliriz.
II. Bayat ekmeklerden ekmek tatlısı ve yumurtalı ekmek yapabiliriz.
III. Küflenen ve bozulan sebze ve meyveleri atmayıp, bunları farklı yiyecekler hazırlamakta kullanabiliriz.
Verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) I, II ve III

  • Cevap: B

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 243

33.
Cümlelerdeki noktalı yerlerin doğru bir şekilde tamamlanması gerekmektedir.
• Atıkların yeniden değerlendirilerek ikinci bir ham maddeye dönüştürülmesine…I…denir.
• Atıkların üretim şeklini koruyarak ekonomik ömrü tamamlanana kadar tekrar tekrar kullanılmasına…II…denir.
Buna göre I ve II yerine hangisi gelmelidir?

A) Yeniden kullanım Geri dönüşüm
B) Geri dönüşüm Ekonomi
C) Tasarruf Ekonomi
D) Geri dönüşüm Yeniden kullanım

  • Cevap: D

34. Esra aşağıdakilerden hangisini yaparsa tasarruf yapmış olur?

A) Markete iade etmek
B) Yeni domates almak
C) Çöp kutusuna atmak
D) Menemen yapmak

  • Cevap: D

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 244

35. Zeynep öğretmen, öğrencilerine aşağıdaki soruyu sormuştur. Buna göre hangi öğrenci soruyu yanlış cevaplandırmıştır?

  • Cevap: C

36. Aras, çevre kirliliğini önlemek için alınabilecek tedbirlerle ilgili bir araştırma yapıyor. Aras, araştırması sonucunda hangisinin çevre kirliliğini azalttığını söyleyemez?

A) Plastik yerine cam bardak tercih etmek
B) Atık yağların toprak ve suya karışmasını önlemek
C) Kömür tüketimini artırmak
D) Fabrika bacalarına filtre takmak

  • Cevap: C

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 245

37. Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar aşağıda verilmiştir.
I. Fabrika bacalarından çıkan gazlar
II. Araç motorlarının rahatsızlık verici sesleri
III. Sanayi atıklarının akarsu ve denizlere karışması
IV. Katı atık maddelerin doğaya atılması
Bu durumların neden olduğu kirlilik çeşidi hangi seçenekte doğru olarak verilmiştir?

  • Cevap: A

38.Atıkların tekrar dönüşüm sürecine dâhil edilmesine geri dönüşüm denir. Şehrin bazı noktalarında geri dönüşüm kutuları bulunur. Geri dönüşümü olan atık maddeler bu kutulara atılarak gereksiz kaynak kullanımı engellenir ve ekonomiye katkı sağlanır. Buna göre, aşağıdaki maddelerden hangisi geri dönüşüm kutularına atılamaz?

  • Cevap: D

39. Yeniden kullanım, bir ürünü veya malzemeyi aynı veya farklı bir şekilde bir kereden fazla kullanmak demektir. Yukarıda tanımı yapılan kavrama, verilenlerden hangisi örnek olamaz?

A) Biten tuvalet kâğıdı veya kâğıt havlu rulolarını ders etkinliklerinde kullanmak
B) Atık kumaş parçalarını bir araya getirerek “kırkyama” adı verilen yatak örtüsüne dönüştürmek
C) Mutfakta kullanılan cam kavanoz ve şişeleri turşu ve konserveleri saklamak için kullanmak
D) Evdeki elektrikli aletlerin hepsini enerji verimi yüksek aletlerle değiştirmek

  • Cevap: D

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 246

40.Aşağıda verilen açıklamalardan hangisinde elektrik tasarrufundan bahsedilemez?

  • Cevap: B

41. Aşağıdaki bilgiler doğru ise yanındaki kutucuğa “D”, yanlış ise “Y” yazınız.

  • Cevap: 

(D) Dünya yüzeyinde suların kapladığı alan karaların kapladığı alandan daha fazladır.
(Y) Led lambalar yerine akkor flamanlı lambalar kullanmalıyız.
(Y) Tatlı su kaynakları tükenmez kaynaklarımızdandır.
(D) Gıda alışverişi yaparken temel ihtiyaçlarımıza yönelik liste yapmalıyız.
(D) Gıda ürünlerinin son kullanma tarihini mutlaka kontrol etmeliyiz.
(Y) Buzdolabının kapısını uzun süre açık bırakmalıyız.
(D) Yeryüzündeki su kaynaklarının çok az bir kısmı içme suyu olarak kullanılabilir.
(D) Sağlığımız için su içmeyi ihmal etmemeliyiz.
(Y) A sınıfı elektrikli araçlar B sınıfı elektrikli araçlardan daha fazla elektrik enerjisi harcar.
(D) Cam, metal ve plastik atıklar geri dönüştürülebilir.
(Y) Yeniden kullanım sadece evlerde yapılabilir.
(D) Atık kızartmalık yağlar, lavaboya, suya ve toprağa dökülmemelidir.
(Y) Geri dönüşüm enerji kaybına neden olur.

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 247

42.Aşağıda verilen cümlelerdeki boşluklara, kutucuklardaki kelimelerden uygun olanını yazınız.

  • Cevap: 

1. Toprak, hava ve Su canlıların yaşamı için önemli rol oynar.
2. İnsanların, kaynakları ihtiyacı kadar tüketmesine Bilinçli tüketim denir.
3. Dünya canlıların yaşayabildiği bilinen tek gezegendir.
4. Elektrikli bir cihaz alırken enerji verimliliği yüksek A+++ sembollü olanlar alınmalıdır.
5. Atık kızartmalık yağlar Lavaboya çöpe, suya ve toprağa dökülmemelidir.
6. Canlı ve cansız varlıkların bir arada yaşadığı, birbirleriyle etkileşim içinde oldukları ortama Çevre denir.
7. Doğadaki tüm kaynakları Bilinçli kullanmak tüm insanların ortak görevidir.
8. Barajlarda ya da santrallerde üretilen Elektrik kullanıldıkça tükenen sınırlı kaynaklardandır.
9. Besin kaynaklarımızı dikkatli kullanmazsak ileride Açlık sorunuyla karşılaşabiliriz.
10. Kaynakların ihtiyacımız kadar kullanılmasına, israf edilmemesine Tasarruf deriz.
11. Ağaçlar sadece kâğıt üretmek için kullanılmaz. Onlar aynı zamanda dünyamızın akciğerleridir.

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 248

43.Aşağıdaki tablolarda verilen eksik cümleleri birbirleriyle uygun şekilde eşleştirerek tamamlayınız. Tamamladığınız bölümün başındaki harfleri şifre kutusundaki uygun bölüme yazarak, şifreyi bulunuz.

  • Cevap: 

44.Aşağıda verilen davranışlardan bilinçli tüketiciye uygun olanları boyayınız.

  • Cevap: 

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 249

45.Aşağıdaki eşyaları uygun olan geri dönüşüm kutusuyla eşleştiriniz.

  • Cevap: 

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 250

46.Elektrik, su ve besin kaynaklarını tasarruflu kullanmakla ilgili kutucuklardaki ifadeleri okuyunuz. Doğru olanları maviye yanlış olanları kırmızıya boyayınız.

  • Cevap: 

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 251

47. Atık maddelerden geri dönüşüm yoluyla yeni maddeler elde edilir ve bunlar birçok alanda kullanılır. Aşağıda bazı atık maddeler ve bunların geri dönüşümüyle elde edilen maddeler verilmiştir. Buna göre, atık maddeleri geri dönüşümle elde edilen maddelerle eşleştiriniz.

  • Cevap: 

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 252

48. Aşağıdaki balonlarda su tasarrufu ile ilgili bilgiler verilmiştir. İçinde doğru bilgiler olan balonları maviye yanlış bilgiler olan balonları siyaha boyayınız.

  • Cevap: 

Mavi olan balonlar:
• Su kaynaklarının temiz kalmasına özen göstermeliyiz.
• Damlayan muslukları tamir etmeliyiz. Yağmur sularını bir tankta toplayıp tuvalet sifonlarında ve bahçemizde kullanabiliriz.
• İhtiyacımız olduğu zaman musluğu açmalıyız.
• Sebze ve meyveleri su dolu bir kapta bekleterek yıkamalıyız.

Siyah olan balonlar:
• Sıcak su üreten cihazımızın termostat ayarının çok yüksek olmasına özen göstermeliyiz.
• Dişlerimizi fırçalarken musluğu açık bırakabiliriz.
• Banyo yaparken suyu uzun süre kullanmalıyız.

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 253

49. Aşağıdaki ifadeleri anlam bütünlüğü oluşturacak şekilde eşleştiriniz

  • Cevap: 

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 254

50. Fatma evindeki atıkları geri dönüşüm için ayırmak istiyor. Fatma’nın ayıracağı atıklar aşağıda verilmiştir. Bu atıkların hangi dönüşüm kutusuna atılması gerektiğini örnekteki gibi yazınız.

  • Cevap: 

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 255

51. Günlük hayatta aldığımız tasarruf tedbirlerinden bazıları aşağıda verilmiştir. Bu tedbirleri tasarruf sağladıkları alanlarla eşleştiriniz.

  • Cevap: 

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 256

52. Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Doğru olan ifadelerin yanındaki elmaları kırmızıya boyayınız.

  • Cevap: Kırmızıya boyanan elmalar: 1, 2, 3, 4

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 257

53. Aşağıdaki bulmacayı çözünüz.

  • Cevap: 

1. Doğadaki kaynakları tasarruflu kullanan kişi. (BİLİNÇLİ TÜKETİCİ)
2. Canlı ve cansız varlıkların bir arada yaşadığı, birbiriyle etkileşim içinde oldukları ortam (ÇEVRE)
3. Doğal kaynakların bilinçsizce ve yanlış kullanılması sonucu doğada oluşan sorunlar (ÇEVRE KİRLİLİĞİ)
4. Üretimden tüketime kadar olan tüm aşamalarda ortaya çıkan ve kullanıcının artık işine yaramayan maddelerin tamamı (ATIK)
5. Kullanılmış kâğıt, plastik, metal gibi maddelerin tekrar işlenerek kullanılma işlemi (GERİ DÖNÜŞÜM)

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 258

54. Günlük hayatta aldığımız tasarruf tedbirlerinden bazıları ve tasarruf sağladıkları alanlar aşağıda verilmiştir. Bu tedbirleri tasarruf sağladıkları alanlara göre yazınız.

1. Saçları önce havluyla sonra kurutma makinasıyla kurutmak (I)
2. Evdeki ampulleri tasarruflu lamba ile değiştirmek (I)
3. Besin maddelerini uygun koşullarda saklamak (III)
4. Sitelerin ve evlerin bahçelerinde yağmur sularını toplayan tanklar yapmak (II)
5. A+, A++ ve A+++ enerji verimliliği ile çalışan buzdolabı; çamaşır ve bulaşık makinelerini tercih etmek (I)
6. Makarna ve sebze haşlama sularını dökmeyip çorba yapmak (II ve III)
7. Kullanılmayan elektrikli aletleri düğmelerinden kapatmak (I)
8. Satın alınan ürünlerin son kullanma tarihlerine bakmak (III)
9. Elektrikli süpürgenin torbasını dolunca değiştirmek (I)

55. Aşağıdaki cümlelerdeki ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” sütununu işaretleyiniz.

  • Cevap: 

Bilinçli tüketici, satın aldığı mal ve hizmet ile ilgili haklarını bilir. (D)
Canlıların yaşamlarını sürdürebilmek için kullandıkları kaynakların tamamı tükenmez kaynaklardır. (Y)
Bulaşıklar bolca akan su ile yıkanmalıdır. (Y)
Besin tasarrufu için alışveriş listesi yapmak gereksiz alımları önler. (D)
Boşa akıtılan suyun kapatılması su tasarrufu sağlar. (D)
Kaynakları tüketirken ortaya çıkan atıkları yeniden kullanmak çevreyi de korur. (D)
Elektrik kullanırken yapılan israf, elektriğin üretilmesinde kullanılan kaynakları da tüketir. (D)

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 259

56. Cümlelerde boş bırakılan yerleri aşağıdaki uygun kelimeleri kullanarak doğru bir şekilde tamamlayınız.

  • Cevap: 

• Elektrik, su, besin ve diğer kaynakları özenli ve gerektiği kadar kullanan ve satın aldıklarında da en üst düzey yarar sağlamayı amaçlayan kişiye Bilinçli tüketici denir.
Çevre canlı ve cansız varlıkların bir arada bulunduğu ortamdır.
• Dişlerimizi fırçalarken, banyo yaparken suyu boşuna akıtmayarak Su tasarrufu yapmış oluruz.
• Banyo yaptıktan sonra saçlarımızı önce havlu ile daha sonra kurutma makinası ile kurutmalıyız; böylece Elektrik tasarrufu sağlamış oluruz.
• Alışveriş yaparken aldığımız ürünlerin son kullanma tarihine bakmak ve çabuk bozulabilecek ürünlerden çok fazla almamak Besin tasarrufu yapmamıza yardımcı olur.
• Atık maddelerden değerlendirilebilir durumda olanların çeşitli yöntemlerle hammaddeye dönüştürülüp ve tekrar dönüşüm sürecine dahil edilmesine Geri dönüşüm denir.
• Yeniden kullanım için dönüştürülebilen kâğıt, cam, plastik gibi kullanılmış eşyalara Atık madde denir.

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 260

57. Aşağıdaki kavramları tanımlarıyla eşleştiriniz.

  • Cevap: Sırasıyla c, b, a, e, d, g, f

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 261

58. Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

  • Cevap: 

1. (D) Evlerdeki akkor lambalar, tasarruflu lambalar ile değiştirilmelidir.
2. (D) Bozuk musluklar tamir edilmelidir.
3. (D) Dayanıklı tüketim mallarını alırken A+++ enerji verimi olanlar tercih edilmelidir.
4. (D) Kişisel bakım yapılırken su tasarruflu kullanılmalıdır.
5. (Y) Bahçeler sık sık bol su ile sulanmalıdır.
6. (Y) Kaynakları çokça kullanmak ülke ekonomisine katkı sağlar.

59. Tabloda elektrik, su ve besin kaynaklarını tasarruflu kullanmakla ilgili ifadeler verilmiştir. Buna göre tabloda verilen ifadelerde hangi alana ait tasarruf yapılmışsa karşısındaki kutuya “X” işareti koyunuz.

  • Cevap: 

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 262

60. Balonlarda geri dönüşümü olan maddeler verilmiştir. Balonlarda yazan maddeleri tabloda uygun yerlere yazınız.

  • Cevap: 

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 263

61. Cümlelerde boş bırakılan yerleri aşağıdaki kelimeleri kullanarak doğru bir şekilde tamamlayınız.

  • Cevap: 

• Canlı ve cansız varlıkların bir arada bulunduğu ortama çevre denir.
Dünya canlıların yaşayabileceği koşullara sahip olduğu bilinen tek gezegendir.
• Elektrik, su, besin ve diğer kaynaklarımızı bilinçli tüketmeliyiz.
• Bilinçli tüketici planlı ve amaçlı alışveriş yapar.
• Besin, su, elektrik ihtiyacımızı karşılamak için çevredeki kaynakları kullanırız.
• Bitmeyecekmiş gibi görünen kaynaklar, insanların bilinçsizce davranışları sonucu hızla azalmaktadır.
• Nüfus artışı ile birlikte kaynakların kullanımı artmaktadır.

62. Geri dönüşümü olan maddelerin yazılı olduğu varilleri boyayınız.

  • Cevap: Plastik şişe – Konserve kutusu – Kitap – Pil – Cam kavanoz

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 264

63. Aşağıdaki evlerde yazılı cümleleri okuyunuz. Tasarruflu davranan evleri işaretleyiniz.

  • Cevap: 

Tasarruflu Davranan Evler:

→ Dişlerimizi fırçalarken musluğu kapatırız.
→ Kullanmadığımız elektrikli aletlerin fişlerini prizden çekeriz.
→ Ampul alırken tasarruflu ampul tercih ederiz.
→ Çabuk bozulacak besinleri buzdolabında saklarız.

64. Aşağıdaki cümleleri tamamlayan ifadeleri bulalım. Dairelerde bulunan sayılar ile harfleri kullanarak eşleştirelim.

  • Cevap: 1 C, 2 A, 3 E, 4 B, 5 D

4. Sınıf Fen Bilimleri Çalışma Kitabı Cevapları 6. Ünite Sayfa 265

65. Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

  • Cevap: 

1. (D) Geri dönüşüm doğal kaynakların korunmasını sağlar.
2. (Y) Her maddenin geri dönüşümü vardır.
3. (D) Artan ekmekler ekmek tatlısı yapılarak değerlendirilebilir.
4. (Y) Aydınlatma için tasarruflu ampuller yerine akkor flamanlı lambalar kullanılmalıdır.
5. (Y) Kâğıtların geri dönüşümü ormanları korumaz.
6. (D) Geri dönüşümle çevredeki atık pil miktarı azalır.
7. (D) Alışveriş yaparken paketlenmiş yiyeceklerin son kullanma tarihine bakılmalıdır.
8. (Y) Enerji verimliliği C sınıfı olan elektrikli araçlar alınmalıdır.
9. (D) Bilinçli tüketici olmak ev ekonomisine ve ülke ekonomisine katkı sağlar.
10. (D) Geri dönüşüm çöp yığınlarının oluşmasını engeller.

66. Günlük hayatta aldığımız tasarruf tedbirlerinden bazıları aşağıda verilmiştir. Bu tedbirleri tasarruf sağladıkları alanlarla eşleştiriniz.

  • Cevap: 

4. Sınıf Çalışma Kitabı Fen Bilimleri 6. Ünite Cevapları Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
9
clap
4
love
2
sad
1
happy
1
unlike
0
confused
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!